香港長跑網  - 長跑長友

 找回密碼
 註冊
搜索
查看: 48655|回復: 1023

馬王日記

[複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

發表於 2008-12-4 23:07:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
渣打後開操勒,今次會比上年更認真去跑步,希望會有d成績~


向2010年目標進發!


19-02-2009>>> 掌上壓(25+25+24+22+20=116) 引體上升(10+8+6+6=30) 4km(18'46") 衝圈3分連休400mx10 (1'25", 1'23", 1'24", 1'23", 1'25"<-休@5分鐘-> 1'27", 1'25", 1'25", 1'26", 1'30") + 1km cool down
20-02-2009>>> sit up(30+30+30=90)
21-02-2009>>> 掌上壓(25+25+25+25+21=121) 鐵人課(跑步+單車) 引體上升(10+8+6+6=30)
22-02-2009>>> sit up(30+30+30+30+30=150)
24-02-2009>>> sit up(31+31+31+31+31=155) 4km(17'26")+1.2km cool down
25-02-2009>>> 掌上壓(25+25+25+25+25=125) 引體上升(10+8+7+7=32)
26-02-2009>>> sit up(32+32+32+32+32=160)
27-02-2009>>> 掌上壓(26+26+26+26+26=130) 4km(17'38") 引體上升(10+8+7+6=31)
28-02-2009>>> 鐵人課(跑步+單車)

01-03-2009>>> 約10km (連上斜特訓, 2'09"+8'48"+5'51"+4'13"+2'14" = 23'17")
02-03-2009>>> sit up(33+33+33+33+33=165) 6km (28'41") + 1km cool down
04-03-2009>>> 4.56km(22'28") + 衝圈3分連休 424mx6 (1'21", 1'28", 1'29", 1'29", 1'31", 1'32") + 約11km(55'31")
06-03-2009>>> 2.5小時邪神式地獄訓練
07-03-2009>>> 上斜特訓 (6'44"+7'32"+4'24"+2'12" = 20'52" 連休<25'09">) + 10km (58'45")
09-03-2009>>> 基本功訓練 1.5小時
10-03-2009>>> 掌上壓(26+26+26+26+19=123)
11-03-2009>>> sit up(33+33+33+33+33=165) 3.2km + 衝圈3分連休 424mx10 (1'28", 1'31", 1'32", 1'34", 1'33", 1'32", 1'32", 1'33", 1'33", 1'20") + 8.24km(36'50")
12-03-2009>>> 掌上壓(26+26+26+26+26=130)
13-03-2009>>> sit up(34+34+34+34+34=170) 2.5小時邪神式地獄訓練
14-03-2009>>> 屯門公奄19.7公里行+跑 (2:15'14")
16-03-2009>>> 基本功訓練 1.5小時
18-03-2009>>> 衝圈8分連休 1296m x 4 (4'53", 5'02", 5'02", 5'12") + 7圈 cool down
19-03-2009>>> sit up(35+35+35+35+35=175)
22-03-2009>>>  引體上升(10+10+9=29)
23-03-2009>>> circuit training 1小時
24-03-2009>>> 霸腿三式 (每式八分多鐘)  鴨仔行x5> 跨步行x5 > 鴨仔行x5 > 跨步行x5 (鴨:約53步 / 跨:約35步)
25-03-2009>>> sit up(36+36+36+36+36=180) Interval[[email protected]>[email protected]>[email protected]>[email protected] x 3] 1st(3'54", 2'58", 2'11", 1'19") 2nd(3'54", 2'58", 2'12", 1'22") 3rd(3'57", 3'01", 2'14", 1'15")
27-03-2009>>> 邪神課 2.5小時
28-03-2009>>> 掌上壓(26+26+26+26+30=134) sit up(38+38+38+38+38=190)
29-03-2009>>> 吐露港十公里賽 42'33"(pb)
30-03-2009>>> sit up(39+39+39+39+39=195) 基本練習1小時
31-03-2009>>> 基本練習 2小時15分鐘

01-04-2009>>> 掌上壓(27+27+27+27+30=138) 基本練習 2小時20分鐘
02-04-2009>>> sit up(40+40+40+40+40=200) 基本練習1小時
03-04-2009>>> 掌上壓(28+28+28+28+33=145) 基本功訓練2.5小時
04-04-2009>>> sit up(41+41+41+41+41=205)
05-04-2009>>> 節奏跑 1小時23分鐘
06-04-2009>>> 基本功訓練2小時
07-04-2009>>> 基本練習1小時20分鐘
08-04-2009>>> 基本練習2小時35分鐘連Interval 400m三分連休x20 (1'26"/1'26"/1'26"/1'27"/1'26"/1'25"/1'26"/1'26"/1'26"/1'26"/1'26"/1'26"/1'26"/1'26"/1'27"/1'25"/1'26"/1'26"/1'25"/1'14")
09-04-2009>>> sit up(42+42+42+42+42=210)
10-04-2009>>> 基本功訓練2.5小時
15-04-2009>>> 基本練習2小時20分鐘連Interval 200m快200m慢x10
39'(1'39")/36'(1'37")/38'(1'38")/39'(1'32")/38'(1'35")/38'(1'31")/37'(1'33")/36'(1'36")/36'(1'30")/34"
17-04-2009>>> 基本功訓練2.5小時
20-04-2009>>> 基本功訓練2.5小時
24-04-2009>>> 掌上壓(25+25+25+25=100)

06-05-2009>>> 基本功練習2.5小時
07-05-2009>>> sit up(35+35+35+35+35=175) 掌上壓(25+25+25+25+35=135)
09-05-2009>>> sit up(36+36+36+36+36=180)
10-05-2009>>> 三項鐵人賽(繽紛) 48'24"
13-05-2009>>> 基本功練習2小時
19-05-2009>>> 掌上壓(35+25+25+25+31=141)
20-05-2009>>> sit up(35+35+35+35+35=175)
22-05-2009>>> 掌上壓(26+26+26+26+40=144)
25-05-2009>>> 基本訓練+五公里測試(22'41")
27-05-2009>>> 體能練習約兩小時

01-06-2009>>> 基本訓練+1600m x 5
03-06-2009>>> 體能練習約2小時45分鐘
08-06-2009>>> 掌上壓(28+28+28+28+35=147)
10-06-2009>>> 體能練習約2小時50分鐘
11-06-2009>>> recover run (24'33") 掌上壓(29+29+29+29+44=160)
15-06-2009>>> 基本訓練 + [200快/200慢 x 5] [400快/400慢 x 5]
16-06-2009>>> recover run (54'36")
17-06-2009>>> 掌上壓(30+30+30+30+48=168)~ 踩Trainer十公里(28'17")~ 北區體能練習(2.5小時)
23-06-2009>>> 踩Trainer十五公里(42'24")
24-06-2009>>> 踩Trainer二十公里(56'03") ~ 北區體能練習(2.5小時)
25-06-2009>>> 踩Trainer十五公里(41'30") ~ recover run(30'41")+體能練習
27-06-2009>>> 麥徑第四段至飛鵝山山腳(3:15')
29-06-2009>>> 踩Trainer十公里(25'58") ~ 五公里測試(21'02")

01-07-2009>>> 踩單車39.84km(1:41'16") ~ 4.4km(20'30")+基本功練習 ~ 屯門跑山(1:50'45")
02-07-2009>>> 掌上壓(30+30+30+30+36=156)
03-07-2009>>> 踩Trainer十公里(24'58")
07-07-2009>>> 掌上壓(31+31+31+31+46=170) ~ Interval 1600m x 5 ([email protected])
08-07-2009>>> 踩Trainer十五公里(37'59")
11-07-2009>>> 麥徑4+5段(2:13, 4:06完成)
13-07-2009>>> sit-up(30+30+30+30+30=150) ~ 踩Trainer15.94km(42'05")
14-07-2009>>> 掌上壓(32+32+32+32+47=175)
15-07-2009>>> 踩Trainer十五公里(36'30") ~ 北區基本操練2.5小時
18-07-2009>>> 麥徑1+2段(4:09)
20-07-2009>>> circuit training 1.5小時
21-07-2009>>> sit-up(31+31+31+31+31=155)
22-07-2009>>> 基本功及體能練習 2.5小時
25-07-2009>>> 麥徑4+5段(2:45, 5:02完成)
28-07-2009>>> sit-up(32+32+32+32+32=160) ~ 掌上壓(33+33+33+33=132) ~ 踩Trainer十八公里(43'37")
29-07-2009>>> 踩Trainer十九公里(46'08") ~ 基本功及體能練習 2.5小時

04-08-2009>>> 掌上壓(33+33+33+33+27=159)
06-08-2009>>> sit-up(33+33+33+33+33=165)
08-08-2009>>> 麥徑7+8+9+10段(6:30)
11-08-2009>>> tempo run (30') ~ 掌上壓(33+33+33+33+34=166) ~ sit-up(34+34+34+34+34=170)
12-08-2009>>> 北區基本操練2.5小時
13-08-2009>>> sit-up(35+35+35+35+35=175) ~ 引體上升(10+9+7+6=32)
14-08-2009>>> tempo run (40')
15-08-2009>>> sit-up(36+36+36+36+36=180)
16-08-2009>>> 交叉腳(100+100+100=300)
17-08-2009>>> 交叉腳(100+100+100+100+100=500)
19-08-2009>>> 掌上壓(34+34+34+34+47=183) ~ 北區基本操練2.5小時
21-08-2009>>> sit-up(37+37+37+37+37=185) ~ 踩Trainer12.3公里(30')
22-08-2009>>> 麥徑3+4+約三分一5段(3+4約四個半鐘, 全程5.5小時)
24-08-2009>>> 屯門基本操練 + 五公里測試(20'56")
26-08-2009>>> 北區基本操練2.5小時
27-08-2009>>> 踩Trainer廿五公里(1:11'57")
28-08-2009>>> sit-up(38+38+38+38+38=190)
30-08-2009>>> [email protected]

03-09-2009>>> 踩Trainer 33km(1:29'29")__AV 22.2km/h
05-09-2009>>> 麥徑3+4+5+6段(1:52'~4:40'~6:51'~7:36')
08-09-2009>>> 踩Trainer 33km(1:28'48")__AV 22.3km/h
11-09-2009>>> sit-up(38+38+38+38+38=190) ~  踩Trainer 35km(1:28'56")__AV 23.6km/h
12-09-2009>>> 麥徑3+4+5+6+7+8段(1:46'~4:33'~7:08'~7:52'~9:57'~11:38')
16-09-2009>>> sit-up(39+39+39+39+39=195) ~ 踩Trainer 25km(1:13'52")__AV 20.3km/h ~ 北區基本操練2.5小時
17-09-2009>>> 踩Trainer 31km(1:28'40")__AV 20.9km/h
19-09-2009>>> sit-up(40+40+40+40+40=200) ~ 掌上壓(34+34+34+29=131)
20-09-2009>>> 科學園操車十圈([email protected]:30'xx", total 1:17'32")_AV33.3km/h
21-09-2009>>> sit-up(41+41+41+41+41=205) ~ 1200m x 2 (1'30"/1'31"/1'29", 1'26"/1'33"/1'36")
22-09-2009>>> 踩Trainer 26km(1:05'11")__AV 23.9km/h
23-09-2009>>> sit-up(42+42+42+42+42=210) ~ 游水1:10 ~ 北區基本操練2小時
25-09-2009>>> sit-up(42+42+42+42+42=210)
27-09-2009>>> 超越挑戰三項鐵人賽(53'38", 組別第7,全場第12)
29-09-2009>>> 踩Trainer 15km(38'41")__AV 23.2km/h

01-10-2009>>> 麥徑3段至獅子亭(5:xx:xx)
05-10-2009>>> sit-up(42+42+42+42+42=210)
08-10-2009>>> 土製兩項: Trainer 21.5km(50'24")_AV 25.5km/h + 約8km(42'32")
10-10-2009>>> 麥徑4+5+6+7+8+9+10段(2:12'~4:24'~5:05'~6:56'~8:36'~11:56')
11-10-2009>>> [email protected]
14-10-2009>>> 北區基本操練1小時
17-10-2009>>> ITU(fun distance)---38'52"(組別第四名)
19-10-2009>>> 屯門操練(跑街約8km)
21-10-2009>>> 北區基本操練2小時 + 1kmx3 (3'55"/3'52"/3'43")
22-10-2009>>> sit-up(40+40+40+40+40=200)
24-10-2009>>> 掌上壓(30+30+30+30+30=150)
26-10-2009>>> 屯門操練(800快200慢) : 1'23"/1'29"(1'27") 1'33"/1'35"(1'26") 1'33"/1'32"(1'26") 1'31"/1'34"(1'31") 1'34"/1'34"(1'36") 1'36"/1'37"
28-10-2009>>> 北區操練 + 1kmx5 (4'00"/3'56"/3'54"/3'52"/3'42")
31-10-2009>>> 麥徑1+2+3+4+5+6段(3:41'~5:44'~9:00'~11:43'~12:32')

02-11-2009>>> sit-up(45+45+45+45+55=235)
03-11-2009>>> 掌上壓(31+31+31+31+31=155) + sit-up(50+50)
04-11-2009>>> sit-up(41+41+41+41+41=205) ~ Trainer 30km(1:19'41")_AV 22.6km/h
05-11-2009>>> 掌上壓(32+32+32+32+32=160) ~ Trainer 30.94km(1:24'25")_AV 21.9km/h
07-11-2009>>> 麥徑3+4+5+6+7+8段(1:36'/2:17'/2:22'/0:41'/1:49'/1:36')...(1:36'~3:53'~6:15'~6:56'~8:45'~10:21')
09-11-2009>>> sit-up(46+46+46+46+56=240)
10-11-2009>>> 掌上壓(33+33+33+33+44=176)
12-11-2009>>> sit-up(42+42+42+42+42=210) ~ 掌上壓(34+34+34+34+35=171)
13-11-2009>>> Trainer 35km(1:27'29")_AV 24km/h
15-11-2009>>> 掌上壓(35+35+35+35+40=180)
16-11-2009>>> sit-up(43+43+43+43+43=215) ~ 交叉腳(80+80+80+80+80=400)
17-11-2009>>> Trainer 34km(1:26'34")_AV 23.5km/h ~ 交叉腳(80+80+80+80+80=400)
18-11-2009>>> 掌上壓(36+36+36) + sit-up(44+44+44)
20-21.11.2009>>> 毅行18:38
24-11-2009>>> sit-up(47+47+47+47+57=245)
25-11-2009>>> 掌上壓(36+36+36+36+40=184) ~ 交叉腳(80+80+80+80+80=400)+掌上壓(65)
26-11-2009>>> sit-up(45+45+45+45+55=235)
27-11-2009>>> 掌上壓(37+37+37+37+44=192)
28-11-2009>>> 交叉腳(90+90+90+90+110=470)

01-12-2009>>> 掌上壓(38+38+38+38+30=182)
02-12-2009>>> 交叉腳(100+100+100+100+100=500)
03-12-2009>>> 掌上壓(38+38+38+38+38=190)
06-12-2009>>> 澳門半馬1:34'08"
07-12-2009>>> sit-up(50+50+50+50+50=250)
09-12-2009>>> 5km(24'10") + 馬克操 + 5km(27'10")
13-12-2009>>> [email protected]
14-12-2009>>> 掌上壓(38+38+35+35+35=181) ~ circuit training 6組
16-12-2009>>> 交叉腳(100+100+100+100+100=500) ~ 5km(22'28")
20-12-2009>>> 掌上壓(35+35+35+35+35=175)
21-12-2009>>> 掌上壓(35+35+35+35+35=175) + 交叉腳(100+100+100+100+100=500)
22-12-2009>>> 掌上壓(35+35+35+35+35=175) + 交叉腳(100+100+100+100+100=500)
23-12-2009>>> 掌上壓(35+35+35+35+35=175) + 交叉腳(100+100+100+100+100=500) ~ sit-up(50+50+50+50+50=250)
24-12-2009>>> 交叉腳(100+100+100+100+100=500) + sit-up(50+50+50+50+50=250)
25-12-2009>>> 掌上壓(35+35+35+35+35=175) + 交叉腳(100+100+100+100+100=500)
26-12-2009>>> 交叉腳(100+100+100+100+100=500) ~ sit-up(50+50+50+50+50=250)
27-12-2009>>> 掌上壓(35+35+35+35+35=175) + 交叉腳(100+100+100+100+100=500) + sit-up(50+50+50+50+50=250)
28-12-2009>>> 交叉腳(100+100+100+100+100+100+100=700)
29-12-2009>>> 掌上壓(36+36+36+36+36=180) + 交叉腳(110+110+110+110+110=550)
31-12-2009>>> 掌上壓(36+36+36+36+36+36=216) + 交叉腳(110+110+110+110+110=550)

01-01-2010>>> 16km(慢跑) + 掌上壓(60)
02-01-2010>>> 交叉腳(110+110+110+110+110=550)
03-01-2010>>> 掌上壓(36+36+36+36+36=180) + 交叉腳(110+110+110+110+110=550) + sit-up(50+50+50+50+50=250)
04-01-2010>>> 掌上壓(36+36+36+36+36=180) + 交叉腳(110+110+110+110+110=550) ~ 2km x 5 (1'33"/1'38"/1'35"/1'36"/1'37"休3'56", 1'37"/1'39"/1'38"/1'39"/1'40" 休3'55", 1'39"/1'41"/1'39"/1'40"/1'40"休3'57", 1'43"/1'44"/1'46"/1'47"/1'48"休4'57", 1'39"/1'42"/1'42"/1'45"/1'44")
05-01-2010>>> 交叉腳(110+110+110+110+110=550) + sit-up(50+50+50+50+50=250) ~ 5km easy run (27'13")
06-01-2010>>> 掌上壓(37+37+37+37+37=185) + 交叉腳(110+110+110+110+110=550) ~ 1km x 7 @6分連休 (4'00"/4'03"/4'02"/4'04"/4'04"/4'05"/4'05")
07-01-2010>>> 掌上壓(37+37+37+37+37=185) ~ 交叉腳(110+110+110+110+110+110=660)
08-01-2010>>> 交叉腳(110+110+110+110+110=550) ~ 掌上壓(37+37+37+37+37=185) + 10km (48'27")
09-01-2010>>> 掌上壓(37+37+37+37+37=185) + 交叉腳(110+110+110+110+110=550)
11-01-2010>>> 掌上壓(38 x 5 = 190) + 交叉腳(110 x 10 =1100)
12-01-2010>>> 掌上壓(38 x 5 = 190) + 交叉腳(110 x 5 =550) ~ 21km(1:38'35")
13-01-2010>>> 交叉腳(110 x 5 =550) ~ 掌上壓(38 x 5 = 190) ~ 2km x 5 [email protected] (1'37"/1'47"/1'46"/1'45"/1'48", 1'40"/1'43"/1'44"/1'47"/1'48", 1'42"/1'46"/1'46"/1'47"/1'48", 1'45"/1'51"/1'49"/1'49"/1'47", 1'44"/1'48"/1'50"/1'51"/1'49")
17-01-2010>>> 掌上壓(38 x 5 = 190) + 交叉腳(110 x 5 =550)
19-01-2010>>> 15km(1:22'51")
20-01-2010>>> 4.5km(熱身) + 2km x 4 [email protected] (1'37"/1'39"/1'39"/1'40"/1'40", 1'39"/1'43"/1'44"/1'45"/1'45", 1'43"/1'47"/1'47"/1'46"/1'44", 1'46"/1'46"/1'49"/1'47"/1'47")
26-01-2010>>> 交叉腳(110 x 5 =550)
27-01-2010>>> 交叉腳(110 x 5 =550) ~ 6.37km + 3.2km
28-01-2010>>> 交叉腳(110 x 5 =550) + 4km ~ sit-up(50+50+50+50+50=250)
30-01-2010>>> 踩Trainer 33km(1:27'09")__AV 22.7km/h

01-02-2010>>> 4km (19'22") + 20km (1'51"/1'51"/1'51"/1'50"/1'52"/1'51"/1'48"/1'47"/1'47"/1'50"/1'50"/1'47"/1'50"/1'53"/1'52"/1'51"/1'49"/1'49"/1'49"/1'49"/1'47"/1'47"/1'49"/1'48"/1'48"/1'50"/1'49"/1'49"/1'46"/1'50"/1'50"/1'53"/1'52"/1'52"/1'51"/1'52"/1'52"/1'52"/1'54"/1'55"/1'53"/1'54"/1'57"/2'37"/1'54"/1'57"/1'57"/1'57"/1'59"/1'59")@1:33'51"
03-02-2010>>> 踩Trainer 33km(1:29'51")__AV 22.0km/h
04-02-2010>>> 踩Trainer 34km(1:30'38")__AV 22.5km/h
10-02-2010>>> 約3km(19'08") + 20km (2'02"/2'02"/2'04"/2'01"/2'02"/2'01"/1'59"/2'00"/1'59"/1'59"/2'00"/2'01"/2'04"/1'59"/2'01"/2'00"/2'00"/2'02"/2'00"/2'02"/2'01"/2'02"/2'05"/2'02"/2'06"/1'59"/2'01"/2'03"/2'05"/2'03"/2'02"/2'00"/1'55"/2'00"/2'02"/2'03"/2'02"/1'59"/2'02"/2'00"/2'01"/2'01"/2'01"/1'58"/1'57"/1'58"/2'00"/2'00"/1'58"/1'55")@1:41'06"
23-02-2010>>> 踩Trainer 34km(1:28'19")__AV 23.1km/h
24-02-2010>>> 踩Trainer 30km(1:32'54")__AV 19.3km/h ~ 馬克操

[ 本帖最後由 上水馬王 於 2010-2-25 12:44 編輯 ]

升級   0%

該用戶從未簽到

 樓主| 發表於 2008-12-4 23:10:23 | 顯示全部樓層
上星期跑聯合國傷左,今日第一日復操
本來想跑番轉15K,點知仲有d痛.......睇黎唔急得

升級   100%

  • TA的每日心情
    開心
    2016-10-8 23:29
  • 簽到天數: 2 天

    [LV.1]初來乍到

    發表於 2008-12-4 23:21:40 | 顯示全部樓層
    恭喜師兄開blog~祝長跑長友
    開個blog紀錄下自己既跑步進度都幾好架

    升級   0%

    該用戶從未簽到

     樓主| 發表於 2008-12-5 10:52:44 | 顯示全部樓層
    今朝等一次去練速度,本來想試下跑 8 x 440m.....但跑左兩個已經頂唔順
    嘩....好辛苦,真係好佩服其它C hing一做就可以做10個...

    1'23"
    <休3分半>
    1'28"

    跑左兩個就放棄左,好慚愧......
    唯有慢慢逼自己去進步,希望下次可以連做3個、4個、5個.....慢慢加上去

    升級   97.05%

    該用戶從未簽到

    發表於 2008-12-5 11:15:57 | 顯示全部樓層
    原帖由 上水馬王 於 2008-12-5 10:52 發表
    今朝等一次去練速度,本來想試下跑 8 x 440m.....但跑左兩個已經頂唔順
    嘩....好辛苦,真係好佩服其它C hing一做就可以做10個...

    1'23"

    1'28"

    跑左兩個就放棄左,好慚愧......
    唯有慢慢逼自己去進步,希望 ...



    馬玊兄:

    440m -- 1'23" & 1'28"  好快喎!

    440m 一 圈 禁得意,係選邊度跑?

    升級   100%

    該用戶從未簽到

    發表於 2008-12-5 11:17:23 | 顯示全部樓層
    提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

    升級   0%

    該用戶從未簽到

     樓主| 發表於 2008-12-5 22:42:16 | 顯示全部樓層
    原帖由 上水馬王 於 2008-12-5 10:52 發表
    今朝等一次去練速度,本來想試下跑 8 x 440m.....但跑左兩個已經頂唔順
    嘩....好辛苦,真係好佩服其它C hing一做就可以做10個...

    1'23"

    1'28"

    跑左兩個就放棄左,好慚愧......
    唯有慢慢逼自己去進步,希望 ...


    晚上加課......15.4km(1:17'05")

    升級   0%

    該用戶從未簽到

     樓主| 發表於 2008-12-5 22:43:57 | 顯示全部樓層
    原帖由 pwong5618 於 2008-12-5 11:15 發表



    馬玊兄:

    440m -- 1'23" & 1'28"  好快喎!

    440m 一 圈 禁得意,係選邊度跑?


    運動場第六線道大約440m

    升級   0%

    該用戶從未簽到

     樓主| 發表於 2008-12-6 20:30:40 | 顯示全部樓層
    06-12-2008>>> 4.4km(0:21'18") + 400m x 2 (1'14"+1'22")


    今日又練速度,同上次一樣,只能夠做到兩個圈,實在太辛苦,做完兩個已經扯晒蝦

    第一個圈同第二個圈相差8秒,實在太多,真係唔明其它ching點可以能夠做到每個圈都平均?

    升級   0%

    該用戶從未簽到

     樓主| 發表於 2008-12-8 00:03:53 | 顯示全部樓層
    07-12-2008>>> 11km(0:57'22")

    今日本來想跑16-17km,但跑跑下覺膝頭開始頂唔順,跑十公里多d就算了...

    升級   100%

  • TA的每日心情
    開心
    2016-10-8 23:29
  • 簽到天數: 2 天

    [LV.1]初來乍到

    發表於 2008-12-8 09:17:41 | 顯示全部樓層
    馬王兄要注意休息丫~休息都好緊要

    升級   0%

    該用戶從未簽到

     樓主| 發表於 2008-12-8 13:26:18 | 顯示全部樓層
    原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-8 09:17 發表
    馬王兄要注意休息丫~休息都好緊要


    明白~

    今日去泳池浸下水好了

    升級   0%

    該用戶從未簽到

     樓主| 發表於 2008-12-9 20:31:23 | 顯示全部樓層
    09-12-2008>>> 17.6km (1:30'29")

    今日可以堅持到跑一課長既......跑到半程覺膝頭有d痺,但未至於痛

    完成呢一課感覺良好,以今日狀態跑到20公里應該無問題,不過唔想膝頭負荷過重了,慢慢來吧

    跑完膝頭終於有d痛,回家立刻敷冰

    升級   0%

    該用戶從未簽到

     樓主| 發表於 2008-12-10 23:36:26 | 顯示全部樓層
    10-12-2008>>> 游水 1.8km (1:04) + 4km (0:18'52")


    琴日跑完長課,膝頭痛到今日,惟有去游游水保持運動量

    游完水覺得膝頭好似無事,然後跑多四公里,跑果時都覺唔多妥,但唔痛.....跑完先黎痛

    今晚又要敷冰

    升級   0%

    該用戶從未簽到

     樓主| 發表於 2008-12-14 14:38:14 | 顯示全部樓層
    13-12-2008>>> 23km (2:04'19")---天水圍運動場/尖鼻咀來回

    休息兩日無練跑等膝頭及體力回順,都係為左呢一課

    自年初馬拉松都未跑過咁長路程了,而家跑番有d吃力...

    現在的里數仍然不足,希望下星期可以再操多d

    [ 本帖最後由 上水馬王 於 2008-12-14 21:35 編輯 ]

    升級   0%

    該用戶從未簽到

    發表於 2008-12-14 17:00:27 | 顯示全部樓層
    原帖由 上水馬王 於 2008-12-14 14:38 發表
    14-12-2008>>> 23km (2:04'19")---天水圍運動場/尖鼻咀來回

    休息兩日無練跑等膝頭及體力回順,都係為左呢一課

    自年初馬拉松都未跑過咁長路程了,而家跑番有d吃力...

    現在的里數仍然不足,希望下星期可以再操 ...


    馬王兄,有傷就唔好操之過急,慢慢加..

    升級   0%

    該用戶從未簽到

     樓主| 發表於 2008-12-14 21:35:04 | 顯示全部樓層
    14-12-2008>>> 游水 2km (1:01)


    今晚粉嶺泳池很少人,游得好舒服

    有位游自由式的瘋狂游手不停的係咁游,雖然佢泳姿唔好,游得又唔快,但佢真係好好氣足足一粒鐘都未停過....其實耐唔耐去果度游水都會見到佢的,依然都係咁瘋狂

    結果今晚拍住佢游出PB,我游完上水佢都仲游緊~

    升級   0%

    該用戶從未簽到

     樓主| 發表於 2008-12-14 21:40:24 | 顯示全部樓層
    原帖由 亞平 於 2008-12-14 17:00 發表


    馬王兄,有傷就唔好操之過急,慢慢加..


    係的,平兄

    小弟耐唔耐都要以游水代課.....

    上星期共跑了42.18km,今日星期就44.6km,算係保持到吧

    希望黎緊呢個星期可以跑到50km,慢慢咁加上去吧

    升級   100%

  • TA的每日心情
    開心
    2016-10-8 23:29
  • 簽到天數: 2 天

    [LV.1]初來乍到

    發表於 2008-12-14 23:04:15 | 顯示全部樓層
    馬王兄游水都掂~可以轉戰三項啵
    正常加里數~係一週加10%
    不過時間有限~唔理了~今個星期74k

    升級   0%

    該用戶從未簽到

    發表於 2008-12-14 23:14:33 | 顯示全部樓層
    原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-14 23:04 發表
    馬王兄游水都掂~可以轉戰三項啵
    正常加里數~係一週加10%
    不過時間有限~唔理了~今個星期74k


    74K,噢..我暈啦...抵你成日得獎!
    您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

    本版積分規則

    香港長跑網

    小黑屋|手機觸屏版|電腦版|Archiver|香港長跑網 |網站地圖

    GMT+8, 2016-12-5 22:37 , Processed in 0.282354 second(s), 26 queries .

    Powered by Discuz! X3.2

    © 2001-2013 Comsenz Inc.

    快速回復 返回頂部 返回列表