香港長跑網  - 長跑長友

樓主: trektrek
打印 上一主題 下一主題

天氣熱跑步真唔簡單

升級   2.67%

該用戶從未簽到

亮哥~想請教一下,如果平路步速5分幾鐘1km係咪叫正常速度呀??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 松田roy 於 2011-5-20 09:37 發表

亮哥~想請教一下,如果平路步速5分幾鐘1km係咪叫正常速度呀??

正常速度是不是指個人的? 其實我都唔敢講,因為有一次跑緊我的"正常速度"5分/K,睇住個GPS錶,keep住心跳率150樓下(教練教的無氧運動),跑得好輕鬆好hea既時候,有網友問我及跟我跑,事後覺得我呃佢,真係無呃佢,我既正常速度(和我的視障運動員跑長課也是這個速度)真係5'/K。有時和他見到好平好直又無人的路,例如大埔海濱公園某段直路,我地會以3分幾1K既速度衝架,佢衝完好開心的,我見佢開心都會就下佢,其餘時間都唔想佢跑咁快,keep 5'/k算了,因為我們是練馬拉松長跑。話時話,到今日剛巧足足三個月無同佢練了,兩星期前他的眼做了手術,康復中,相信過埋下個禮拜,又可以同佢練習了。

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 26 天

""正常速度"5分/K、keep住心跳率150樓下、以3分幾1K既速度衝架"
    --羨慕不已
    小弟跑20K都要5分/K,不過心跳率170樓上...

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-5-20 10:00 AM 發表

正常速度是不是指個人的? 其實我都唔敢講,因為有一次跑緊我的"正常速度"5分/K,睇住個GPS錶,keep住心跳率150樓下(教練教的無氧運動),跑得好輕鬆好hea既時候,有網友問我及跟我跑,事後覺得我呃佢,真係無呃佢, ...

亮哥~完全明白
    講解得好仔細~thank you so much
    只因小弟係新手,邊跑邊了解邊學習,我都理解跑步係好個人的活動,要睇自己所需
    真係好感謝你無私分享

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 winner1 於 2011-5-20 10:17 AM 發表
    ""正常速度"5分/K、keep住心跳率150樓下、以3分幾1K既速度衝架"
    --羨慕不已

ching~thankyou.
    等我多d了解下心跳率先

升級   2.67%

該用戶從未簽到

剛搵到小小資料,唔知岩唔岩呢??
    心跳率運動時理想的心跳速度:
    最高心跳率的65~85%
    心跳率計算方法:
    心跳率上限:(220-年齡)X 85%
    心跳率下限:(220-年齡)X 65%
    平常情況之下成人正常心跳速率是每分鐘60至100次,而不同年齡也有不同的正常心跳率。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 winner1 於 2011-5-20 10:17 發表
    --羨慕不已

小弟年紀大了,220減去歲數仲要乘80%,所以心跳率唔可以keep咁高,衝3分幾時才會過16X。以前未上力時,好容易就過高,而家睇得新聞多,唔想猝死住,咪用心跳帶mon住,跑步求健康,希望唔傷腳更加唔想傷身。
    如果換了是我,我寧願跑番慢d,keep心跳率低番d,安全d,一個鐘頭40分咁長時間都係心跳率170樓上,危險了些,多跑長課之後,心跳率會低d的,到時才加番快少少也未遲,長跑長有啊!

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-5-20 10:41 AM 發表

小弟年紀大了,220減去歲數仲要乘80%,所以心跳率唔可以keep咁高,衝3分幾時才會過16X。以前未上力時,好容易就過高,而家睇得新聞多,唔想猝死住,咪用心跳帶mon住,跑步求健康,希望唔傷腳更加唔想傷身。
    如果換 ...

跑步求健康,希望唔傷腳更加唔想傷身,長跑長有<<<亮哥~十分認同

升級   0%

該用戶從未簽到

嘻嘻! 謝謝Roy! 小弟經常同視障運動員講,要享受跑步,黎練跑唔係黎受苦架,覺得辛苦就跑慢d,大啖d吸新鮮空氣,聽下雀仔唱歌,聞下草香花香,跑得是福,有好多人想跑都無得跑架。我就好慶幸有得跑,所以會以享受的態度去練跑,我和我的視障運動員練跑既時候,好多時跑到d花旁才停下來,叫佢飲d水,大力d聞下,不過香港d花好多都唔香既,佢會話d草好香,激死人啦!

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-5-20 10:58 AM 發表
    嘻嘻! 謝謝Roy! 小弟經常同視障運動員講,要享受跑步,黎練跑唔係黎受苦架,覺得辛苦就跑慢d,大啖d吸新鮮空氣,聽下雀仔唱歌,聞下草香花香,跑得是福,有好多人想跑都無得跑架。我就好慶幸有得跑,所以會以享受的態 ...

haha亮哥,
    知足常樂乃是好事,回想自己以往又煙又酒又沒運動,自得糖尿病後人生180度轉變
    我也有一返感受的,剛開始練跑時,熱身拉筋時,雙腳有如搽了印度神油一樣壓不下去,
    跑1k已經想死,頭暈想嘔的感覺,很想放棄...
    現個多月後,關節柔軟度已高了很多,現4.5k上落斜已開始不能滿足我了,已plan加長路程
    祝你和你的視障朋友長跑長有,好好享受每一日

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 松田roy 於 2011-5-20 11:08 發表

haha亮哥,
    知足常樂乃是好事,回想自己以往又煙又酒又沒運動,自得糖尿病後人生180度轉變

登錄/註冊後可看大圖

我也有一返感受的,剛開始練跑時,熱身拉筋時,雙腳有如搽了印度神油一樣壓不下去,
    跑1k已經想死,頭暈想嘔的感覺,很想放棄...

登錄/註冊後可看大圖

現個多月後,關節柔軟度已高了很多,現4.5k已開始不能滿我了,已plan加長路程

登錄/註冊後可看大圖

祝你和你的視障朋友長跑長有,好好享受每一日

登錄/註冊後可看大圖

慢慢加啊! 一下子唔好加咁多,慢慢加,相信遲早你可以跑馬拉松了!

升級   68.8%

該用戶從未簽到

熱是一個問題,UV也是一大難題,總知大赤天時做運動要量力而為

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 松田roy 於 2011-5-20 11:08 發表

haha亮哥,
    跑1k已經想死,頭暈想嘔的感覺 ...

松田Roy ching, 歡迎加入長跑網, 我鼓勵你繼續跑作為健康生活的動力 , 更希望你開blog互相分享, 彼此激勵, 以你的經驗鼓勵更多人, 免得別人因生活不平衡, 最後要身體響起警號才知身體健康的可貴. 希望你持續以致糖尿病情得以明顯的改善. 有機會跑路上見, 努力加油~

升級   79.4%

該用戶從未簽到

呢的天氣, 真係好難長課, 跑到十公里已經好好了, 仲要最好神咁早同入夜後,
    不過出一身汗又真係幾舒服既, 但過份流失又好危險, 小心中暑, 注意補水....

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-5-20 11:23 AM 發表

慢慢加啊! 一下子唔好加咁多,慢慢加,相信遲早你可以跑馬拉松了!

亮哥~早呀
    小弟尋日加長左小小,人生第一個5k,感覺都好輕鬆,相信再練多一個月,
    應該可以應付10k

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2011-5-20 09:46 PM 發表

松田Roy ching, 歡迎加入長跑網, 我鼓勵你繼續跑作為健康生活的動力hgj091" />" />hj , 更希望你開blog互相分享, 彼此激勵, 以你的經驗鼓勵更多人, 免得別人因生活不平衡, 最後要身體響起警號才知身體 ...

師兄~早呀!!
    無問題,等我搵日開blog慢慢打好佢

升級   100%

奮鬥

原帖由 松田roy 於 2011-5-23 10:58 發表

師兄~早呀!!
    無問題,等我搵日開blog慢慢打好佢

Roy ching, 我係ctse 黎ga , ha~ha~

升級   100%

奮鬥

原帖由 松田roy 於 2011-5-23 10:58 發表

亮哥~早呀
    小弟尋日加長左小小,人生第一個5k,感覺都好輕鬆,相信再練多一個月,
    應該可以應付10k

Roy ching, 你咁勤力, 不久既將來, 我哋一定睇到你企係頒獎台既最高果級, 加油~

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2011-5-23 01:21 PM 發表

Roy ching, 我係ctse 黎ga" />" /> , ha~ha~

噢~sorry..
    師姐你好

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2011-5-23 01:24 PM 發表

Roy ching, 你咁勤力, 不久既將來, 我哋一定睇到你企係頒獎台既最高果級, 加油~" />" />" />" />

師姐你好,
    千其唔好咁講獎嘅嘢小弟不強求同埋未想過
    只想跑步求健康吧~共勉之