香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

外腳踝腫唔退

升級   34.67%

該用戶從未簽到

10號跑越野時,左腳外踝咬柴,當時唔痛,唔紅,唔腫,只係拉筋時感覺怪怪地,物理治療師檢查後話問題唔大
11號開始有少少腫,但係一D都唔痛,所以冇理去咗行山約25公里,當日下午行完山返到屋企時,發現左腳外踝已經腫到好似只鷄蛋,好驚!
即刻冰敷加扎腳,休息咗都有10日(間中球場輕鬆跑半小時),呢段時間自己都好努力擦油按摩。
但係到依家仲未退腫,,真係有D擔心!
想請問有冇跑友試過咁ge情況,幾時會消腫?未退腫前可唔可以練習同埋參加比賽呢?
有d咩方法可以快d好番呢?
心急想知!多謝回覆!

+1 0
上一篇︰等你更了解單車運動下一篇︰晶片按金..?

升級   0%

該用戶從未簽到

你是跟過佳哥果個女仔 - 馬仔?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

馬仔你睇左醫生未呀?

未腫唔好比賽住啦, 一年咁多比賽, 你邊參加得晒, 休息多d 啦

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2010-4-22 04:01 發表
10號跑越野時,左腳外踝咬柴,當時唔痛,唔紅,唔腫,只係拉筋時感覺怪怪地,物理治療師檢查後話問題唔大
11號開始有少少腫,但係一D都唔痛,所以冇理去咗行山約25公里,當日下午行完山返到屋企時,發現左腳外踝已經腫到好似只鷄蛋,好驚!
即刻冰敷加扎腳,休息咗都有10日(間中球場輕鬆跑半小時),呢段時間自己都好努力擦油按摩。
但係到依家仲未退腫,,真係有D擔心!
想請問有冇跑友試過咁ge情況,幾時會消腫?未退腫前可唔可以練習同埋參加比賽呢?
有d咩方法可以快d好番呢?
心急想知!多謝回覆!

Hi ~

Yes, the swelling will go away eventually.  BUT the more you run, the longer the time it takes to heal.  Have you taken any anti-inflammatory pill?  It helps to decrease the swelling.

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

係啊,跟著佳哥都有一段時間,知道著好多有關跑步ge知識,但仲需要花多d時間去揣摩領悟!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

多謝大家!
其實仲未睇醫生,都冇食藥,因為唔鍾意,希望可以自己好番啦!
至於是否參加比賽,都要睇到時自己是否忍到腳……睇怕都幾難!

升級   13.2%

該用戶從未簽到

我十多年前行山拗柴,右腳踝腫脹,至今仍然腫大。或許因為這樣,現在跑得不快,希望你不會像我啦。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 slowrunner 於 2010-4-27 22:52 發表
我十多年前行山拗柴,右腳踝腫脹,至今仍然腫大。或許因為這樣,現在跑得不快,希望你不會像我啦。

slowrunner
我同你一樣,也是十多年前行山拗過幾次柴,右腳踝腫脹至今;
這是腳踝處的骨膜脹大了,原因是拗柴後沒處理好.
所以受傷後的處理很重要.

馬仔Ching,
>其實仲未睇醫生,都冇食藥,因為唔鍾意
照你咁講都兩星期了,都是看醫生穩陣d.

升級   7.45%

該用戶從未簽到

slowrunner ,wong.siufu,
我也在2月中旬拗柴,作了一個星期物理治療傷勢已好轉,但未能痊癒。每每跑步時,腳筋就痛,兩個多月後,終於忍唔住去看中醫,幫我執手尾。結果他執了我兩次就治癒,腳筋再沒有在發力時痛。
師兄,請注意,我是找中醫(骨傷科),並不是跌打醫師。他只是幫我做了一次刺絡拔罐,兩次熱敷就OK左。

升級   100%

該用戶從未簽到

Hi Mike,

謝謝訊息,這是十幾年的舊患.
除了骨膜脹大還有其他問題,可以PM個醫生地址嗎?
他是註冊中醫吧,指可以claim保險,對嗎?

升級   7.45%

該用戶從未簽到

他是註冊中醫,已pm師兄,希望他可幫到您。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2010-4-28 14:00 發表
他是註冊中醫,已pm師兄,希望他可幫到您。

收到了,唔該晒CHing.

升級   58.4%

開心
  • 簽到天數: 6 天

可否p m給我, 因我都有舊患

升級   7.45%

該用戶從未簽到

PaulSiu 兄,已pm,希望這中醫能幫到您。

升級   58.4%

開心
  • 簽到天數: 6 天

唔該晒,Mike Li ching

升級   34.67%

該用戶從未簽到

可否p m給我,因為腫脹至今都冇退!

升級   7.45%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

已pm,希望這中醫能幫到您。

升級   100%

該用戶從未簽到

原來咁多人都有傷患

升級   34.67%

該用戶從未簽到

收到,唔該晒CHing!

升級   0%

該用戶從未簽到

Mike ching, 可唔可以send 埋中醫d資料俾我?