香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

計算個人最快及最舒服能完成全馬嘅時間

升級   86.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 179 天

之前喺網上揾到, 希望同大家分享一下
    http://endurancecalculator.com/EnduranceCalculatorForm.html
    +1 0
    上一篇︰本港首辦 過千小朋友參加 兒童400米 - 3千米鼓勵做運動下一篇︰2013.10.6 第五屆旅聯盃港島徑30公里越野賽 by 阿火

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 14 天

interesting

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

最舒服係343, 最agressive係233? 開心死我

Like: 5.0
    Like: 5
    好似幾準咁!  發表於 2013-10-7 23:13

升級   74.67%

該用戶從未簽到

嘩!! 但願計出黎個時間真係"最舒服"唔怕撞墻

升級   21.85%

該用戶從未簽到

咁究竟係最快, 定最舒服? 2者有可能共存?

剛才點入去, 唔係好明個計算係基於乜野數據, 輸入target time, 唔知vo2MAX, 咁都計到?

升級   0%

該用戶從未簽到

大家要留意個計算機係計緊乜,這只是個能量計算器:

The Conservative time reflects the best time a runner at a given level of aerobic fitness could hope to run without hitting the wall, assuming he or she runs with everyday carbohydrate stores; that is, not having carbohydrate loaded and without fueling during the race.

By contrast, the Aggressive time reflects the fastest pace that same runner could theoretically sustain without hitting the wall, assuming the runner is maximally carbohydrate loaded and that his or her performance is limited by the ability to store carbohydrates.

多謝 ah wing 講解, 其實呢個都係好粗略嘅計算(或者叫估算),要知道現實中實在太多因素影響你嘅表現,比如, 天氣, 人潮, 賽道之高低差距, 賽前準備是否充足, 身體狀態(有冇頭暈, 肚痛木)個人意志及心情,家人支持, 呢  詳情 回覆 發表於 2013-10-8 12:34

升級   86.4%

奮鬥

Ah_Wing 發表於 2013-10-7 22:56
    大家要留意個計算機係計緊乜,這只是個能量計算器:

The Conservative time reflects the best time a run ...

多謝 ah wing 講解, 其實呢個都係好粗略嘅計算(或者叫估算),要知道現實中實在太多因素影響你嘅表現,比如, 天氣, 人潮, 賽道之高低差距,  賽前準備是否充足, 身體狀態(有冇頭暈, 肚痛木)個人意志及心情,家人支持, 呢個計算實在好理想化, 大家可以參考一下, 毋需太認真呢! 不過我覺得最舒服嗰成績應該可以順利逹到.

無論如何, 大家多點分享啦. 謝謝  詳情 回覆 發表於 2013-10-9 10:10
    我都冇乜點睇個網站,啲英文說明係果度照copy嚟嘅。  發表於 2013-10-8 21:26

升級   86.4%

奮鬥

makiofai 發表於 2013-10-8 12:34
    多謝 ah wing 講解, 其實呢個都係好粗略嘅計算(或者叫估算),要知道現實中實在太多因素影響你嘅表現,比如, ...

無論如何, 大家多點分享啦. 謝謝