香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 卓卓
打印 上一主題 下一主題

Casio 60圈手錶 hk$150-170

升級   20.65%

該用戶從未簽到

大家都是業餘跑手啦,我還要是在美國算是比較慢的呢!
不過,Forerunner真的很好用。

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-2 12:52 發表

國際跑手.......  

太貴真係買唔起
    GPS 想就想要
    幾百蚊就好囉..........  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-9-2 10:56 發表

係囉
    我只係業餘既新跑手
    要花成千蚊以上既
    就唔會囉.............  

咁我買你隻casio算啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-2 12:52 發表

當你搵錢唔多什至冇乜錢,或者當你裝備都唔多講究時

好似我咁就唔買啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-9-2 13:39 發表

國際跑手.......  

太貴真係買唔起
    GPS 想就想要
    幾百蚊就好囉..........  

所以我咪諗crane.. 起碼有心跳帶.. . 不過當然冇g[ps

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-2 15:52 發表

所以我咪諗crane.. 起碼有心跳帶.. . 不過當然冇g[ps

心跳帶我也有,不過差不多三年沒用.一來怕麻煩所以不想帶,二來要算最高心跳不容易,那些220-age之類的公式都不準,是無用的.可能要用全速連續跑很多的400m在能讓自己達到最高心跳.不想做,太辛苦了.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-3 02:23 發表

心跳帶我也有,不過差不多三年沒用.一來怕麻煩所以不想帶,二來要算最高心跳不容易,那些220-age之類的公式都不準,是無用的.可能要用全速連續跑很多的400m在能讓自己達到最高心跳.不想做,太辛苦了.

要算最高心跳? 唔係一用左就準架咩.. 咁搞法我會go for CASIO分分鐘

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-3 02:49 發表

要算最高心跳? 唔係一用左就準架咩.. 咁搞法我會go for CASIO分分鐘

每個人的最高心跳都可能不太一樣,所以,用Heart Rate訓練,你要知道你自己的最高心跳,這樣在能知道你現在是跑在哪一個Zone。甲在150beat可能是在練Aerobics fitness,B可能在140時已經是變成另一個Zone啦,所以不能用絕對心跳來做訓練的參考。
    如果不知道最高心跳,就不知道哪一個zone,拿個心跳表沒什麽用,只是浪費錢跟時間而已。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-3 04:11 發表

每個人的最高心跳都可能不太一樣,所以,用Heart Rate訓練,你要知道你自己的最高心跳,這樣在能知道你現在是跑在哪一個Zone。甲在150beat可能是在練Aerobics fitness,B可能在140時已經是變成另一個Zone啦,所以不能 ...

咁只要狂跑... 以我既體力... 好快就冇氣, 咁知道左咪搞掂晒.. 用我既最快速度跑,跑到冇晒氣.. 咪知囉....? 係咪咁? 咁跟住點?

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 齋老味 於 2009-9-2 10:56 發表
    係囉
    我只係業餘既新跑手
    要花成千蚊以上既
    就唔會囉.............  

人人價值唔同呢...正如我都唔捨得用三百幾蚊..買晶片

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 pakcb 於 2009-9-3 09:32 發表

晶片真的一點用處也沒有

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pakcb 於 2009-9-3 09:32 發表

三百幾蚊我豪得起
    最多又唔食 lunch 囉............  

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-3 09:36 發表
    晶片真的一點用處也沒有

又唔係既
    學 ching/ctse 話齋
    次次借大會既晶片
    又要畀按金
    比賽當日去到場地先可以整落對鞋度
    比賽完又要急急地除左佢交還
    真係幾麻煩...........  

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

一隻千幾蚊日日用既錶...我點都覺..平過三百蚊..一年先用個兩三次既晶片(仲要只係用兩三個鐘)  
    ching 唔使咁燥...我都專登講左...人人要求唔同無得比較的
    自己覺花得起...用得開心..就乜都值

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pakcb 於 2009-9-3 10:59 發表
    一隻千幾蚊日日用既錶...我點都覺..平過三百蚊..一年先用個兩三次既晶片(仲要只係用兩三個鐘)  
    ching 唔使咁燥...我都專登講左...人人要求唔同無得比較的
    自己覺花得起...用得開心..就乜都值gytysha ...

我冇燥喎  

我出街鍾意帶鋼錶
    千幾蚊買隻錶都只係跑步先會用
    家陣買隻百幾蚊既計lap錶放o係公司
    lunch 出去跑運動場先用
    好方便
    平時就帶 seiko 錶  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-3 09:36 發表

晶片真的一點用處也沒有

我直頭唔知用黎做咩..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-9-3 10:35 發表

三百幾蚊我豪得起
    最多又唔食 lunch 囉............  

又唔係既
    學 ching/ctse 話齋
    次次借大會既晶片
    又要畀按金
    比賽當日去到場地先可以整落對鞋度
    比賽完又要急急地除左佢交還
    真係 ...

Ching原來參加咁多比賽

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pakcb 於 2009-9-3 10:59 發表
    自己覺花得起...用得開心..就乜都值gytysha ...

之前因為隻錶壞左就去買左隻近800元既錶... 果時未鍾意跑步, 如果而家先買可能就買隻好既跑錶啦

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 econecon 於 2009-9-3 15:27 發表
    Ching原來參加咁多比賽

玩我咩
    我一次比賽都未參加過................  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-9-3 19:03 發表

玩我咩
    我一次比賽都未參加過................  

點敢玩ching 只係因為你買個晶片比我感覺你一定係老手

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 econecon 於 2009-9-3 20:07 發表
    點敢玩ching 只係因為你買個晶片比我感覺你一定係老手

都話為左型d囉
    好似好多人打籃球都帶好多護乜護物既野係手或腳
    但係大把份都只係太型
    睇落似老手...........