香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

渣打馬拉松2009 已報全馬召集處 (POST#2己更新集合地點)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

樓上二位師兄,大家彼此彼此啦...嘻~嘻

升級   61.1%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

全馬既朋友~你地加量會點分配架
    例如一星期跑60k~~~~會跑3日20k~~定係6日10k呢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-11 23:13 發表
    全馬既朋友~你地加量會點分配架
    例如一星期跑60k~~~~會跑3日20k~~定係6日10k呢

我自己參考其他前輩既訓練,每星期個一次25-30K(最少應該有有一次35K)既長課,加兩課速度課(Tempo/Interval),強度課前後會係Easy Run或者休息,至於里數而家冇定死,仲之跑到幾多就幾多。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-12 00:09 發表

我自己參考其他前輩既訓練,每星期個一次25-30K(最少應該有有一次35K)既長課,加兩課速度課(Tempo/Interval),強度課前後會係Easy Run或者休息,至於里數而家冇定死,仲之跑到幾多就幾多。j" />" />jk

小弟而家每星期已加到大約50-60k左右,下星期開始長課會加至30-35k左右,一星期一次,其他日子就10多20k.
    速度基本唔會鍊,因為我覺得要先肯定夠耐力去完成全馬,再談速度都未遲.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-12 00:50 發表

小弟而家每星期已加到大約50-60k左右,下星期開始長課會加至30-35k左右,一星期一次,其他日子就10多20k.
    速度基本唔會鍊,因為我覺得要先肯定夠耐力去完成全馬,再談速度都未遲.

x2, 暫時耐力訓練非常緊要, 否則"撞牆"後果嚴重!!

升級   100%

開心

thx晒~
    711MF 該用戶已被刪除

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-12-12 12:48 發表
    你地個個都練長課次次都話30-35k
    唔怪得,得返我一個跑10k , 8k啦
    唔好咁啦七哥,我UNICEF後一共(無錯,是一共)只跑了20K,死唔死?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   11.35%

該用戶從未簽到

呢鍋真係"跑得少"!其實都係小弟兩三個星期前有次長課後弄傷了腳,本身打算等自己UNICEF後休息幾天再跑,點知衰心急上星期五去跑interval跑了3K度就好痛,今個星期只敢慢跑兩次7K叫keep住有運動.........現在K數嚴重不足,照跑又痛,唔跑又睇住時間一日一日咁過,好難受.................

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2008-12-12 15:12 發表
    呢鍋真係"跑得少"!其實都係小弟兩三個星期前有次長課後弄傷了腳,本身打算等自己UNICEF後休息幾天再跑,點知衰心急上星期五去跑interval跑了3K度就好痛,今個星期只敢慢跑兩次7K叫keep住有運動.........現在K數嚴重 ...

其實踏單車或游水會唔會對腳傷復原有幫助?

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-12 16:49 發表

Kopo兄,我一個星期有落一次水,踏單車.......唔識 ;(

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我一星期先跑得果40k,要應付全馬好似唔多得! 要俾d決心,加操先得!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2008-12-12 15:12 發表
    呢鍋真係"跑得少"!其實都係小弟兩三個星期前有次長課後弄傷了腳,本身打算等自己UNICEF後休息幾天再跑,點知衰心急上星期五去跑interval跑了3K度就好痛,今個星期只敢慢跑兩次7K叫keep住有運動.........現在K數嚴重 ...

desmond兄,傷咗就真係唔好跑住,里數唔夠最多都係跑得唔好,點都好過跑都跑唔到啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-12 16:49 發表

我覺得游水的確會有幫助

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2008-12-12 20:11 發表
    我一星期先跑得果40k,要應付全馬好似唔多得! 要俾d決心,加操先得!

小弟膝蓋經常唔爭氣,想操長d、操密d都難

升級   100%

開心

練下大腿肌肉~會對膝蓋好的

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

全馬sub 3 速度我跑10k 都未必跑到@@.....
    祝大家成功~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-12 23:22 發表
    練下大腿肌肉~會對膝蓋好的

贊同梁兄所講,小弟一星期二次鍛鍊四頭肌負重.聽健身教練講,經常跑既人一定要咁做,
    因為強壯既四頭肌會加強對膝蓋保護