香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

馬王日記

升級   60.67%

該用戶從未簽到

聽日比賽加油

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-20 02:18 發表

沿途都有水補給,印像中有兩、三個補給點

1. 頭幾K沿嶺錦公路有幾間士多
2. @10K(錦田公路轉林錦公路)有幾間茶坐/士多
3. @15-16K好似有士多

其實@10K果度補給就OK了,買完水就立即要上條長命斜,同鹿頸 ...

Thank you very much 馬王兄!! 如果明天可以的話, 我或會試跑這段路.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-21 09:43 發表

Thank you very much 馬王兄!! 如果明天可以的話, 我或會試跑這段路.

唔好客氣~如果你由粉錦公路出發的話,最好頭段靠右跑(即面向對頭車),因為左邊沿途無乜行人路可以俾你晌上面跑
過左八鄉消防學校後,就盡量靠番左跑(即跟行車方向),到時沿途都有行人路.....而右邊就有很多大車場,一d都唔好跑

而由錦田公路轉入林錦公路後係一條長命斜,上到無耐會有一些類似車場的地話,果度d狗比較惡,真係會追住人的......記住躲避惡狗時留意後面的交通

祝路路亨通!

升級   0%

該用戶從未簽到

21-12-2008>>> 15km (1:24'41") --- 十五公里挑戰賽

零八渣打後第三個比賽

今朝賽前梁兄問我預計造乜野時間,我話一小時廿五分,結果番黎的時間跟預算中一樣

琴日衝完圈後番到屋企雙腳膝頭都痛,今個星期(賽前)都一共跑左65公里了,以我現時的水平來講可能對雙腳是一個很大的負荷
梁兄提過每星期的量應適和量地加10%,而之前的一星期都只係跑左四十多公里,但今個星期一共跑了80公里了!

其實都好想投入比賽,但琴日操果課的確過火了,今日的狀態完全唔係比賽的狀態,體力根本不足,膝頭又痛,所以今朝賽前都係抱著晨操的心態去跑

不過下次美記半馬要認真d,因為呢個係零九渣打全馬前,我的最後一次熱身比賽

另外,好感謝梁兄,晌最後兩公里"帶"我番黎,唔係既話我起碼要個半鐘先完成到~

升級   0%

該用戶從未簽到

12月

週(一): 42.18km
週(二): 44.6km
週(三): 80.235km

跑完今個星期好有成功感,終於捱到八十公里!

但係都要負d代價.....希望雙腿仲頂得順

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 上水馬王 於 2008-12-21 15:24 發表
    12月

哇!加量加得咁急,小心身體啊!
    保住對腳,先可以長跑長有呵!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-21 15:26 發表

哇!加量加得咁急,小心身體啊!
    保住對腳,先可以長跑長有呵!

知道~叮師姐~

一痛就要去游水了

升級   0%

該用戶從未簽到

一星期操80km...@@
    你真是操得好勤力喎,但唔好過份操勞~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

今個星期同我一樣~80km
    加到咁上下~~好易傷架~~小心小心~~長跑長友

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王 :
    跑完啦, 15km. 尋日衝圈真係累左 D ,
    今日跑大埔道 d 乳酸都仲

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-21 15:24 發表
    12月

即係呢緊呢個星期都會 keep 住 80km?
    我呢個星期

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-21 14:57 發表

唔好客氣~如果你由粉錦公路出發的話,最好頭段靠右跑(即面向對頭車),因為左邊沿途無乜行人路可以俾你晌上面跑
    過左八鄉消防學校後,就盡量靠番左跑(即跟行車方向),到時沿途都有行人路.....而右邊就有很多大車 ...

thank you for additional info! 我應該會同你反方向. 我會先跑林錦公路轉錦田公路. 然轉入粉錦公咯路去上水. 這樣的話, 是否只有落斜? 另外, 你是早上還是黃昏跑? 我覺得d狗黃昏後會惡d. 我都試過跑到金錢村時比幾隻狗一齊追, 有幾隻一齊, 佢地會惡好多, 之後我都無再跑那段路. 怕怕!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-21 19:09 發表

馬王兄勁呀 ,不過真係要小心小心,一次過由4xK加到80K,好危險。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-21 16:56 發表
    一星期操80km...@@
    你真是操得好勤力喎,但唔好過份操勞~~

多謝曲奇師姐提醒,暫時都唔敢加量住了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-21 19:09 發表

係呀,梁兄
    之前全馬就係操傷左,所以影響左捕處
    今次會學精d的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-21 19:38 發表
    馬王 :
    跑完啦, 15km. 尋日衝圈真係累左 D ,
    今日跑大埔道 d 乳酸都仲

loud兄,果日你第一次衝圈就衝5組,可能辣左少少
    不過衝慣上力就會獲得成果!加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-21 19:41 發表

即係呢緊呢個星期都會 keep 住 80km?
    我呢個星期

你呢個星期目標都係80km嗎?

我今個星期未必會keep得到80,因為有假期....
    但應該唔會少過70

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-21 22:43 發表

thank you for additional info! 我應該會同你反方向. 我會先跑林錦公路轉錦田公路. 然轉入粉錦公咯路去上水. 這樣的話, 是否只有落斜? 另外, 你是早上還是黃昏跑? 我覺得d狗黃昏後會惡d. 我都試過跑到金錢村時比 ...

我係晌黃昏跑的
    如果由林錦公跑去的話,一樣都要上斜,宜且仲好長,純斜路起碼共四公里

金錢果邊好耐無跑過,不過都plan緊一條新路線經果頭行古洞路跑去元朗

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-22 12:53 發表

馬王兄勁呀 ,不過真係要小心小心,一次過由4xK加到80K,好危險。

多謝大圍兄提點~

真係好易傷,唔講得笑