香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

渣打馬拉松2009 已報全馬召集處 (POST#2己更新集合地點)

關閉 [複製鏈接]

升級   25.85%

開心
  • 簽到天數: 10 天

剛剛拎左跑手包, 23124
    到時見, 不過係邊樹集合呢?(我指確實位置)

升級   51%

開心
  • 簽到天數: 3 天

今日下晏一點攞跑手包, #26231
    都很順利

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

(deleted)

升級   73.7%

該用戶從未簽到

各位跑手,記住今晚剪腳甲,等佢有一星期時間流番適當的長度。

另外,天文台已經出左星期日的天氣預測,大家做好準備。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-2-1 18:49 發表
    各位跑手,記住今晚剪腳甲,等佢有一星期時間流番適當的長度。

另外,天文台已經出左星期日的天氣預測,大家做好準備。

thx ching

今年好似比上年暖D

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

小弟極其發熱,到時如果真係咁既溫度表現一定走樣........

升級   0.05%

開心
  • 簽到天數: 4 天

17~20°C 對我來說簡直是叫我上巴士。
    不止跑得辛苦, 仲跑得好慢。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

係熱過舊年好多,而且去到中午的時間,溫度有機會超過20度,所以真係要做好心理準備,重新部署策略,看看是否需要留多一點係後面用。

升級   18.05%

開心
  • 簽到天數: 29 天

我真怕中午的太陽,雖然溫度止比吉隆坡低很多,第一次八點開跑全馬。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 onionufo 於 2009/2/1 08:26 PM 發表
    小弟極其發熱,到時如果真係咁既溫度表現一定走樣........

我個半馬表現 100% 唔會走樣........

升級   13.2%

該用戶從未簽到

攞咗野, 也來報到:

賽 事 組 別 全程馬拉松
    男子
    先進組1
    比 賽 編 號 24239

一齊加油!

升級   18.05%

開心

我有個問題,不懂這裡有討論過嗎?

一般傳統上,若有分批出發,全馬會比半馬先開始,全馬今次八點開跑會不會有點遲,即使是四小時回來已是中午十二點了?!

是否有想過全馬先開始? 才輪到半馬呢?謝謝  

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   18.05%

開心

回復 574# 的帖子

謝謝oscar師兄的解釋。

嘩,是嗎? 還以為香港一切都講民意為主。

以前吉隆坡(大馬)、新加坡和曼谷(泰國)的馬拉松開賽時間遲,經過爭取,目前都已提早了。

希望若是小弟來年還有機會去香港,希望能看到六點或七點開始也不錯,台北就七點,那時我在冷天中戰戰競競跑,首次沒有停下走路,四一三,心裡多感謝台北的冷天。

雖然這一次狀態一般,而且開跑八點,即使再熱,也希望跑進五小時就已高興。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-2-2 18:54 發表

但係我估你一定會慢過兩個鐘喎!不過我唔會買!因為我係唔賭GE!" />" />

Oscar兄一定激勵緊大隻C兄~

升級   73.7%

該用戶從未簽到

不過如果全馬先起步,會唔會撞到D半馬,到時有會有人鬼殺咁嘈話快跑手俾慢跑手阻住。像前年很多半馬跑手話第3組10K阻住晒。

可能過多幾年,10K、半馬同全馬分別跑3條賽道。

不過又會有人嘈為什麼為左馬拉松,周圍封路,影響佢地做生意。

諗深一層,呢D野都係順得哥情失嫂意。

要滿足每一個人,都真係要幾高的學問。

升級   18.05%

開心

回復 577# 的帖子

不知跑進市區,會有支持者或市民夾道為參賽者打氣嗎?

要辦好一項馬拉松,政府、參賽者、贊助商及市民都能滿意的确不容易。

但跑步的确是最簡單的運動,若能鼓勵及感動更多香港市民投入跑步,相信異議聲者都會體諒,畢竟最大得益者是本身,健康是無價的。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 鄭永忠 於 2009-2-2 15:49 發表
    我真怕中午的太陽,雖然溫度止比吉隆坡低很多,第一次八點開跑全馬。

永忠 師兄,前幾年香港渣打馬拉松是在三月舉行,氣溫接近攝氏30度,還有人中暑死亡添,這兩年改在二月舉行,氣溫已沒那麼高了,不過也不可輕視,到時的衣著要透氣涼快些,多喝水或淋水降溫,中午很熱的,是一大考驗!
    以前10K,半馬及全馬起步點是相同的,時間相隔不多,所以全馬的給他們阻塞到跑不動,去年開始,將10K分開三組,還改變比賽地點與半馬及全馬不會相遇;半馬參加人數比全馬多很多,而且與全馬部份路段相同,所以為了避免跑半馬的人阻塞跑全馬的跑手,所以全馬起跑得最遲,當全馬跑手出發時,半馬跑手已過折返點,到全馬跑手過了青馬大橋折返時,半馬跑手早已消散得七七八八了。這就是為何全馬起跑最遲的原因。

升級   6.33%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

仲有我
    PB:8K:36'19",10K:46'37",半馬:1:41'53",全馬:n/a.
    2009渣打目標:完成賽事,最好sub 4.