香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

香港ITU三項鐵人亞洲盃(2010)

升級   95.6%

該用戶從未簽到

今年第一次玩ITU 半澳距離總算完成, 時間就真係唔滿意喇, 不過完成到算係咁喇, 隻腳扭傷左未好返捱晒全程, 返到屋企又腫過....

我唯一不滿地方就係迪恩湖入面條單車賽道, 地下係磚仔路凹凹凸凸踩唔快, 我仲要踩錯左少少路, 後面個ching 跟住我尾一齊錯真係唔好意思!
有d 地方佢放兩個雪榚筒係度, 我都唔知係要我穿過去丫, 定係叫我唔好入去, 一路踩一路要睇路根本快唔到

升級   98.8%

該用戶從未簽到

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kito807 於 2010-10-25 09:47 發表
    今年第一次玩ITU 半澳距離總算完成, 時間就真係唔滿意喇, 不過完成到算係咁喇, 隻腳扭傷左未好返捱晒全程, 返到屋企又腫過....

我唯一不滿地方就係迪恩湖入面條單車賽道, 地下係磚仔路凹凹凸凸踩唔快, 我仲要踩錯 ...

已經出曬地圖, 同埋tria自己有搞race pre-trip. 你有無實地自己去睇下先?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

今次蝦轆事件有兩單
    1) 入左單車區甩左lock鞋一隻(已上好右腳), 停車, 推住回頭汁鞋...瘀爆
    2) 今次右腳著襪, 跑步第3圈開始磨損左腳指尾同指公低起大水泡(5月中銀3鐵 右腳起水泡+磨損右腳指尾, 同一對鞋 )

星期3最後一課青公踩跑踩跑 對今次比賽好有幫助, 因為今次係跑踩跑, 轉項時完全冇爆

游水:
    游自己, 放鬆留力, 第二圈有第二heat追上, 最尾直路試勾佢地(第一次勾水), 真係work ga wor, 好易勾水. 下次比賽要試勾水. 20% 自, 80% 蛙
    單車:
    踩自己, 吾跟快車, 又冇同速車勾, 第一圈jason上黎 勾左3/4翔東 一上斜就只見jason 尾燈, 吾追上去, 大家吾同速度, 之後一直自己ITT(tt車真係起作用), 輕鬆落地.
    跑步:
    輕鬆跑左2圈, 順左就比油, 第3圈點知左腳鞋內籠開始秶立立, 尾指損痛, 腳底起水pop, 就住去, 第4圈就雙腳前內則4頭一齊要抽, 又要放鬆, 係咁多.

只快上年少少, 但都已夠.

升級   14.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-10-25 08:57 發表 eddie又放毒...NEX5 D相好毒. 多謝哂

3:2 度果d相唔係用NEX影

升級   9.47%

該用戶從未簽到

己經出左result喇!!!!

http://www.triathlon.com.hk/index.do

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 snail 於 2010-10-25 10:24 發表

已經出曬地圖, 同埋tria自己有搞race pre-trip. 你有無實地自己去睇下先?

無實地睇過, 地圖我已睇左好多次, 但迪恩湖入面咁多分叉路, 地圖入面睇唔到.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 sputniktong 於 2010-10-25 11:31 發表

http://www.triathlon.com.hk/index.do

嘩!! 好快手呀!!

升級   16.67%

奮鬥

有無師兄用gps, 其實跑步夠唔夠10k?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

肯定冇10k, 可能扣左之前果900m, 應該得9.1km左右gwa.

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 sputniktong 於 2010-10-25 11:31 發表

想請教下咩叫 DNF,DNS,DSQ ??

升級   82.33%

該用戶從未簽到

我既成績:
    swim:16:58
    T1:07:22
    Bike:38:51
    T2:02:28
    RUN:20:57
    TOTAL:01:26:34

睇返個成績真係好驚喜,估唔到 01:26:34 都可以有小組第四,雖然我0個組係最弱,但對我第一次玩既人黎講真係好有鼓舞作用!!~

升級   9.47%

該用戶從未簽到

講下自己先 , 3次陸上2項, 1次sprint distance, 琴日終於第一次成功完成triathlon!

SWIM:
    幾個禮拜前先學識自游式, 一起步即管試下O唔OK, 游左幾分鐘發覺同前面D人越黎越遠, 唔對路, 轉返蛙式, 即刻好好多, 畢竟游左十幾年蛙式, 黎緊真係要狂操自由喇...

BIKE:
    直路/落斜有時都有得勾車, 一上斜就比人放星星, 冇計太過重磅, 上斜冇SO, 去到第三個圈, 有SPRINT DISTANCE既參賽者沖上黎, 佢地好氣好力, 又搭左一程順風車

RUN:
    之前自己都操過一下踩跑, 但係三鐵真係大鑊D, FEEL到兩隻腳都有D想老抽, 唯有放慢跑, 中途做左一次拉筋, 都有D幫助, 之前本書仔又話有運動飲品供應, 點知失晒蹤 , 下次都係帶多包GEL穩陣, 草地好難跑, 希望下年改改佢

SWIM:     36:33
    T1:            9:33
    BIKE:   1:19:09
    T2:            4:20
    RUN:         52:22
    FINISH:   3:01:56

之前都有擔心過完成唔到, 三鐵真係好好玩, 我女朋友觀完賽都話想下年試下FUN/SPRINT, 仲話我如果鍾意玩落去, 下年咪轉CARBON FRAME LAW  !

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2010-10-25 12:08 發表

想請教下咩叫 DNF,DNS,DSQ ??

DNF = started but did not finish
    DNS = did not start
    DSQ = disqualify

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 sputniktong 於 2010-10-25 12:13 發表
    講下自己先 , 3次陸上2項, 1次sprint distance, 琴日終於第一次成功完成triathlon!

SWIM:
    幾個禮拜前先學識自游式, 一起步即管試下O唔OK, 游左幾分鐘發覺同前面D人越黎越遠, 唔對路, 轉返蛙式, 即刻好好多, ...

係WOR,連運動飲品都冇.....

升級   9.47%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-10-25 12:19 發表

DNF = started but did not finish

因咩事DSQ呢.....我果組三十幾人, 有4個DSQ左, 快慢都有.....

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-10-25 12:19 發表

THX~

升級   65.79%

無聊

升級   65.79%

無聊

00:23:34 swim
    00:08:49 t1
    00:35:44 cycling
    00:04:06 t2
    00:28:28 run
    01:40:40 total

比8月1日科學園那場快左10 min, 可能路程唔同吧, 希望下年可以sub 1:30 啦
    游水真係太慢, 要操多d了 (或者學自由式)
    單車方面都係全程自己踩, 因為游水同T1太慢, 踩車時都冇乜見到其他人了
    不過剛剛換左對台灣刀軨, 感覺比上星期操欣澳時輕鬆左
    跑步時大脾有d酸, 見時間合乎自己預期, 所以都冇俾力衝了

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 405# 的帖子

你定...我睇得出canon tone 同sony tone