香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 停雲
打印 上一主題 下一主題

2013 毅行S32 小學生

升級   73.7%

該用戶從未簽到

小學生真係好鬼風趣,好鐘意你篇文!

升級   0%

該用戶從未簽到

菲菲姐姐解慷慨之囊

升級   0%

該用戶從未簽到

唔水咁客氣~ 舉手之勞,唔係副校你提點,可能我做左傻仔入左貴價水

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小學生 於 2010-8-16 13:00 發表
小學生行山志   13 Aug (Fri)

是夜由水浪窩到荃錦拗,超人阿四事業心重,收工後携水到獅子亭歸隊,餘人與儍佬隊一同出發;上石矢斜路轉入泥徑後我們先行數步,到獅子亭後喜見儍佬隊水車縱隊大 ...

今次似無俾銀油麻地阿張伯寫行山志wor...

同果晚遇到果條原來係 銀腳帶... 谷歌返先知好q毒... 好彩佢似我地小學生咁善良姐

升級   3%

該用戶從未簽到

升級   56.2%

該用戶從未簽到

謝謝菲菲師姐支持小學生~~~  

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2010-8-16 14:27 發表

今次似無俾銀油麻地阿張伯寫行山志wor...

同果晚遇到果條原來係 銀腳帶... hgj" />" />ghj谷歌返先知好q毒..." />" /> 好彩佢似我地小學生咁善良姐" />" />

什麼來的?願聞其詳。

升級   41.4%

該用戶從未簽到

回復 191# 的帖子

行到M6時見到路邊有條蛇,身上有白間。完來係銀腳帶。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 超人阿四 於 2010-8-16 22:27 發表
行到M6時見到路邊有條蛇,身上有白間。完來係銀腳帶。

可怕的銀腳帶
  香港出產的毒蛇共有六種,其中最毒的一種,俗名銀腳帶,全身黑白相間;自頭至尾皆是如此,白色有時略帶淺黃,腹部也是略帶淺黃的白色。銀腳帶是一條毒得非常可怕的毒蛇,據專家實驗的統計,銀腳帶的毒,比一般眼鏡蛇要毒兩倍,比它們同類金腳帶更要毒過二十八倍。
  銀腳帶原產印度,所以印度最多。據約瑟·法萊爾爵士說,曾有四個人打賭,說不怕這種蛇咬,於是他們特地用竹竿去撥弄一條銀腳帶,使它發威向各人輪流咬了一口。其時是在夜晚。結果,第一個被咬者當夜就死去,第二第三人在次日清晨死去,第四人則經過一度垂危之後幸告無恙。第四人所以不死,大約因為一口氣連咬四人,毒液已逐漸稀薄減少的原故。
  銀腳帶在香港咬死人的紀錄,據香港醫官的記載,一九三二年正月曾發生過一宗。被咬死者是一個十五歲的青年。他在九龍鑽石山捉到一條蛇,年少無知,根本不知道所捉的乃是一條最可怕的毒蛇銀腳帶,竟將它帶回家中去玩弄,將蛇放進袖管裡去玩,結果給蛇在手腕咬了一口,當天便死去。後來這條蛇被家人打死了,由警方送到香港大學生物學系去辨認,才知道是可怕的銀腳帶,計長三尺三寸。這長度是少見的,因為普通在香港被發現的銀腳帶,大都是一尺半到二尺半之間。印度紀錄上所發現的最長的一條,也不過四尺二寸。
  銀腳帶是晝伏夜出的,白天幾乎不能視物,非經十二分的挑撥激怒,它是不會輕易咬人的。上述的那一條忽然在少年的袖中噬了他一口的原因,大約就因為袖內光線黑暗,它便生猛起來了。
  香港島上的柏架山,九龍的荔枝角,海中的昂船洲,過去都曾被人發現過銀腳帶。發現的地點包括自海濱至山頂。所幸區域雖廣,這種蛇並不大量繁殖,因此難得遇見。但它究竟太可怕了,在香港若是見了全身黑白相間的小蛇,千萬不要冒失的去逗弄。

登錄/註冊後可看大圖

升級   41.4%

該用戶從未簽到

多謝欣師姐支持!

升級   41.4%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-8-16 22:36 發表

可怕的銀腳帶
  香港出產的毒蛇共有六種,其中最毒的一種,俗名銀腳帶,全身黑白相間;自頭至尾皆是如此,白色有時略帶淺黃,腹部也是略帶淺黃的白色。銀腳帶是一條毒得非常可怕的毒蛇,據專家實驗的統計,銀腳 ...

謝謝亮哥資訊!如來下睇5.到踩鬼左落去就大06!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 超人阿四 於 2010-8-16 22:48 發表

謝謝亮哥資訊!如來下睇5.到踩鬼左落去就大06!

唔洗客氣! 機會唔大的,放心! 大家加油啊!

新 界 西 醫 院 聯 網 急 症 部 毒 理 小 組 本 月 1 日 起 會 為 區 內 醫 生 提 供 蛇 咬 諮 詢 服 務 , 加 快為 傷 者 提 供 解 毒 治 療 。 小 組 成 員 、 博 愛 醫 院 急 症 科 副 顧 問 醫 生 林 家 強 指 出 , 該 區 去年 32 個 中 毒 個 案 中 , 以 青 竹 蛇 為 主 , 其 次 為 眼 鏡 蛇 ( 飯 鏟 頭 ) 、 金 腳 帶 及 銀 腳 帶, 傷 者 大 部 份 獲 處 方 抗 蛇 毒 血 清 , 可 在 一 天 內 出 院 , 全 部 人 均 已 康 復 。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-8-16 22:36 發表

可怕的銀腳帶
  香港出產的毒蛇共有六種,其中最毒的一種,俗名銀腳帶,全身黑白相間;自頭至尾皆是如此,白色有時略帶淺黃,腹部也是略帶淺黃的白色。銀腳帶是一條毒得非常可怕的毒蛇,據專家實驗的統計,銀腳 ...

我好鬼驚呢D野.......

不過
結果,第一個被咬者當夜就死去,第二第三人在次日清晨死去,第四人則經過一度垂危之後幸告無恙。第四人所以不死,大約因為一口氣連咬四人,毒液已逐漸稀薄減少的原故。

唔知以後眾毅行隊既成員,會唔會因為呢個原因鬥行得慢呢。

升級   0%

該用戶從未簽到

欣姐姐布施功德
小公主...

升級   3%

該用戶從未簽到

升級   3%

該用戶從未簽到

小學生行山志 <9>  20 Aug + 21晚 or 22早

路段 : 麥1 及 2

集合時間地點 :  晚上 8時 30分  北潭涌

1. 停雲
2. Batbat
3. 狗哥

升級   41.4%

該用戶從未簽到

Thank You very much 小公主!

升級   25.9%

該用戶從未簽到

狗哥,batbat ) ) ) ) ) ) )

我揸車入西貢兜埋你地,好5好 ?

跑完去邊度食宵夜 ? 西貢咁夜有冇得食? 九龍城?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 停雲 於 2010-8-19 10:33 發表
狗哥,batbat ) ) ) ) ) ) )

我揸車入西貢兜埋你地,好5好 ?

跑完去邊度食宵夜 ? 西貢咁夜有冇得食? 九龍城?

有順風車坐梗係好呀~ 唔該晒大哥~ 8點?

食呢家野我無咩意見... 跑完再算都得~

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 停雲 於 2010-8-19 10:33 發表 狗哥,batbat ) ) ) ) ) ) ) 我揸車入西貢兜埋你地,好5好 ? 跑完去邊度食宵夜 ? 西貢咁夜有冇得食? 九龍城?  

兜埋好呀~~  係邊樹等呀?

去九龍城OK 呀~~~  食完宵夜仲可以食糖水~~

可唔可以明天帶埋本COUPON書來呀?我想睇下~~