香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

慶祝工聯會60週年暨奧運倒數60天長跑比賽

升級   46.67%

該用戶從未簽到

聽到GILLS兄無事,總算安心.

升級   81%

該用戶從未簽到

講番個比賽,除左因為天氣熱同濕令到多人不適同受傷之外,呢個賽事都有好多安排可以俾其他搞手引以為鑑…

話說因為警方以人多路窄為理由,唔批准大會一次過起步,要分兩場起步﹙本來係相隔15分鐘,8:15 & 8:30﹚,但係由於大會邀請左幾位達官貴人,個個都要講speech,搞到第一批跑手要成差唔多8:25先起到,再加上天氣炎熱,為免嘉賓曬親,隔5分鐘﹙準時8:30﹚就放第二批跑手起步。

另外起點計時地毯居然放左o向678線,見到第一批起步o既時間d人去到個樽頸就驚有人kick倒…

我地帶頭班跑手見嘉賓準備起步就預左出事,因為一定會好快撞到第一鎗尾o個班跑手,結果出左運動場落到單車徑個迴旋處已經見到葉伯…佢一個人跑我地都識避,跟住去到聽濤雅宛左轉海旁單車徑就出事喇。一堆堆跑手群o向前面,路又唔係闊,我地第二組先頭部隊就唯有不停咁左穿右插,不停咁嗌「唔該」,亦都食左唔少肘,同時有時又會撞到其他跑手﹙真係要講番句唔好意思﹚…跑到去海典淹對出個巴士站,有幾個跑手頂唔順就唯有跑出馬路,我都一齊出去…但係已經無晒節奏,因為之前不停咁玩變速跑…成績已經唔重要,只要返到去就得喇…

第二個樽頸就係雙子橋盡頭o既樓梯,o向o個度再食多幾肘之後情況就好少少…好在有另外一個跑手同我開路,回程就因為d人散晒就無乜大阻塞,跑到最後1km見到有ching受傷訓低﹙可能係gills兄﹚,今次都係跑完就算,完全係無戰術可言…

升級   54.9%

該用戶從未簽到

總算放下心頭大石,如此看來Gills兄應該很快回復狀態
其實今次比賽中我們是羸了,得到的雖然不是獎杯
卻比獎杯更加珍貴的是,體現了長跑網互助精神~

原帖由 kennethwat 於 2008-6-10 12:01 發表
剛收到 leefs 消息,GILLS CHING 現時精神良好(很生猛) ,無大礙,由 ICU 轉了到普通病房,但今日應未可出院(我估ching可能唔捨得護士姐姐)。

辛苦 leefs 兄為我們做跑腿。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   11.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 kennethwat 於 2008-6-10 13:19 發表

米拿兄,咁閣下有冇奬

升級   1.35%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-6-10 12:01 發表
剛收到 leefs 消息,GILLS CHING 現時精神良好(很生猛) ,無大礙,由 ICU 轉了到普通病房,但今日應未可出院(我估ching可能唔捨得護士姐姐)。

辛苦 leefs 兄為我們做跑腿。
That's a good news , he soon be discharged from hospital.

升級   11.35%

該用戶從未簽到

回復 144# 的帖子

Unacceptable for runners not getting water, esp in these hot and humid weather.

I really want to know how do they view their performance of organizing this event, will there be a LegCo motion to blame them? Very often we hear them criticsing someone, but they can't even put together a safe event for the participants.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2008-6-10 11:59 發表 昨天Gills兄中暑入院,大家都感到擔憂與掛心,在此祝願Gills兄早日康復。從這事中,可以看到我們真正發揮了長跑網的互助精神,由Gills兄暈倒開始,Leefs兄陪伴入院,並通知Kenneth兄作為聯絡各師兄的橋樑,慢子兄、 ...

多得CK兄認識工聯會某高層, 才能替Gills兄領回行李, 透過他手提內的電話簿聯絡其家人.

升級   100%

• 簽到天數: 78 天

回復 146# 的帖子

very, good new, hope Gills Ching "Staying Alive" soon....

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2008-6-10 11:59 發表
    昨天Gills兄中暑入院,大家都感到擔憂與掛心,在此祝願Gills兄早日康復。
    從這事中,可以看到我們真正發揮了長跑網的互助精神,由Gills兄暈倒開始,Leefs兄陪伴入院,並通知Kenneth兄作為聯絡各師兄的橋樑,慢子兄、 ...

really agree this statement and may this culture (長跑網的互助精神) will last long.
    I hope Gills will get well as soon as possible.

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 144# 的帖子

獎仔都有個o既…

講起水站,可能主辦單位都係無經驗,以為真係有枱有杯就搞掂,佢地d水站真係得一張枱同d杯,見到d工作人員都係好忙咁樣去勘水,但係人多就自然勘唔切喇…結果好多人就無飲水喇…

其實d工作人員都好辛苦,只係做planning o個陣無預到…

升級   13.2%

該用戶從未簽到

我地第一槍班跑手在起點處逼埋一齊, 勁熱焗曬廿分鐘, 未跑已經想暈, 喝罵聲四起, 曾德成那班達官貴人不理民間疾苦、視老百姓性命如草芥, 慢慢講慢慢出風頭慢慢行過黎, 點知突然失驚無神鳴槍, 沒有通知沒有倒數, 險些跌倒人踩人!

升級   8.42%

該用戶從未簽到

best wishes to Gills.

今次令我明白原來搞長跑活動都有學問, 真係唔係有幾張枱幾隻水杯就得, 希望主辦單位都學到野啦.
    不過唔知D結果要等幾耐先有?

升級   73.7%

該用戶從未簽到

Gill兄無事,總算安心一點。

至於呢場比賽的comment,好多跑友都表達過,我也有身同感愛(雖然後只是這比賽的A貨跑手),而見到蓮姐的故事,真係把幾火,希望大會真的要檢討一下。

至於針對水站的問題,小弟有以下的意見,因為它是令Gill兄出事的罪魁禍首。約在1.5K的位置,見到第一個水站,當時心想,雖然天氣熱,但也只是8.8K,唔係咁早有水站掛。其實這個水站是在尾段給跑手衝終點時用的,但因為比賽初段已派晒所有水,所以去到尾無水交貨。遇着這種情況,開頭水站不應該開放,直至所有跑手出發後,才準備給回頭的跑手用。這種情況很多比賽都有,理論上有跑過步的人都識得安排,但係就真係唔係好明點解大會會唔識。

希望大會找點時間收集各跑友的意見,改善今次所出現的問題,有機會再攪一場有質素的比賽給各跑友享受。

升級   0%

該用戶從未簽到

哦, Gills 早日康復. 下次吾好玩好太盡啦. 長跑長有呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2008-6-10 19:18 發表
    Gill兄無事,總算安心一點。

至於呢場比賽的comment,好多跑友都表達過,我也有身同感愛(雖然後只是這比賽的A貨跑手),而見到蓮姐的故事,真係把幾火,希望大會真的要檢討一下。

至於針對水站的問題,小弟有以 ...

其實我冇參與吾知情況,  不過字面睇又未必岩喎.  補水係應該係出事前半小時的(簡單講係早d 飲), 通常自己發覺時都over 左,  近中暑與熱衰竭會太遲. 有d 天氣都係自己就住啦, 睇情形. 吾駛咁博. 長跑長有

升級   49.6%

該用戶從未簽到

今次工聯會舉辦的比賽,怨聲四起,除了主辦單位經驗不足外(他們攪工運或者在行,但攪運動項目,還是較為不足),另外相信與天氣也有關係。上次「去馬」長課,覺得Gills兄乃耐旱之人,全程可以滴水不沾,而小弟則要ching幫手,四處尋找水源,連飲兩支500ml也不夠。
    今次最醒目的,可算是慢子兄了,其他跑手在生曬等候起跑,他則在旁邊遮陰抖暑,上陣時更自備500ml大水一支,準備充足。
    今次收集各位ching, ctse的意見,整理後送交工聯會,希望日後如再舉辦長跑活動時,有所改善,以工聯會以往的作風,應該會從善如流的。畢竟主辦大型活動並非易事,一個完善的活動,少不了天時、地利、人程三者配合,今次可說是三者全缺。
    在此順帶一提,各位長跑網總管大人,若然他日長跑網舉辦長跑比賽,緊記以此為鑑,切勿重蹈覆轍。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2008-6-10 20:07 發表
    今次最醒目的,可算是慢子兄了,其他跑手在生曬等候起跑,他則在旁邊遮陰抖暑,上陣時更自備500ml大水一支,準備充足。

ckleung 兄,不是我很醒目,而是經驗所得,

平時有些人不飲或只攞一杯水,因天氣真熱,都會攞多杯,

但大會未必事前咁醒目,這就需求大於供應,未必個個都有得飲!

你試過跑跑下水站已沒有水杯供應,
    要拾起地下已用過的水杯去忽水未?

我就在跑2002年全馬時試過!
    希望此生都不再常試人家的口水咪

升級   45.45%

該用戶從未簽到

等我之前仲諗緊可能去工聯會打下"暑期工" (十一月至二月)
    經過呢件事之後都令我有點動搖...
    如果有路去玩街工就好了。