香港長跑網  - 長跑長友

樓主: chohin
打印 上一主題 下一主題

請問大家最後一課長課幾時跑好?

升級   86.6%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 miller 於 2011-1-27 16:39 發表

即係咁,你當跑馬拉松好似食大胃王比賽咁,平時都要食大個胃,但係比賽之前o個朝你都唔會食比賽咁多o既份量掛?

比賽之前唔食野又唔得,咪食少少打下底咯…

每個人身體既體能體質都唔同...
    飲食習慣.新陳代謝回復都唔同
    練馬拉松都有分長課短課
    長課:時間.耐力.氣量
    短課都一樣
    曰要人似我除非兩個我
    有時練習呢家野經驗分享..心分交流..
    好似忠言一樣...岩聽岩用..去學囉...唔岩聽唔岩用..聽完就算囉
    唔通下下都要學世界第一個個跑?好似佢咁練?
    每一個教練教既每一個學生都用唔同方法家啦...看各人體制既姐
    有時d野唔洗下下都咁到肉...去到咁盡...
    留低一點如地....別當西瓜吧,拍謝

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 tn2535055 於 2011-1-28 23:32 發表

每個人身體既體能體質都唔同...
    飲食習慣.新陳代謝回復都唔同
    練馬拉松都有分長課短課
    長課:時間.耐力.氣量
    短課都一樣
    曰要人似我除非兩個我
    有時練習呢家野經驗分享..心分交流..
    好似忠言一樣...岩聽岩用 ...

ching,我比較有興趣知道,你比賽前一日走完40k,你個比賽咩成績?

升級   86.6%

擦汗

原帖由 Mike_Li 於 2011-1-27 09:35 發表
    從書本看到的練習program,業餘跑手的長課一般約32至36km,師兄練習43.9km超強。比賽前兩星期應開始進入taper階段(減量)。

如果當你屋企有兄弟姐妹係香港田徑隊的一份子...我想你也會受他感染.....
    我雖是業於跑手...但自小以經常常在山上通山跑@@"
    住圍村大..經常都同d狗上山玩>"<回想小時候真的不錯

升級   86.6%

擦汗

原帖由 spmho 於 2011-1-28 23:36 發表

ching,我比較有興趣知道,你比賽前一日走完40k,你個比賽咩成績?

最好個次係2小時42分
    最差上年5個鍾足足..因為右腳腳掌骨(以)位

升級   86.6%

擦汗

原帖由 spmho 於 2011-1-28 23:36 發表

叫我tn就好-,-我不是ching

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 tn2535055 於 2011-1-28 23:38 發表

最好個次係2小時42分
    最差上年5個鍾足足..因為右腳腳掌骨(以)位

2:42也是渣打跑出的成績?.....原來係高手

升級   86.6%

擦汗

原帖由 spmho 於 2011-1-28 23:43 發表

2:42也是渣打跑出的成績?.....原來係高手

一年比一年差唔知點解...可能工作既關係....
    今年好想有新既紀錄...雖然好多朋友支持...但係相對壓力大了

升級   42.63%

該用戶從未簽到

tn add oil

升級   86.6%

擦汗

原帖由 lawger 於 2011-1-29 07:37 發表
    tn add oil

多謝支持>"<

升級   7.89%

該用戶從未簽到

原帖由 tn2535055 於 2011-1-29 00:15 發表

一年比一年差唔知點解...可能工作既關係....
    今年好想有新既紀錄...雖然好多朋友支持...但係相對壓力大了

your result dropped seriously...........or you typing wrong for your 4 hrs 24 min for full marathon to 2 hrs 42 min (just kidding)

you mention your leg hurt last year
    maybe your training method have problem
    you may claim that 40k before race was good....but your result told us that this method maybe sxxk

升級   0%

該用戶從未簽到

TN 兄咁年輕真厲害,4年前己經渣打全馬跑2:49,記得2007年壯年組第十名都穿2:50. 强呀!

升級   70%

該用戶從未簽到

請問tn兄張相係咪你?

升級   57.37%

該用戶從未簽到

tn你好,我有小小的意見。你的最好時間是二小時四十二分,在香港可能是top的一group, 但在US or World 來說,是很低水平(對不起,得罪了),所以不應用職業跑手的訓練方式(如在比賽前日40k長課),可能你有能力作這樣的的訓練,但到比賽時跑不到好時間。我看過幾個教練的文章,長跑成績不能跳級上。
    我見到你的相片,年紀應不大,應有很大進步空間,希望你找到合適自己訓練方法。如你純粹enjoy跑步,這便沒所謂。
    (我可能有所偏面,因不知你全面訓練方法,只知你比賽前跑40k)

升級   86.6%

擦汗

原帖由 waikwong 於 2011-1-29 19:26 發表
    tn你好,我有小小的意見。你的最好時間是二小時四十二分,在香港可能是top的一group, 但在US or World 來說,是很低水平(對不起,得罪了),所以不應用職業跑手的訓練方式(如在比賽前日40k長課),可能你有能力作這 ...

我都覺我成績一年比一年差....可能係英國玩同香港唔同瓜...其實跑得既都想拎好成績既...可惜我無咩緣份受教
    為一能令我去跑既動力都以經無左2樣...其實想今年睇下破唔破到自己既總時間...唔得...就專心進修和工作...
    仲有2星期...壓力一天比一天大..一天一天緊張......

升級   7.45%

該用戶從未簽到

回復 54# 的帖子

Tn師兄,唔好比壓力自已,會影響成績架。輕輕鬆鬆享受跑步樂趣吧。加油呀!

升級   45.67%

該用戶從未簽到

關於 tapering, 可參考一下以下網址:
    http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-244-255-5958-0,00.html

升級   76.8%

該用戶從未簽到

我會以完成和享受的心態去比賽. 不會太計較成績, 不竟大家都不是職業跑手.

升級   36.32%

該用戶從未簽到

Tn師兄我以前睇成績都睇的好高,現在跑馬拉松都是享受過程.渣打大家加油!

升級   30.2%

該用戶從未簽到

我今日都跑左個半馬距離的長課, 時間約為2:06左右.
    這亦是我在今年渣馬前的最後一個長課(我今次跑半馬), 之後都既練習都以輕鬆為主, 每次也不多於10K, 直至比賽日.

升級   98.8%

該用戶從未簽到

Of course on this weekend la (Feb 12 or 13), 之後再加一個短課on next Tue.(Feb 15), 咁就ready to go go go !!!