香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

賽跑途中肚疴點算

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

小弟腸胃一向不太好,好容易會肚疴,試過舊年跑渣打半馬,中途肚痛,幾乎瀨咁滯,好辛苦才捱到去中途臨時廁所。請問賽前要怎樣準備,使到冇咁容易會肚疴呢?另外如果比賽途中沒有廁所但又好急,咁點算?
    +1 0
    上一篇︰曲奇の跑步FuN享下一篇︰屯屯跑友向大家打聲招呼 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2008-12-17 15:08 發表
    小弟腸胃一向不太好,好容易會肚疴,試過舊年跑渣打半馬,中途肚痛,幾乎瀨咁滯,好辛苦才捱到去中途臨時廁所。請問賽前要怎樣準備,使到冇咁容易會肚疴呢?另外如果比賽途中沒有廁所但又好急,咁點算?

比賽途中沒有廁所但又好急, 米疴law! Just like Paula Radcliffe!
    http://hk.youtube.com/watch?v=W6I2-YP42rs&feature=related

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   67.95%

無聊

在公眾地方解決唔犯法的嗎?如果要開大點算呢?

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2008-12-17 15:08 發表

盡量比賽前一晚去廁所....減少當日去廁所既機會...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

大部份長途比賽中途都有廁所既~~

比賽前一兩日開始唔好食刺激腸胃既野,辣野,奶類等,食多D 水果等腸胃幾日前開始好好運作,比賽朝早D 起身,儘量唔好飲奶同凍野,all 乾淨至出發~~

升級   0%

該用戶從未簽到

c hing

會不會比賽日早D起床,解決左先!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   67.95%

無聊

我會在賽前一晚和當日早上在家解決左先,但通常疴唔出。上星期日參加石門十公里賽,都係同樣情況,一早在家中去定廁所但冇得疴,臨出賽前才肚痛,幸好趕得切在公厠解決,唔係就麻煩了。其賽唔只賽跑,試過在其他情況下都發生過,唔知係咪所謂「腸胃焦慮症」呢?

升級   62.63%

該用戶從未簽到

前一晚食既野最好多纖維同唔好今多水份既會唔會好的啦,好似我今我跑前一定唔食得mango架,一食好快黎呢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2008-12-17 15:37 發表
    我會在賽前一晚和當日早上在家解決左先,但通常疴唔出。上星期日參加石門十公里賽,都係同樣情況,一早在家中去定廁所但冇得疴,臨出賽前才肚痛,幸好趕得切在公厠解決,唔係就麻煩了。其賽唔只賽 ...

我諗你應該係在比賽前太緊張才會啫....
    一係你食定止疴丸..
    或者早d去跑場解決囉...

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2008-12-17 15:24 發表
    在公眾地方解決唔犯法的嗎?如果要開大點算呢?

除新加坡外,其他地方應該唔算犯法。本人腸胃也是十分之差,都試過一次跑半馬差點頂唔順要爆出來,若臨場面對該情況,我會選擇找地方 (冇公廁就在草叢) 開左小先,不過唔捱得好耐。個次我去到18K 開完小後,衝過終點冇耐就被迫要去公廁爆發了。

要減低此情況的發生,本人會在比賽前數天選擇吃清淡的東西,比 出發時間早兩小時起床,時間鬆動可以令自己冇咁緊張,也可以較易控制開大的時間,而不會導致在最不合適的時間"迫"出來。

此外,賽前有幾多 "小" 的就應放盡晒,寧願賽前去多於一次廁所,唔好為了爭頭位而錯過去小解的最佳時間,個人試過忍忍下"小"會變成"大"來。

升級   67.95%

無聊

回復 13# 的帖子

謝謝各位ching意見,非常有用

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

如果係腸胃有問題
    可能會唔食野....

升級   80.53%

該用戶從未簽到

出賽前小心飲食好重要,我d朋友會認為我賽前很多嘢都唔敢食,系過份緊張,但只有具有參賽經驗的跑手才會明白.同時,心情緊張都會令個肚唔舒服

升級   0%

該用戶從未簽到

終極一招~~~成人紙尿褲

升級   0%

該用戶從未簽到

乾脆一招~~~放棄參賽  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2008-12-18 23:48 發表
    乾脆一招~~~放棄參賽  

徹底一招~~~自由奔放

曾經見過一幅相,個跑手過終點時,下身全都係黃色東西!

升級   80.53%

該用戶從未簽到

我會很尊敬這位跑手,敢樣都唔放棄比賽,捱到end point