香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   49.45%

該用戶從未簽到

諗落又無上次終極長課咁甘咁辛苦!! 不過, 由於我近期缺少長課練習, 天氣太熱及沒有上次週圍都是跑手的激勵作用. 所以感覺較辛苦. 見個膝頭好得差不多, 之後我諗我要抽番多d時間練長課同操車. 我啱啱睇左今期hkrunner本雜誌, 佢地話單車是跑步的極佳配搭. 另外, 本雜誌都有介紹長跑網.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

8/6/09

I will be in Mumbai for a week. Since no function on Monday. I have a 11KM run with pacing at 11.5KM/Hr. I tried to run longer time but the machine is defaulted to run only 1 hr. If I want to run longer, I haveto reset the machine again. Anyway, I felt fine after the jogging. After that, I did some gym as well. It is the way to spend my time in India. However, after the exercise, I ordered a big tasty pizza for my late dinner. No hope to keep fit.

9/6/09
I finished my work early today. So, I went to cycling in the gym room for an hour. However, the speed is not so good though I have tried my best in cycling. My speed is only 24km/hr. So, 40km cycling will take more than 1:42 to finish. It is quite slow.  After the recycling, I immediately start running to test if my feet is ok with this change.  But it surprised me that I did not have any bad feeling on my feet after running for 5km with the pacing at 12km/hr. In fact, I have a strong feeling I can finish 10km with the same speed but I don't want to make myself exhausted as there will be a long day work on 10/6. Afterwards, I do some gym again. I am not sure if I can continue my exercise for rest of my time as I have to move to another hotel in other cities.  

Until now, I have already 58km run.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

I am now in Jaipur and I just have 11km run in the evening. I supposed to run for 1.5hr but the mill trail will automatically stop after running for one hr. I have no glue how to restart again and so I stopped after the one hour run.  Tonight I will move to Delhi and I am looking forwards to being back in HK.

69km run in June.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

有朋友話有二手單車放, 今日多謝LOUD兄同我另一個朋友一齊去睇車. MERIDA905車架配SHIMANU ULTEGRA, 架車9成新, 4.8K. 最後卒之買左. 試踩上水至粉嶺, 感覺比平時的雞車好快多. 輕好多. 不過可能以前的雞車有避震, 所以舒服D, 而RB就比較硬, 所以PATPAT要習慣下先得. 最後要再次多謝LOUD兄陪我睇車買配件, 認真唔該晒!!!!

卒之可以正式向三項鐵人出發了!!!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-6-15 01:31 發表

恭喜kopo兄"新"車落車!

我前兩日晌鎮洋都買左部勒,但係平車,只作家中練習用,比賽車仲未有岩心水,應該好大機會出野牛"堪"(將貨就價)

先頭同長跑網踢完波後,晌野牛買左個trainer同埋咪錶 ...

恭喜馬王兄都新車落地. 我尋晚晌上水食飯, 所以走左去鎮洋望望, 最後買左頭盔, 本來想買埋單車鞋, 但無碼. d鞋都幾貴, 野野過千. 我都有"立"過下d新車, 都唔平呀!! 無過萬都走唔出門口.

BTW, 你個咪錶係無線定有線架??

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-6-16 10:54 發表

鞋 , 600-800 得架啦,
碼表 , 如果有線 cateye velo 8, 唔錯 , 細己買 $160.00
or sigma 都係 $180.00 (但可以夾在鵝頸)
今個星期日 , 好天喎
6:30am...出發踩到 9:00 走 , 你仲趕得切返教會,
一 ...

loud兄, 好吸引, 但係要買到鞋先得, 我想問邊度有600-800蚊既單車鞋賣, 等我可以去整番對. 如果買到鞋而天氣又ok, 星期日一定出去走番轉. 馬王兄, 點諗?? btw, 一個蠢問題!!!是否踩出創新路, 還是坐火車出去??

升級   49.45%

該用戶從未簽到

創新路0係科學園附近的馬路. 好多人晌果度練車的.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-6-16 15:18 發表

震羊 , 上次見到有對 $600 RB 鞋幾輕下架 ?
如果無去粉嶺你上次睇單車 o個間應該都有得買 , 記住唔使買 lock 碼,
聽日我地早小小跑過去圉入面買完再返運動場操過。
搭火車去大埔墟, 我惊你未適應對 lock 踏 , 太 ...

我星期日晚上睇過震羊, 有款無碼, 最平都要$780, 仲得番一對陳列品兼十分陳舊. 其他都過千. 不過都無碼頭!!!!我另外今日午飯時去左粉嶺聯和墟睇, 不過佢地無rb鞋賣.....

我淨係諗住買黏貼果種, lock碼好似好難著.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

Thank you very  very much!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-6-16 16:00 發表

問了 , 是以下呢款 , 即我現在着的同一款 , 但是為 RB 版

登錄/註冊後可看大圖

但阿偉話未送貨來 , 5:30 我再 call 佢 , 我估 $600.00 度 ,
KOP ...

呢對ok呀!! 我著41號碼. btw, 我諗馬王都ok!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

唔該晒LOUD兄!!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

今日放工見沒有雷暴警告, 立即著了上次買的三項褲來游泳, 並嘗試TI的泳式, 感覺與我平時的游法差不多, 不過把身體再放鬆及把胸部壓水, 讓臀部浮起. 最後游了1.8KM(00:44:08), 之後隨即上水, 著鞋跑10KM(55:47). 著鞋用了成分半鐘. 由於沒穿襪子, 左腳趾公及右腳起了水泡.......慘!!!

6月份暫共跑了79KM.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-6-17 12:20 發表
Kopo兄 & Loud兄,有無興趣當日早上黎個土炮式鐵人兩項練習?

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5367&highlight=

興趣當然有, 但問題是有無人幫我地睇住d單車?? 如果唔見左都幾肉赤架!!! 同埋買唔買得切lock踏??

升級   49.45%

該用戶從未簽到

I am better now after go seeing doctor but still with running nose. Thank you for your help.I would like to try the trainer as well but I think I will get it later since I will not be in HK next week again.

Call me when you get the shoes. Thank you!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

唉!!! 今朝真無奈, 起身時發覺下雨. 操車活動取消. 之後想再瞓, 但瞓唔著, 於是落街跑步, 打算跑LSD(15K), 但天氣十分"蟻"焗, 跑了5KM便頂唔順, 放棄了, 怕中暑, 父親節出事唔係咁好. 之後, 見重有時間剩, 改為游水. 但因要去教會, 游了30分鐘便完結. 今天感覺比較倦. 原因是昨天早上同部ROADBIKE開光. 本來諗住0係樓下係咁兒踩一陣, 但上水回程時, 因時間尚早報(7:00AM), 突然想試踩入鹿頸, .於是就踩了入去. 到鹿頸時才猛然醒起自己無帶頭盔, 真危險. 由於沙頭角公路多車, 所以覺得經新娘潭, 大埔, 再粉嶺會安全D, 所以就這樣走. 不過發覺單車徑真的很難練, 太多路障(神主牌), 好易出意外. 而家才明白點解RB D車手咁鐘意踩馬路, 馬路真係好踩好多, 又平又快. 不過以後一定要記得帶頭盔. 另外, 無LOCK踏, 踩得怏都比較易"LUCK"腳, 產生危險.

另外, 昨天真是見得多朋友, 先在屋企樓下見到瘋瘋兄, 之後同外母去街市買野時又見到LOUD兄, 得LOUD兄相助, 閃左去"震羊"大出血. He...He.....

6月份暫共跑了84KM.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-6-28 07:23 發表
kopo hing, 因雷暴警告,所以延期到 5.7.2009 下星期日
舉行, 我地再約通出發。

因大仔畢業禮, 本來諗住無架LA, 因雷暴關係, 好彩而家又繼續有得玩. 再約!!!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

本來今日有水陸兩項, 但因阿仔畢業禮突然改為今日下午, 所以變左無得玩. 今早興興地, 走去隊左自己一野土炮兩項. 2.4KM游泳(1:01) + 10KM跑(53:40). 玩完成個人醒晒. 之後收到SMS話因雷暴, 兩項順延下星期. 好野!!! 失而復得.

6月份暫共跑了94KM.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

今日放工見仲有太陽, 即落街踩單車, 並試下個LOCK踏. 嘩!!!真係極唔習慣, 先頭完全扯唔到隻腳出黎. 練梗放腳時仲PK左一次, 真瘀..... , 之後不斷反覆練除LOCK踏, 之後慢慢開始習慣. 之後只在單車徑踩了約45MIN. 之後把車放回家, 隨即落街跑步, 但天氣真的太熱及大腿十分酸軟,  最後只跑了6KM. 星期三再踩時希望已習慣LOCK踏, 講真, 用LOCK踏踩起上黎真係受力D. 感覺速度高很多.

6月份暫共跑了100KM.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

嚴格來說, 唔算炒車, 我在上水警察宿舍外面想得要習慣除LOCK踏, 所以泊在路邊試除LOCK踏, 不過, 先頭完全唔知點發力, 所以除極都除唔到, 所以連人帶車跌倒. 比後面的小朋友笑. 不過, 幾經試驗後, 現在除左腳LOCK踏十分自如, 不過, 右腳仍然有點不習慣. 看明天會否有進步!!!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-1 12:28 發表

10 個穿 lock 踏的有八個都 PK 過,
當你穿過以後,想不用會很不習慣、
好似不識踩敢。

今朝同馬王兄一齊操車. 都pk左一次. 不過, 現在應該習慣了, 我相信在未來日子pk的頻率應該會大幅降低. 今日踩入鹿頸, 再由大埔回粉嶺, 平均時速只23.4kmph. 不過當中有單車徑. 如果單計馬路的速度, 應該有30+kmph. 在新娘潭落斜時的最高時速有成47-60kmph, 真過引. 不過完事後條腰好酸, patpat好痛, 之後帶阿仔游水時自己又游下, 鬆番不少.