香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

宇宙長跑會 - 第一屆馬拉松訓練班

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

http://sites.google.com/site/universerunningclub/training

第一屆馬拉松訓練班

課程目標:本訓練班是針對2009年2月8日舉行之香港馬拉松(全程或半程)而舉辦。通過約十一星期之系統性、集體性訓練,學員可以理解如何去訓練並準備一個馬拉松,如何知道自己的合理目標時間、配速等等。

報名資格:任何人年滿16嵗,身體適合長跑訓練(請咨詢醫生)皆可參加。
                        參加者須對跑步有興趣,對自己有要求和目標。   參加者另須自行報名參加香港馬拉松。

教練:   本會教練為田總一級註冊教練或擁有運動科學碩士資格。所有教練均有豐富馬拉松實戰經驗。
                   課程由總教練馮華添先生編排。

日期:   2008年11月25日至2009年2月5日 (逢星期二、四,公眾假期除外)
             Nov (25,27), Dec (2,4,9,11,16,18,23,30), Jan (6,8,13,15,20,22,27,29), Feb (5)

時間:   晚上7時30分至9時15分 (7時15分集合)

地點:   香港仔運動塲(黄竹坑道108號,香港仔隧道出口附近)

訓練費用: 非會員HK$700               學生非會員(包括全職專上院校學生) HK$500
                宇宙長跑會會員HK$550       學生會員 HK$400

名額:     60人

截止報名: 11月14日或額滿即止

結業証書: 學員出席率達七成者將獲本會簽發結業証書。

惡劣天氣: 課堂前两小時若懸掛八號風球或黑色暴雨訊號,課堂將會取消。

報名辦法:
    1.        填妥表格,請連同劃綫支票(抬頭人為”宇宙長跑會有限公司”或 ”The Universe Running Club Company Limited”)及個人相片寄回: The Universe Running Club, 12/F, Asian House, No.1, Hennessy Road, Wanchai, HK.   (信封面請註明 “第一屆馬拉松訓練班”)
    2.        學生請附上學生証副本。
    3.        逾期報名或已超越名額恕不接受,報名者將收到電郵通知。報名表及支票會被銷毀而不另行發還。

備註:  
    1.       根據測試結果,學員會被分配到不同組別(高級、中級或初級)參與訓練。
    2.       可同時申請成為會員,年費$100,學生半費。

查詢:       [email protected]
    +1 0
    上一篇︰第三屆澳門樂善行下一篇︰酷熱天氣

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Thank you for information !

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

如果九龍或新畀西有班就好 ,想找個班學習跑步.
    九龍仔,香港仔,跑馬地...對小妹太遠了!

升級   0%

該用戶從未簽到

叮ctse~可以考慮下工聯會wor~好似9月28日開始報名丫...我都會去!
    香港仔..真係好遙遠丫..對我來說

升級   54.9%

• 簽到天數: 4 天

久仰馮華添教練大名,可惜地點於香港仔..........

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

課程由總教練馮華添先生「編排」
    .....未必係佢本人教wor

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-9-22 23:24 發表
    如果九龍或新畀西有班就好 ,想找個班學習跑步.
    九龍仔,香港仔,跑馬地...對小妹太遠了!

x 2
    唔知會唔會有其他訓練班可以參加呢,最麻煩係d時間都幾難就吓。

升級   0%

該用戶從未簽到

好似我尼D一把年紀, 收唔收嫁?

亞嬌上

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

就係一把年紀先玩依d野麻 , 吾收你收邊個喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-9-23 10:59 發表
    好似我尼D一把年紀, 收唔收嫁?

亞嬌上

收,收你做........教練!

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

X 2 - Gills U might have to consider to join the HK team instead

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 慢子 Wilson 於 23-9-2008 11:55 發表

原帖由 blurmax 於 23-9-2008 12:24 發表

X 2 - Gills U might have to consider to join the HK team instead

兩位C兄, 坦白講, 我跑左咁奈冇join個course, 咩都唔識, 亂跑一通, 唔敢教人, 而個底係慢慢練上去, 我諗耐力還可以, 講跑姿, 速度及一D細節, 都係初哥一名, Join team就留比D新力軍啦.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-9-23 00:58 發表

邊區呀?

各位ching ctse~~~
    http://www.hkftustsc.org/stsc12.htm
    會唔會考慮下工聯會丫~~~我今個sunday 去報名丫~都係上下d course好d既~對我來講

升級   82%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-9-23 14:55 發表

兩位C兄, 坦白講, 我跑左咁奈冇join個course, 咩都唔識, 亂跑一通, 唔敢教人, 而個底係慢慢練上去, 我諗耐力還可以, 講跑姿, 速度及一D細節, 都係初哥一名, Join team就留比D新力軍啦.
    與君一樣看法,同陣線。君不見世界很多一級好手,其跑姿肉酸,但他們仍然有著極好成績,關鍵在那裡?不講遠的例子,香港某個著名女長跑好手,其跑姿也是雙手左右擺動,雙腿抬腿不高,但她成績嬌人,比很多香港男長跑好手還要快,關鍵在那裡?
    我覺得關鍵在於 1.平日訓練要有計劃;2.有效的計劃要持以恆;3.充足的練習;4.極度願意吃苦的心理質素;5.當意志消沉時能找到重掁作的方法。有些人計劃多多,但不能成功,關鍵在那裡呢?

白頭佬
    廢話連篇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2008-9-23 18:58 發表
    與君一樣看法,同陣線。君不見世界很多一級好手,其跑姿肉酸,但他們仍然有著極好成績,關鍵在那裡?不講遠的例子,香港某個著名女長跑好手,其跑姿也是雙手左右擺動,雙腿抬腿不高,但她成績嬌人,比很多香港男長跑好 ...

言下之意,練習比上course更有效, right?
    不上course也罷?..

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 19# 的帖子

小弟同意練習係最重要
    但唔代表上course 冇用
    如果有兩個人付出同樣努力,但一個有專人教導而另一個冇(假設其他條件eg身體質素、年齡等差唔多)
    我相信有人教嗰個會成績會好d,因為正確姿勢、訓練方法的確好有用........at least for 大部份人黎講
    當然每個人身體結構唔同,有d人用特別跑姿先跑得舒服

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sicily 於 2008-9-23 20:02 發表
    小弟同意練習係最重要
    但唔代表上course 冇用
    如果有兩個人付出同樣努力,但一個有專人教導而另一個冇(假設其他條件eg身體質素、年齡等差唔多)
    我相信有人教嗰個會成績會好d,因為正確姿勢、訓練方法的確好 ...

um...我諗..姿勢正確..至少唔會咁易弄傷丫..快唔快其實可能係其次~~所以我想去上下law