香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 慢子 Wilson
打印 上一主題 下一主題

想問大家究竟可不可以在單車徑跑步(從法律看)

關閉 [複製鏈接]

升級   71%

該用戶從未簽到

My maid once cycling on the pedestrain was caught by two police and had to appear in court in person and fine for HK$250.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

在行人路上踏單車被罰聽得多,是否有聽聞過在單車徑上跑步或行走被罰款的個案?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 awyh 於 2009-2-18 19:03 發表

呢篇野係邊度抄出來,Quote埋條Link出黎丫,好正呀!

我係運輸處的網頁找的,我post條 link上來,你地慢慢睇
    http://www.td.gov.hk/road_safety/cycling_safety/cycling_safety/cycleways/index_tc.htm

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 Andy 於 2009-2-19 10:13 發表
    My maid once cycling on the pedestrain was caught by two police and had to appear in court in person and fine for HK$250.

法例規定行人路是不可以踏單車的,只可以在馬路踏,但要遵守交通規例。
    但有單車徑的地方就一定要使用單車徑,不可在馬路上踏。

升級   4.21%

該用戶從未簽到

我今日係單車徑左線跑步,無端端俾條單車佬兇:係我後面超大聲"喂!睇車呀!"嚇鬼死我!而加上網睇睇先知係犯法

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 慢子 Wilson 於 2008-1-17 20:47 發表
    想問大家究竟可不可以在單車徑跑步(從法律看),

有時避免在行人路撞倒行人,都會在單車徑跑步(當然不會逆線而跑),但有些騎單車者好惡,會叮叮2聲,甚至會作勢撞來,想問大家究竟可不可以在單車徑跑步(從法律看) ...

原來在香港找地方練跑是這麽困難。真是很佩服各位師兄,師姐,在這麽難的環境下都可以堅持練跑。

行人路都是石屎,非常傷腳,國外的資深跑手很多都是跑dirt trail的.

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

單車徑上跑步 = 車行駛快速公路

最低跑速需求: 13.8 km/h

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 洛虎添 於 2009-9-10 10:02 發表

小弟在國外太久了,不太認同香港的這些法例。在我住的地方,行人有right of way.在我練跑的trail,只有法例規定單車不能超過12miles/hr.在這裡,法例都是保護行人。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-10 10:17 發表 小弟在國外太久了,不太認同香港的這些法例。在我住的地方,行人有right of way.在我練跑的trail,只有法例規定單車不能超過12miles/hr.在這裡,法例都是保護行人。

我估原因係香港同外國最大既唔同, 就係香港d 路段太多車, 同外國好多小鎮以及一d 小型城市相比, 佢地騎單車好多時係馬路到騎都得..
    但香港係正式馬路上騎單車係好危險既事, 先會整d 獨立既單車徑出來...

其實好多事d 野都係相向...
    我都見過有d c 兄係並排咁跑, 我有次係都俾三個缺得並排跑既人係單車徑阻住我, 我見到佢地, 已經減晒速, 同已經鈴佢地, 但佢地望一望我都無讓路(我指變番單行跑), 攪到我要停車推過佢地再跑....

而且如果單車徑俾人跑步, 咁同樣其他人會用其他借口係果度行or 攪其他野..最後單車徑之名又係名傳實亡, 各位騎單車既c 兄又係另一個forum 鬧番我地.....

香港地, 地少人多, 真係好難可以解決道路使用不均既問題..

升級   50.53%

該用戶從未簽到

其實,明顯地,法例單車徑係比單車的,行人路係比人跑/行的。

不過,踩單車的人有時會有自己的理由要係行人路踩,而跑的人又有自己的理由想係單車徑度跑(比起又硬又左右斜的行人路,真係舒服好多)。所以我採取的態度係:

嘗試將自己代入其他道路使用者。我地踩單車的時候唔會想見到一班人打橫咁係條單車徑度跑,又或者係單車徑度zig zag咁跑。所以最後靠左跑。相信我地亦唔想見到d人係行人路上飛單車,所以如必不行意要在行人路人踩車,盡量唔好飛來飛去,又或者係人地身邊擦身而過。

警察都係有人投訴、出左事先要做野,如果我地互相忍讓,係條路度各取所需,多講唔好意思、唔該曬。咁大家都會玩得開心又安全。

升級   93.67%

該用戶從未簽到

或者係單車徑上跑步會被檢控, 但正如係無車時唔跟紅綠公仔過馬路一樣, 絕大部份人都會照做, 而唔會覺得自己犯左法而有罪惡感; 我自己就會照跑單車徑, 就算被控或發生意外都無辦法, 係就係自私了一點, 不過呢個係我的選擇!

升級   76.8%

該用戶從未簽到

其他地區唔知, 但在馬鞍山, 沙田及大埔一帶跑單車徑真係要小心一些被檢控. 因為警方收到太多單車友投訴, 要被迫做野.  另外想補充一點, 在單車徑上跑步是違例的, 正如單車友在行人路踏單車一樣. 警察是可以按情況作出檢控.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 wlau 於 2009-9-10 11:16 發表

我估原因係香港同外國最大既唔同, 就係香港d 路段太多車, 同外國好多小鎮以及一d 小型城市相比, 佢地騎單車好多時係馬路到騎都得..
    但香港係正式馬路上騎單車係好危險既事, 先會整d 獨立既單車徑出來...

其實好 ...

在我家附近,沒有幾多人夠膽在主要馬路(還不是公路)踩單車,車都開80多公哩,大多單車手都是跟我們跑手爭用那條trail,就是我提到有時速限制來保護行人的那條。有時都幾討厭那些並排的單車,所以我通常都跑到對面碎沙泥路那邊跑,少很多單車。但是多狗。

反而,在大城市裏比較多單車手在路上,因爲塞車,不能開快,沒這麽危險。

升級   80.67%

該用戶從未簽到

依家政府的行人路好多都係紅磚路, 凹凹凸凸好容易扭傷, 咁咪迫咗好多人落去跑單車路囉,
    起碼條路夠平.

升級   58.67%

該用戶從未簽到

just read the news

柴灣男子跑步遭車撞不治
    (明報)2009年9月10日 星期四 13:00
    一名途人早上在柴灣晨運跑步,但過馬路時被一輛學校小巴撞倒受傷,送東區醫院    後不治治。

早上六時許,52歲男子,在翠灣街22號對開跑步橫過馬路時,被一輛載著學童的學校小巴撞傷昏迷,送往東區醫院搶救,其後不治。(即時新聞)

RIP

升級   13.2%

該用戶從未簽到

法例是這樣的(不是政府的什麼道路使用貼士):

第374章:道路交通條例, 第48條:行人所犯罪行
    任何使用道路的行人,或於任何道路上駕駛人力車的人疏忽地危害其本人或他人的安全,即屬犯罪,可處罰款$500。

第374G章:道路交通(交通管制)規例, 第39條:行人的責任 http://www.legislation.gov.hk/blis_ind.nsf/6033A8CC1F220686482564840019D2F2/7C1B9780F1FB6A498825648C0007D7CB?OpenDocument
    任何人─
    (d) 不可不遵從附表1第124、125、126、137或159號圖形所示類型交通標誌所顯示的規定。 (1987年第242號法律公告)

(137號圖形是藍底圓形,中間垂直一條線, 一邊是一個行人, 另一邊是一架單車。)

升級   40.5%

該用戶從未簽到

不宜,危險!

升級   51.05%

該用戶從未簽到

"我都見過有d c 兄係並排咁跑, 我有次係都俾三個缺得並排跑既人係單車徑阻住我"

呢個世界好多呢類人,有個專係跑馬地教跑步同練習既跑會,
    成班人一齊操,時不時3個人並排快放,霸住成條跑徑,下下要人避佢地,
    人地投訴佢地,仲係自己論壇話人地唔體諒佢地這班"快跑友",
    自己要付出好多好多,普通跑友唔會明......

升級   68.8%

該用戶從未簽到

香港單車徑唔係單車徑,似綜合功能徑,跑步散步放狗......乜都有
    放學時間經過馬安山踩單車,D家長學生塞住單車路,叮佢又聽唔倒,如果技藝生疏就入廠
    政府淨係識買地起樓,條單車徑窄得離普,仲有,唔少人有行人路唔行偏好行單車徑
    吐露港唔少朋友跑單車徑,其實冇沖突,因為夠闊
    所以我永遠唔會週六日及紅日踩單車

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 洛虎添 於 2009-9-10 10:02 發表

跑步係用腳跑。。車係用碌行。。。。唔係快慢問題,而係使用權的問題