香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 餓龍
打印 上一主題 下一主題

【am觀察】香港如何辦好國際馬拉松

升級   25.26%

該用戶從未簽到

唔使驚,根本上搵唔到可以容納3萬人的42.195

升級   7.37%

該用戶從未簽到

所以我覺得田總或渣打根本唔需要只為追求人數而攪大個活動, 寧願著重多啲質素的提升

升級   19.33%

該用戶從未簽到

如果咁多師兄唔錯意講數字,我這個'網絡上的白痴兒'就收口了

在網上常常看見,因為用了冒犯別人的詞語,埋性的討論就演變為謾罵了.

還有我所以相信,是基於事實,不是'信念',信念可以隨時轉變,即係'你鍾意講乜都得'.

原帖由 餓龍 於 2012-3-5 17:39 發表

數據糾纏下去真的毫無意義,就算我有幾多網上照片引證有幾多人參與都好.”相信”就是基於信念.勝負都只是網絡上的白痴兒.

渣打馬拉松是否無感染力呢?從一千全馬跑手增加到萬三跑手,當中不少是經過什麼十公里, ...

升級   59.33%

開心
  • 簽到天數: 1 天

事實上有關單位亦有改善空間的地方,如全馬或半馬跑友遇到開心跑手的大塞車事件,參賽人數是否有需要檢討等.

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 wahfai 於 2012-3-6 08:06 發表
    如果咁多師兄唔錯意講數字,我這個'網絡上的白痴兒'就收口了

在網上常常看見,因為用了冒犯別人的詞語,埋性的討論就演變為謾罵了.

還有我所以相信,是基於事實,不是'信念',信念可以隨時轉變,即係'你鍾意講乜都得 ...

對不起令你誤會了.我並非暗示你是白痴兒,這只是網絡新聞組之名句而已.到底誰勝誰負都未有分曉,但我覺得我白痴多d.
    一百萬人說服唔到我,二百萬人更加不用說了.從網上的照片有路段是沒見到觀眾,有些一兩排觀眾有之,亦有如雷門觀音寺門前的人山人海.香港遊行,大學有系統既統計都與主辦單位的估計有很大落差,報章引用的數字從何而來,是否經過系統在42.195公里全程觀察推算,還是只在起終點等熱點地方舉一反三,我不得而知.但真的不再糾纏.
    改進當然是大家所希望的,咁大型既賽事攪手俾好多人鬧既感覺係點相信大家都會知道.如果有人相信會享受呢種感覺而不思進取的話,我冇野講.但係一句要攪好d係幫唔到手既.大家覺得有何不足之處提出來先可以針對性地改善(當然是可行的話啦,例如有跑手認為輪椅對其他人士有影響,但又有跑手萬二分支持輪椅一起賽就點做都兩面不是人).

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 chrislam 於 2012-3-6 09:03 發表
    事實上有關單位亦有改善空間的地方,如全馬或半馬跑友遇到開心跑手的大塞車事件,參賽人數是否有需要檢討等.

呢d真係要檢討,每一次更改時間相信都會有d人會受到影響希望可以掌握到平衡點又可以滿足想參與之人士就大家高興啦.

升級   25.26%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 lanadm 於 2012-3-5 22:07 發表
    所以我覺得田總或渣打根本唔需要只為追求人數而攪大個活動, 寧願著重多

升級   13.68%

開心
  • 簽到天數: 2 天

回復 25# 的帖子

我岩岩跑完東京馬拉松~~
    ....我認為根本無必要著眼於數字上既意義!!
    因為有幾多觀眾....根本無辦法數得清!!

論氣氛...論觀眾人數......兩個馬拉松相比.....根本無得比!!!
    東京絕對係壓倒性勝過香港渣打!!
    有無一百萬個觀眾....我唔在乎!!!
    ....我只係知道沿途有數唔清既觀眾為我地吶喊....
    ....同無數既人撃掌鼓勵....
    ...沿途甚至有管弦樂團、鼓手為我地奏樂...
    .....係呢D 足以令人情緒高漲既氣氛之下...
    ...數字已經變得毫無意義、無關重要la...

而我亦都敢膽講....香港渣打...除左工作人員之外....
    大部分時間見得最多既就係....揸住藥油既聖約翰救傷隊!!!

甚至乎....東京大會提供既攝影人員....沿途為我拍左接近100張相!!
    係香港....搵到幾張....已經算好好彩喇!!!

莫講話比賽日氣氛及安排....連EXPO 規模都好大...我係入面行左三個鍾!!!
    香港....我拎完野....基本上已經可以走得!!

但係米代表香港搞得差呢???...非也!!!....只係比唔上世界級JA!!
    小弟曾經係香港渣打跑過一次10K, 兩次半馬, 三次全馬!!
    人生第一個全馬....正正就係香港渣打!!!
    .......所以對呢個比賽好有感情!!!....

我絕對認同....香港渣打搞得唔錯!!
    而且安排上...年年都有進步!!!絕對值得一讚!...
    ...搞馬拉松比賽本身並唔容易!!
    再者...身邊好多朋友亦因為渣打而參加跑步!!

但如果要同世界級比賽相比..好遺憾...我相信香港仲有好大段既距離...

至於賽道問題...我淨係唔明...點解7.1 可以封港島市中心一個下午....
    ...但就唔可以為馬拉松提供一個朝早呢??

升級   25.26%

該用戶從未簽到

遊行係政治理由,誰能負上打擊自由民主之罵名?
    再者,遊行封電車路阻唔到市民過馬路,但跑步,路人爭路就好大機會有意外.有跑友同我講,"我跑緊點停呀?"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 keioching1983 於 2012-3-6 23:38 發表
    我岩岩跑完東京馬拉松~~
    ....我認為根本無必要著眼於數字上既意義!!
    因為有幾多觀眾....根本無辦法數得清!!

論氣氛...論觀眾人數......兩個馬拉松相比.....根本無得比!!!
    東京絕對係壓倒性勝過香港渣打!!
    有無 ...

絕對認同!

升級   13.68%

開心

回復 29# 的帖子

我覺得巿民係需要教育ga!
    既然7.1,大眾可以接受,為何馬拉松唔得呢?
    點解其他大城巿做得到,而香港就做唔到?
    你提出既問題,其他城市一樣有!尤其係東京、紐約!
    呢d 問題並非香港獨有!
    舉辦初期,大眾通常有怨氣,但當佢地眼見比賽既成功,都會慢慢接受!
    香港幾年前終點搬入維園,當年米又係多人投訴!

說穿左,政府根本無諗過改進比賽,只滿足現狀!
    比賽個日,特首只會想沾光!
    而且香港政府做事模式,最失敗係怕投訴!唔做唔錯!
    怕投訴,真係咩都唔駛做!

升級   25.26%

該用戶從未簽到

回復 31# 的帖子

再講明白d,香港地理環境同你所講既5大城市有一個好唔同既地方.不說其他的,只說東京,雖然東京23區比香港大不了多少,而人口亦比香港多了2百萬人.但是,東京都既建屋地面積比香港多好多.香港只有大約30%係人住既而且主要係沿海而行,沒有平衡既主要幹道.而它70%係山.而且,香港唔似東京有多條主要道路,封左一條仲有幾條俾你運路走.你能想像到我講乜嗎?

以現時香港馬拉松參賽者及賽道配套係要有三條行車線,你提議下有邊d市區路段可以連貫起來係有三條行車線,仲有其他道路可以使車輛運用不至於大塞車?講,真係天下無敵,做就有心無力.

各人有各人既利益,係一般市民黎睇,跑步唔係大晒既,嚴重影響市民生活你呢d跑步佬會有運行嗎?(沙田單車徑已經係一個好好既例子)

再者,是否詁一定要做就係可以做呢?
    長官意願好多時會失敗,專業人士既睇法一般市民未必認同,但背後好多野唔係行內人點解釋一般市民都唔明.運輸署及警務處有佢地既數據,車輛流量既影響分析係一門專業.做工程要封路好多時都要用昴貴既運輸工程師做條數同運輸署及警務處爭取,有時仲要做測試先可能批到.

港島遊行,我好多年都冇

升級   7.6%

該用戶從未簽到

東馬好像和情人一起 , 火辣辣的 , 時常有驚喜 , 渣馬就 ... 一切行禮如儀 , 悶到抽筋 !

升級   13.68%

開心

回復 32# 的帖子

第一,港島既遊行已經證明左港島市中心封路技術上係可行。

第二,外國既馬拉松經驗,係比賽當日,d人係會減少揸車出街,其實呢個情況同樣係香港既7.1都有出現。而且千祈唔好忘記7.1遊行時間係下午,而馬拉松只需要星期日朝早!星期日早上港島交通繁忙程度並非你講得咁嚴重!揸開車既朋友應該好清楚!

第三,亦都係我最想講既point。先根據你所講:
    「各人有各人既利益,係一般市民黎睇,跑步唔係大晒既,嚴重影響市民生活你呢d跑步佬會有運行嗎?」
    我想問馬拉松帶出既健康信息...莫非唔重要咩!?
    我要重申市民係需要教育既!
    例如,香港人呢幾年亦都因為渣馬而開始慢慢接受馬拉松,報名數字已經反映左呢樣野,你一直維護既渣馬正正就係一個例子,去證明一個賽事既成功,係可以提升市民既運動意識及對呢個馬拉松盛事既熱愛。

而且亦證明只要比賽搞得有聲有色...市民好自然就會去擁護!!!
    例如其他城市搞馬拉松初期一樣有擾民問題!!...但如果宜家去東京、倫敦、紐約提議將賽道搬返去市郊,我相信唔會得到接納。

再者香港人既跑步熱度唔差ga,例如剛剛既東京馬拉松,第二最多既海外跑手正正就係香港人!!所以只要搞得好,香港人唔難去接受個比賽。

第五,作為跑手,我絕對希望香港有一個世界級既馬拉松比賽。
    但呢個絕對需要政府既配合,講真,政府有幾重視體育運動...心照啦!
    紐約、東京都係得到當屆市長既支持先搞得咁大!
    ..東京既石原慎太朗係會親自係終點,為最後一名衝線既跑手頒發獎牌!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我跑了四屆香港渣打馬拉松,昨日是我第一次出外跑馬拉,是京都馬拉松,那種氣氛真是令人感動,沿途都有居民在打氣、擊掌、送食物。即使不是全程有觀眾,都應該有40公里,這種情景聽得多,第一次親身感受到,那種喜悅真是難以形容,可能是我第一次見這些大場面,會小見多怪,不過這些情景會是深刻的,永不忘懷的。

京馬有幾項措施我覺得幾好,第一就係行人過馬路的安排,大會用潮水式,把選手輪流左右分流,讓過路行人先過一半馬路,待跑手經過後,再過另一半。

第二是洗手間安排,大會並只是安排臨時流動洗手間,而是開放很多機構,如學校、公園、運動場地等洗手間,所以洗手間的數目是很足夠,而且較清潔。

第三是大會攝影安排,在沿途大會攝影師的位置,會有個很大的相機牌,寫著smile,令跑手及早預備擺好post,影張靚相。

以上是我個人感受和觀察,不想與香港渣馬拉松比較,不過從今以後,我都唔想再參加香港渣打馬拉松了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Anthony 於 2012-3-12 10:27 發表 我跑了四屆香港渣打馬拉松,昨日是我第一次出外跑馬拉,是京都馬拉松,那種氣氛真是令人感動,沿途都有居民在打氣、擊掌、送食物。即使不是全程有觀眾,都應該有40公里,這種情景聽得多,第一次親身感受到,那種喜悅 ...

廁所安排可能有d難度,但簡單嘅攝影安排,渣打都唔做好,真係使我失望。

升級   7.37%

該用戶從未簽到

唔好講東馬, 京都呢

升級   7.37%

該用戶從未簽到

唔好講東馬, 京都呢

升級   7.37%

該用戶從未簽到

唔好講東馬, 京都呢類大型d既比賽, 我舊年去沖繩跑全馬全程都有市民打氣同送食物, 跑到郊外時有d人仲擔埋坐位坐在路邊成家人睇當係周日消遣, 呢種文化香港暫時做唔到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

香港田總真係要向人家學習好多好多嘢,好多謝咁多位跑友意見。