香港長跑網  - 長跑長友

樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊(Part 1)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2008-11-1 11:57 發表
確定第四次跑步日期:
7/11(星期五),晚上8pm, 暫定都係在SSP泳池門口集合.
我地會根據隊員建議的新跑步路線而更改集合地點(如有的話)

low b建議:可否由SSP跑去荃灣,之後殺上ming sir屋企附近開餐??" />" />

...

catcat 做野效率真係高,等我睇吓妳地條路線有幾吸引先決定join唔join啦。
btw,想知邊位係low b。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2008-11-1 11:57 發表
確定第四次跑步日期:
7/11(星期五),晚上8pm, 暫定都係在SSP泳池門口集合.
我地會根據隊員建議的新跑步路線而更改集合地點(如有的話)
...

我10月7 日不能來training了, 如果你真的想由SSP跑到荃灣的話, 不妨試試之前我提過的沿荔景山路的路線吧!這條路線我已跑過, 上落坡度不大, 前半段屋苑林立, 後段途經工廠大廈, 最後轉出荃灣公園至海傍公園跑道. 綜合整體路況略遜於深旺道出TST路線(因行人路較窄), 不過沿荃灣海傍跑的一段是非常舒適怡神的. 喜歡的話, 還可跑過對面青衣海傍走兩轉添~~

至於貨運裝卸區, 華人墳場, 荃灣路及葵涌道等路段就不好跑了. 貨櫃車多, 路窄, 無人, 過行人天橋及隧道時有暗角位, 入夜後會不安全, 葵涌道中段行人道會中斷, 不能全跑, 我跑時亦化身為超級吸塵機, 因在旁飛馳的車輛實在太多. 為安全為健康都無謂再試~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2008-11-1 13:04 發表

路人甲:
唔知佢地幾時拆夥呢??

路人乙:
睇黎都快la~~~你睇下ar~~下個week 只係見一次...開始疏遠架la

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-11-1 12:39 發表

慢慢大步d上就好快上到﹗唔好浪費上斜路,好嘢來的﹗" />" />hkjhk

但係............mud 唔係話跑斜路會傷膝頭咩..仲有..mud 唔係話跑斜路會小腿粗咩?...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkk88 於 2008-11-1 22:15 發表

我10月7 日不能來training了, 如果你真的想由SSP跑到荃灣的話, 不妨試試之前我提過的沿荔景山路的路線吧!這條路線我已跑過, 上落坡度不大, 前半段屋苑林立, 後段途經工廠大廈, 最後轉出荃灣公園至海傍公園跑道.  ...

如果人唔多....我提議跑番舊路la~~~我唔多熟果邊~~一陣唔知跑左去邊仲死ar

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2008-11-1 23:23 發表

但係............mud 唔係話跑斜路會傷膝頭咩..仲有..mud 唔係話跑斜路會小腿粗咩?...

vhtober ctse:
做 mud 妳咁多 mud mud呀? 如果跑就小腿粗唔跑就小腿肥,比妳揀揀邊樣呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-1 23:33 發表

vhtober ctse:
做 mud 妳咁多 mud mud呀? 如果跑就小腿粗唔跑就小腿肥,比妳揀揀邊樣呀?

唔係wor~~~可唔可以2樣都唔要ar~?如果真係要...我要全肥都唔要小腿粗la~~~ 你有所不知~著左高跟鞋..如果個腳瓜粗......係好恐怖ka~~唉..你都係唔明架la~大圍ching

升級   97.67%

該用戶從未簽到

10月7日我都來不到~~
去咗陪朋友行毅行~~
都係下次先啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 phenli 於 2008-11-2 00:39 發表
10月7日我都來不到~~
去咗陪朋友行毅行~~" />" />
都係下次先啦~~

phenli ching/ctse....毅行...係唔係行山路架..好似話行好耐架ma,係唔係呀?
唔打緊la~下次先la~來日方長......

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2008-11-1 09:10 發表
31/10跑步後記:
......一開跑大家已經號得好快,不用十步我已經包尾了,一分鐘後我與大家已是相差一大截,後來連前面的人已經見不到,沒有了慢速SSP twins vhtober的相伴,我真是跑得好孤苦.........因為全部ching/ctse都是勁人啦..... ...

我有個提議, 不如分快跑組/慢跑組或長線組/短線組, 這樣各位Ching Ctse便可按自己興趣/能力安排訓練, 而跑得較後的又不用擔心拖慢前面的Ching Ctse, 又可以有多些路線選擇, 如果是同一日/同一晚的話, 跑後亦可gather喝tea吃飯, 不知大家對此安排覺得如何?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

各單位注意:

11月7日 Friday 才真 

Kin in Running

升級   56.65%

無聊
  • 簽到天數: 7 天

原帖由 joelkk88 於 2008-11-2 07:15 發表

我有個提議, 不如分快跑組/慢跑組或長線組/短線組, 這樣各位Ching Ctse便可按自己興趣/能力安排訓練, 而跑得較後的又不用擔心拖慢前面的Ching Ctse, 又可以有多些路線選擇, 如果是同一日/同一晚的話, 跑後亦可ga ...

其實未必需要分組,跑得慢可以自已執生走捷徑,例如不入西九海濱,圍圓方走一圈就回頭,;就自然會Join埋一齊。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkk88 於 2008-11-2 07:15 發表

我有個提議, 不如分快跑組/慢跑組或長線組/短線組, 這樣各位Ching Ctse便可按自己興趣/能力安排訓練, 而跑得較後的又不用擔心拖慢前面的Ching Ctse, 又可以有多些路線選擇, 如果是同一日/同一晚的話, 跑後亦可ga ...

都係一個辦法~
    joe ching~你覺得如果我地由荃灣跑去屯門一段, 難度如何呢?....我諗一條直路(好似係得一條路ka ma)~無分叉就可以避免有人走失...大家同一個方向, 又唔使你等我我等你..又可以互相照應...到目的地時 (我唔知係屯門 or 荃灣, 如果係遠就唔洗返荃灣, 食完野坐車回家law) 就開餐la..你覺得e個plan 又如何~可行嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ngwkd2008 於 2008-11-2 14:23 發表

其實未必需要分組,跑得慢可以自已執生走捷徑,例如不入西九海濱,圍圓方走一圈就回頭,;就自然會Join埋一齊。

都係方法...但confirm在那個位u-tune 是一個問題~因為如果等到快跑組 meet 到 遲跑組時..又已經遲左lu~so...要事前傾 好先la

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2008-11-2 16:04 發表

都係一個辦法~
    joe ching~你覺得如果我地由荃灣跑去屯門一段, 難度如何呢?....我諗一條直路(好似係得一條路ka ma)~無分叉就可以避免有人走失...大家同一個方向, 又唔使你等我我等你..又可以互相照應...到目的地 ...

vhtober ctse: 由荃灣跑去屯門一段難度不大, 但我覺得此段在日間跑好似好些, 因為路窄和司機夜間較難望到你. 此段(計由荃灣海濱至屯門市廣場)約18km, 比出TST多一半, 即使跑到三聖村都是減短少少, 不過你可以隨自己心意增減跑程嘅, 反正一定有巴士/小巴載你返市區~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkk88 於 2008-11-2 20:40 發表 vhtober ctse: 由荃灣跑去屯門一段難度不大, 但我覺得此段在日間跑好似好些, 因為路窄和司機夜間較難望到你. 此段(計由荃灣海濱至屯門市廣場)約18km, 比出TST多一半, 即使跑到三聖村都是減短少少, 不過你可以隨自 ...
    荃灣跑去屯門呢條路線相當好跑,較早前10.6長跑網約跑曾經走過,可以參考此貼:https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1716&extra=page%3D1
    [url=https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=1644&goto=lastpost#lastpost]https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=1644&goto=lastpost#lastpost
    [/url]

升級   56.65%

無聊

西九海濱

星期日終於去大角咀海傍探路,確定有路去西隧口及西九海濱走廊。
    由深旺道南昌港鐵站C出口入、D出口欽州街街尾出;轉入海帆道至凱帆軒浪澄灣中間的休憩處出海傍,經一號銀海後轉入一無名小路至海輝道。之後沿海輝道跑過油麻地海事分處到海事處公眾貨物裝貨區。正門入裝貨區後沿海傍跑直到盡頭處出西隧口有蓋行人道(即巴士站盡頭)。

升級   56.2%

該用戶從未簽到

這星期不能來啦!我要去毅行者,ngwkd2008 ching,欠你 8 大塊元,遲 D 還啦!

升級   56.65%

無聊

因為上一帖內使用了香港常用字,一些補充資料在不知情下違失了。
    南昌港鐵站站尾有行人隧道可供穿越西九龍公路,但隧道內有1男1女1狗在露宿,又有陣陣異味,加上隱敝位多,不建議使用這條路。
    浪澄灣海傍照明不足,一號銀海後轉彎處甚昏暗。下一次考慮不入休憩處,沿海輝道到迴旋處才出海傍。
    公眾貨物裝貨區開放時間由0700至2100。未有留意開放時間外是否有出入口供行人由海輝道出入。西隧口行人入口供24小時開放。裝貨區內有7、8條狗,只有3數在吠,(暫時)未見有惡意。