香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

香港ITU三項鐵人亞洲盃(2010)

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 sputniktong 於 2010-10-21 20:30 發表
小弟今年第一次参加, 想問下各位CHING/CTSE 24/10果日渣車泊唔泊到入迪迪尼停車場GA

我見比賽好似封左好多路, 本比賽指南又冇講交通安排.....

THX!!!

比賽當日唔會封哂所有路, 可以泊迪迪尼停車場, 不過比較貴, 一口價$80泊一日, 所以我會泊欣澳, 之後踩番過黎

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-10-21 17:20 發表

有比賽就話入去食je! 無比賽就好似麻煩左d喎!! 啱啱出街見到天氣清朗, 完全冇打風的感覺!! 唔通係暴風雨的前夕???????

當然希望有得繼續比賽啦!!! 千祈唔好cut左游水果part呀!! 跑-踩-跑我死硬架 ...

如果真係"跑-踩-跑", 我可能唔會黎, 好彩而家個風走左   

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-10-21 21:32 發表

如果跑-踩-跑, 我都可能打退堂鼓. 希望個風快d走啦!!!

升級   21.55%

該用戶從未簽到

雷利長征剛取消左.
個風咁慢好難攪.
跑踩跑好難安排, 同一條路會大多單車, 更加危險.
都打定冇得玩...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-10-22 09:31 發表

如果跑-踩-跑, 我都可能打退堂鼓. 希望個風快d走啦!!!

如果跑 5 知先跑幾長? 我到現在都未 recover 到, 好累下,
星期日真係有得玩, 都係黎参輿下
同大家食個自助歺

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-10-22 09:42 發表
雷利長征剛取消左.
個風咁慢好難攪.
跑踩跑好難安排, 同一條路會大多單車, 更加危險.
都打定冇得玩...

得個 8km, d 環流好似好强下,
橫風橫雨, 單車呢 part 咪好危險,
翔東路同一時段咁多車

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 325# 的帖子

沉多兩次暖水澤姑池 會好快recover

升級   25.8%

該用戶從未簽到

當日朝天文台預計有6級風,唔知落唔落到水呢?!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-10-22 10:03 發表

得個 8km, d 環流好似好强下,
橫風橫雨, 單車呢 part 咪好危險,
翔東路同一時段咁多車

危險一定會增加, 大家小心d
tyre氣唔好打咁大, 等架車咬地d

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-10-21 21:32 發表

原帖由 kopo1128 於 2010-10-22 09:31 發表

我都知有時唔係自己強項興趣會大減
就當操一課東涌, 同d戰友見下面都好
跑踩跑係好有效率既強度訓練
好似我游水咁弱, 游跑游都一樣照玩

升級   95.6%

該用戶從未簽到

雖然我怕游水都想落水游下, 點樣講三項鐵人都係玩晒三項先完整
但有時天氣ga 野無得強求, 點都係安全第一

另外, 個buffet 取消左....... 無得食lu

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我都預左一定去, 有冇得玩哂3項都冇所謂啦, 吹水影相最重要.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-10-22 15:18 發表
雖然我怕游水都想落水游下, 點樣講三項鐵人都係玩晒三項先完整
但有時天氣ga 野無得強求, 點都係安全第一

另外, 個buffet 取消左....... 無得食lu

踩去 "天厨" 食佢地大大碟既, 付竹班片飯, 諗起溜晒口水

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-10-22 13:40 發表

危險一定會增加, 大家小心d
tyre氣唔好打咁大, 等架車咬地d

我想問其實O太氣打幾多先岩架?
我平時驚打得勁得滯會爆, 所以都係100-120, 但上次見到師兄打150~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-10-22 15:37 發表

踩去 "天厨" 食佢地大大碟既, 付竹班片飯, 諗起溜晒口水

下?原來無左?

咁改去天廚慶功啦

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 334# 的帖子

條tyre面有寫max psi
我條米芝連 max 116psi 比賽時打110, 操車時打105. 大風時打 100.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 RowerBee 於 2010-10-22 15:59 發表

我想問其實O太氣打幾多先岩架?
我平時驚打得勁得滯會爆, 所以都係100-120, 但上次見到師兄打150~

你睇返你條呔佢出面有寫架, 有d ching d 呔可以打到200 添, 但我0個條就唔得, 唔好跟人地呀

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-10-22 16:20 發表

下?原來無左?

咁改去天廚慶功啦

好亞好亞. 不過要搵順風車去. 迪迪尼站比吾比上單車? 不過女友係度要坐的士去, 坐的士又raod blocked, 點去天廚亞?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

http://www.hko.gov.hk/wxinfo/currwx/tc_1019.png?10295160524

魚占 魚走左喇    一路走好

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-10-22 16:50 發表

好亞好亞. 不過要搵順風車去. 迪迪尼站比吾比上單車? 不過女友係度要坐的士去, 坐的士又raod blocked, 點去天廚亞?

好似封到 12:30am, 詳情 check 左再 confirm.

運輸署公告
為配合2010香港ITU三項鐵人亞洲盃
而實施的臨時交通及運輸安排
現公布為配合舉行「2010香港ITU三項鐵人亞洲盃」,當局將於下述日期和時間,實施以下臨時交通及運輸安排:
(I)  封路及交通安排
(A)  20101023
以下路段將於下述時間封閉,禁止所有車輛駛入:
(i)
由凌晨3時至上午9
a)   介乎迪欣湖附近緊急預撞欄與欣澳公共運輸交匯處之間的一段欣澳道南行。
(ii)
由凌晨3至上午1130
b)   迪欣路。
(iii) 由凌晨3時至下午1
c)   海鳴路。
(iv) 由凌晨4時至中午12
d)   幻想道以南的一段神奇道北行。
在上述第(a)至(d)項路段封閉期間,其反方向的行車道將改為雙向行車。
(B) 20101024
以下路段將於下述時間封閉,禁止所有車輛駛入:
(i)
由凌晨3時至中午12
a)   迪欣路。
(ii)
由凌晨3時至下午1
b)   海鳴路。
(iii) 由凌晨4時至中午12
c)   介乎迪欣湖附近緊急預撞欄與翔東路之間的一段欣澳道北行。

(iv) 由凌晨4時至下午1230
d)   幻想道以南的一段神奇道北行。
在上述第(a)至(d)項路段封閉期間,其反方向的行車道將改為雙向行車。
(iv) 由凌晨3時至中午12
e)   介乎欣澳道與深水角牽引配電站之間的一段翔東路將封閉。在封路期間:

•   沿欣澳道前往東涌的駕駛人士,請改行竹篙灣公路和北大嶼山公路;
  •   沿欣澳道前往愉景灣或深水角牽引配電站以西的一段翔東路的駕駛人士,請改行竹篙灣公路和北大嶼山公路,在東涌東交匯處掉頭,往翔東路東行綫;
  •   沿愉景灣隧道支路或深水角牽引配電站以西的一段翔東路前往欣澳道的駕駛人士,請改行翔東路西行、達東路、順東路西行、東涌海濱路、北大嶼山公路和竹篙灣公路;
  •   由東涌前往欣澳道的駕駛人士,請改行北大嶼山公路東行和竹篙灣公路。

(II)  公共運輸安排
(A) 20101023
a)    巴士路綫第R8號(迪士尼公共運輸交匯處-青嶼幹綫繳費廣場)在中午12時前將不會駛經迪欣湖活動中心。
(B) 20101024
a)    巴士路綫第R8號(迪士尼公共運輸交匯處-青嶼幹綫繳費廣場)在下午12時30分前將不會駛經迪欣湖活動中心。
b)    愉景灣居民服務巴士路綫DB03R(愉景灣-欣澳) 的頭班車將由上午6時45分延遲至約中午12時開出,轉乘鐵路的乘客請改乘居民服務巴士路綫DB01R(愉景灣-東涌)往東涌站。
有關地點將設置適當交通標誌指導駕車人士。警方將視乎當時該區的交通情況,實施上述交通及運輸安排。受影響的駕駛人士請盡量小心及忍讓。