香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

多謝anna ctse 關心~
尋日可能食左藥, 對腳又好酸痛, 所以都無咩精神上堂, 一上完就好累啦
你都要小心身體, 星期五黎唔黎上邪神班哩? 雖然幾辛苦, 不過練倒體能架!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-11 00:58 發表
師姐加油,下次狠狠界下大隻兄!嘻嘻

不敢不敢如果可以同大隻ching 拍住跑, 我已經好開心了

升級   53.45%

該用戶從未簽到

今晚跟邪神訓練, 半段之後去左傷殘組, 邪神教我地幾組動作, 都係訓練腰, , 大腿的, SET 60-80, 要做3SET. 平日腰力最差, 讀書時最怕係SIT UP, 最近先間唔中做下, 今日既訓練對我黎說十分困難, 唔好話1 SET , 108 下就要停低休息, 之後連腳都提唔起  
剛剛係屋企拉完筋, 大腿幾累, 大腿前後位置都有D , 等陣要再拉多一次

D 動作對於成日跑到尾段就腳軟的我, 會好有幫助的, 希望自己都能多D 練習

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-14 11:39 發表

唔好咁叫啦! Cookie姐話係"特別治療組", good!
60-80下 x 3sets????? 做一set已經好夠皮, 有冇腹肌抽筋?
小妹平時做sit-up, 最多30 x3, 腹部有酸痛感覺.
用腰力把雙腿提高, 重辛苦好多多.

讀書時體能測驗做SIT UP, 次次都肥佬, 只可做5-6 下, 哩排間唔中做, 都只可10X3 SETS, 谷到面到紅晒
尋晚做到LAST 一SET 雙腿用腰FING 高, 已經累到10下都做唔倒..
今早起身, 全條腰都痛.. 左右邊最痛, 腹部都好酸痛,

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-14 12:03 發表

佢地唔單止一個動作辛苦,其他的動作也很甘...@@

我地做到瓜瓜叫, BATBAT 就好輕鬆, 佩服

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-3-14 15:26 發表

平時夜晚瞓係牀上做 8-10下一組先, 重覆二三組, 慢慢就會慣, 之後再加量!!
如果唔係, 姿勢錯咗會傷腰!!

所以尋晚我地係咁問"阿SIR"做得岩唔岩....
根本未去到"阿SIR" 要求既LEVEL, 所以個量都只可慢慢加

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-3-14 21:52 發表

係丫~schnix,我都覺得要慢慢加上去.....希望做到喇~" />" />

真係要好似cu ching 講咁, 慢慢加上去...
不過做得多既話應該可以消腩架
Cc 要減量啦, 休息多d 睇下情況有無好轉, 輕微既傷, 身體經過休息係可以自行修復的, 如果休息左都唔得, 就最好睇下醫生

升級   53.45%

該用戶從未簽到

今晚工聯會課, 學左D 之前未接觸過既野, 就係提腿同摺腿

上課時, 跑左30MIN, 之後我問阿SIR, 點解自己比賽時會越跑越慢, SIR 回答一句你體能上支持唔倒你跑得快囉” (, 我既死穴係體能). 佢比左d idea 我.
我一直唔知點解, 會有越跑越慢哩個既問題, 今日終於知道要特別練d 咩了: 提腿力, 後燈力, 小腹力

今日跑左5.6k, 髖關節可能因為星期五既邪神訓練而鬆左好多, 所以感覺很好, 對腳係哩個幾week 狀態唔錯, 可以開始少少強度訓練了

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-17 00:43 發表

哈,證明邪神的體能訓練班幾咁有用...
對腳有好轉,咁你29號o個日可以跑得好時間囉...

時間哩樣野, 睇黎要練好d 體能先得囉

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-3-17 08:59 發表
[quote]原帖由 schnix 於 2009/3/17 00:45 發表

登錄/註冊後可看大圖

時間哩樣野, 睇黎要練好d 體能先得囉" />" />" />" /> [/quote
CTSE..見你都跑得吾錯呀,,我昨晚都仲係跑得 ...

Anna ctse 如果想跑得快d, 相信工聯會course 之後一定可以改善速度, 尋日教既提腿摺腿都好有用, 不過我覺得最重要都係練好體能, 速度自然可以快, 哩樣野就要慢慢黎, 大家一齊努力啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

區衝圈特訓

本來想join 區衝圈, 後來見改左衝1k, 唔敢跟啦, 所以決定自己係區衝圈

開始時仲有太陽晒住, 都幾熱. 先拉筋+練邪神踼腿3, jog 1k, 之後再來主菜 - 3分鐘連休
1’26”/1’40”/1’46”/1’51”, 休息3分鐘
1’43”/1’46”/1’47”/1’47”

Cool down 400m, 再練提腿摺腿各50

哩次係第二次衝400m, 上次衝400m
已經係20/12, 當時係玩4分鐘鬆d 連休
20-12-2008 5K 速度訓練 LAP TIME (400X8) 休息2-3MINS 1'47"/1'47"/1'46"/1'47"/1'47"/1'47"/1'51"/1'47"

今次第一次玩3分連休, 原先target 1’50” 一圈, 第一圈未有睇住時間跑, 跑完望下錶

跑快左咁多, 好驚之後會爆, 所以第2圈慢番少少, 但已經開始辛苦了, 4th , 跑爆啦!!!! 要休息+飲水3分鐘

之後4個圈先好少少, 不過到第8, 已經好累啦, 一個人跑, 無人push 自己, 所以偷懶唔再跑啦

希望下次搵到個pacing 同我差唔多既拍住跑, 咁可以控制下自己d 時間, 今次跑得差, 控制唔倒速度

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-18 20:46 發表
開圈好快下~之後都幾好丫~keep到~自己一個跑係辛苦d架喇
北區跑1k~其實你可以去跟頭400m架woo~應該岩跟
舒力士隻腳好返喇??

一個人跑真係差d, 跑到尾100m 跑到茫茫然, 唔係好知道自己做緊咩
如果跟北區佢地跑頭400, 到時又無人同我一齊做3分鐘連休架啦
多謝梁兄關心, 之前既傷應該好番啦, 跑都無痛, 不過... 兩個幾week 前炒單車, 撞倒另外一隻腳脛骨, 位跑時有d 痛, 所以唔敢跑太多啦

其實衝圏係咪每圈時間越近越理想哩?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-18 21:23 發表
schnix ctse 衝圈的時間不錯喎,仲比我快添...嘻~~
同我上次玩衝圈一樣,第1個圈跑快左...
你1個人都可自己玩衝圈,已經不錯啦,換作係我的話一定跑了幾個就放棄...

快過你
咁即係我衝得太快啦  
所以先中途爆左, 下次要慢番少少, 希望可以連續完成10 sets

升級   53.45%

該用戶從未簽到

明天都係脫離唔倒邪神班既傷病組...

之前傷既腳無痛, 但又到另一隻腳同一位置, 尋晚開始痛, 經過冰FULL,搽膏, 今日再暖FULL 之後, 已經好少少
傷患何時了........

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-19 23:52 發表

衝完in,隻腳未慣才會有咁o既反應啫...
不用擔心呀,schnix ctse....

希望啦, 其實之前已經有少少痛架啦, 懷疑係之前為左就住傷個隻腳黎行所以出事, 睇下聽日隻腳點, 再決定星期六去唔去元朗

升級   53.45%

該用戶從未簽到

ee, dee 兄, 我明白了, 知道衝in 係強課, 見哩個week 狀態好d就心急要玩, 估唔到一隻傷完到第二隻

至於邪神既動作, 會影響小腿既已經唔玩, 應該沒問題的

現在希望keep 住對腳好狀態, 下星期日要完成比賽

ee, 我既右腳因為4 個week 就住行, 2次就住跑, 所受既壓力太大了, 現在反而要小心護理右腳, ee 都要小心d

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2009-3-20 02:49 發表
" />" />最近你個度有美國&韓國士多0卑賣啊!
美國: $38
韓國: $20
在下覺得 韓國 好味D哦^^够清甜同有味D·
" />" /> 有時間去看看哦!

又係個一檔呀?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-20 11:16 發表

其實如果要就住跑... 而家既我就唔跑住啦... 上次再整親可能係因為自己心理未 ready 俾隻左腳跑.. 所以就住就住之下又反而再傷...

我"十五十六"(邪神教的, 即係跛下跛下咁行)0左差不多兩個月... 係呢兩個星期才 ...

生果檔應該係oxford house 出黎(向電車路門口), 向左邊行幾步既馬路口, 兩邊馬路都有生果檔, 不過其中一檔好衰架, 上次買左一盒, 有兩層, 下層全都是壞的

升級   53.45%

該用戶從未簽到

今晚既邪神班, 我練少左好多, 因為前幾日都有練腰腹既動作, 今日已經痛得好緊要, 真係一兩下都做唔倒
邪神比左d 意見比我, 好有用...衝400m對我黎講太強了(佢話我跑150m 已經會打柴啦 ) 要慢慢加強度, 我明白既, 但要點加, 咩係強課等, 我都唔係好識, 多謝邪神ching 既意見

應該由100快100慢開始練, 不過哩個week 都唔會練住啦, 腳仲有d痛, 要休息下, 我既跑步訓練計劃要再好好plan 過了

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-21 11:40 發表

咁Schnix 今日黎唔黎?

唔黎啦, 今日對腳要休息啦, 應該會去GYM 練下上身