香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 124971
打印 上一主題 下一主題

足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 占基利 於 2010-2-8 14:27 發表
我終於排左期2月尾做物理治療,3月1日做鞋墊.

多得亮哥既提醒小弟的起心奸去睇.
之前睇左d 伙記介紹既骨科神醫,完全都沒有幫助.
反而佢地d 腰骨,膝蓋又話有好轉....??haha~~

小弟見今年渣打全馬條新路上昂船洲 ...

好呀! 好開心聽到閣下會愛錫對腳....造鞋墊同物理治療都幫到手架,唔洗幾耐就好番,可以跑番,出年先跑這橋囉,留得青山在,那怕無柴燒。
唔好令佢傷上加傷,忍下先,造左鞋墊同物理治療後,好番先跑,一定要長跑長有!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 baki 於 2010-8-6 14:27 發表
我可能也患上足底根莫炎,起床落地、緩跑隻腳根都好痛" />" /> ,想問問跌打有冇效?有冇外用藥膏介紹?thx

建議閣下去睇醫生(西醫),唔好亂咁腳底按摩及跌打,越整越傷,如果醫生診斷真係足底筋膜炎,開頭會給止痛葯及冬青膏,用後覆診,等醫生轉介去專科----物理治療及義肢矯形科造鞋墊。
痛就唔好跑了,用止痛葯止痛來跑,會越離越痛的,用冰敷可以止痛的。但最重要治本,就係物理治療及義肢矯形科造鞋墊。祝早日康復,長跑長有!

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 241# 的帖子

恭喜Alfredyu師兄!