香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

馬王日記

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-26 22:26 發表
26-12-2008>>> 15km (1:23'43"++) --- 漫遊屯門市+波羅山 / 時間只計競跑的過程(未計落波羅山的時間)

今日的15km唔同平日的..." />" />

菠蘿山果段我都跑唔使...真係好咁。

升級   0%

該用戶從未簽到

28-12-2008>>> 11.9km (1:00'54") --- 屋企>鹿頸

今日本打算挑戰新娘潭及大尾督,但跑到7-8km的時候,膝頭開始痛,未入到鹿頸士多已經支持唔住,有d失望

仲有兩次機會比我試,希望可以在零八年完結之前成功

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-28 21:59 發表
28-12-2008>>> 11.9km (1:00'54") --- 屋企>鹿頸

今日本打算挑戰新娘潭及大尾督,但跑到7-8km的時候,膝頭開始痛,未入到鹿頸士多已經支持唔住,有d失望

...

支持你!今年完成佢!馬王師兄! 加油

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2008-12-28 22:10 發表

支持你!今年完成佢!馬王師兄! 加油

多謝法蘭兄鼓勵,一齊努力!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-28 21:59 發表

...

休息下再黎過, 支持你08年內征服哩個路段

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-28 22:40 發表

休息下再黎過, 支持你08年內征服哩個路段  

多謝師姐,我會努力的!

升級   0%

該用戶從未簽到

...

一個有經驗既跑手,就會懂得幾時去拚到盡,幾時需要放棄.而放棄更需要勇氣!不要失望.閣下咁做非常正確!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-28 22:52 發表

一個有經驗既跑手,就會懂得幾時去拚到盡,幾時需要放棄.而放棄更需要勇氣!不要失望.閣下咁做非常正確!

對的,小弟會記住平兄每一番話,謝謝平兄~

大家繼續努力!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

...

我跑呢個鹿頸至新娘潭大斜路的方法是不要抬頭望, 否則一定"hip". 跑的時候嘗試諗其他野, 企圖忘記你正在跑斜路, 10-15分鐘之後, 你便可以完成!!緊記, 一定不可抬頭望還有多少斜路要跑!!很阿Q, 但有用!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-29 00:00 發表

我跑呢個鹿頸至新娘潭大斜路的方法是不要抬頭望, 否則一定"hip". 跑的時候嘗試諗其他野, 企圖忘記你正在跑斜路, 10-15分鐘之後, 你便可以完成!!緊記, 一定不可抬頭望還有多少斜路要跑!!很阿Q, 但有用!!

多謝kopo兄的心得~

小弟聽日會黎個 2nd attempt,仲會帶埋膝帶,希望可以成功

升級   0%

該用戶從未簽到

12月

週(一): 42.18km
週(二): 44.6km
週(三): 80.235km
週(四): 69.3km

里數仍然唔夠,還須要努力!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

馬王兄諗住1月走幾多??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-30 12:21 發表
    馬王兄諗住1月走幾多??

黎緊呢個月,希望每星期都可以keep跑到85km,其中一個星期可以去到100km.....如果雙腿頂得順的話

梁兄呢?打算里數要去到那個水平?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

我諗1月頭2星期都係keep住依家既里數~3~4星期就走返多少少強度+1/2課長課,跟住調整減量

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 上水馬王 於 2008-12-28 21:59 發表 28-12-2008>>> 11.9km (1:00'54") --- 屋企>鹿頸今日本打算挑戰新娘潭及大尾督,但跑到7-8km的時候,膝頭開始痛,未入到鹿頸士多已經支持唔住,有d失望仲有兩次機會比我試,希望可以在零八年完結之前成功 ...
    原來條路都幾長下....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-30 12:56 發表

黎緊呢個月,希望每星期都可以keep跑到85km,其中一個星期可以去到100km.....如果雙腿頂得順的話

馬王兄 : 下年可以考慮下 毅行

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-29 00:00 發表

革命相未成功 (我話我咋 ) , 真係好長, 雖然唔係講得上好斜 , 但要跑畢全程 ,
    我諗要操多幾課先可以再挑戰過 , 2009 年 , SCM 前要戰勝佢

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-30 12:56 發表

馬王:

唔好谷得太利厲,你腳有傷,賽前三星期必須減量調整啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

31-12-2008>>> 38.3km (3:42'36") --- 屋企>鹿頸路口(10km @56'07)>大尾督士多(21km @1:57'09)>汀太路油站(30.5km @2:51'36)>屋企

零八年最後一日,終可完成最後一件想要做既事!

呢兩日因為膝蓋有傷的關係,唔可以做到長課,心情不是太好。 昨日嘗試 2nd attempt,跑左一公里左右,又俾膝頭叫停了……

今日,今年內最後一次機會,休了兩日後再跑,仍覺未完全好番得晒,當時只想跑得幾多得幾多。
    沿途我將雙腿盡量提高,雖然會容易疲累,但可以減輕甚至排除痛楚,一路跑入鹿頸士多,雙腿都無大問題

好勒,終於要上長命斜勒,聽過kopo兄的貼士唔好望上面,一步一步咁努力前進,最終用了11分鐘征服了它~
    以前覺得呢條斜路好要命,但上星期經過波羅山一役後,頓時發現原來它都不是那樣可怕!

攻完頂後開始要落斜了!
    跑了十多步後,我的右膝開始支持唔住,好痛! 惟有再跑慢d,甚至試下慢行睇下可唔可以好轉。
    一路落斜,跑至烏蚊騰路口時,覺得自己真係頂唔順,停下來了。
    我行來行去,心想係咪應該要放棄,要番轉頭去鹿頸搭車走,還是行出去大尾督? 當時的位置根本兩頭唔到岸……其實都幾激氣。

唔理咁多勒,向前走,死就死!
    我馬上用力拉緊膝帶,慢慢行順,直至可以慢跑……竟然work!
    唔知係咪之前我套膝帶時沒有拉緊……因為我一直覺得拉得太緊會令阻礙血液運行,並會使肌肉發唔到力,甚至會抽筋。
    今次可謂它救了我,跑到去大尾督士多都可以支持得到。 我諗我以後都會帶膝帶操練了,真係要多謝我女朋友~

由大尾督士多跑到油站都無太大問題,沿途都仲有氣有力。
    晌油站買了支寶礦力+水後,就向歸家路進發。

跑到康樂園對面,竟然急屎……
    跑左咁耐步都未試過,可以之前一口氣又快又急咁隊晒支寶礦力,加上又飲得太多水……跑時個肚真係浪下浪下咁
    當時真係好急,都有諗過跑入叢林搞掂佢算數,不過最大問題係無帶廁紙!
    一路跑一路忍,究竟有幾多路過的街坊知道我的心情? 其實都好想跑去附近的大車場或園藝公司借矛廁用,但又唔好意思咁
    最終晌一路跑一路猷疑決定要借矛廁定還是用手指之下,不經不覺過晒和合石了,決定忍埋佢,去百福公園解決!

爆完石後,大約仲有二公里就衝線了,捱埋佢!
    臨到終點前大約六百米,右小腿開始有少少老抽,將自己速度收慢,直至捱到番屋企!
    就係咁,年終的目標達成了~

我沿途都提醒自己,難得無痛楚咁去跑,係一份恩賜,唔會俾身體疲倦為借口去停下來
    我要好好珍惜可以跑步操練的時間!

不過跑完真係散晒了,直至美律濃半馬前都唔會跑,好好養傷~

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-30 19:18 發表

馬王兄 : 下年可以考慮下 毅行

loud兄有無玩過?