香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

冬天練跑~~

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008/12/23 10:11 發表

come on 大N娜 ctse!! 起身練跑啦,再dup 以後唔駛跑~~

shcnix ctse 都有鼻敏感,都幾嚴重,但佢呢排好似操得幾好喎,可以請教下佢~~

多謝你呀,,,我會去嫁,,,,係晏少少,,

升級   9.67%

該用戶從未簽到

吾好意思呀,,,想問下我可以用什麼途徑搵到shcnix ctse呢...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-23 10:39 發表
吾好意思呀,,,想問下我可以用什麼途徑搵到shcnix ctse呢...

sorry 串錯字...應該係 schnix至o岩...

佢未online 喎,見到佢我叫佢入黎啦~~

升級   13.2%

該用戶從未簽到

昨夜轉冷, 在馬鞍山大埔來回了跑了一轉, 吐露港旁單車和跑者稀少, 偶見行人穿著羽絨緊靠著, 寒星伴我跑, 陪感孤清。

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008/12/23 10:44 發表

sorry 串錯字...應該係 schnix至o岩...

佢未online 喎,見到佢我叫佢入黎啦~~  

THX........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 slowrunner 於 2008-12-23 10:48 發表
昨夜轉冷, 在馬鞍山大埔來回了跑了一轉, 吐露港旁單車和跑者稀少, 偶見行人穿著羽絨緊靠著, 寒星伴我跑, 陪感孤清。

人在跑,星星在看,那裡孤單~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-23 10:11 發表

come on 大N娜 ctse!! 起身練跑啦,再dup 以後唔駛跑~~

shcnix ctse 都有鼻敏感,都幾嚴重,但佢呢排好似操得幾好喎,可以請教下佢~~

鼻敏感最喜歡係哩D 時間發作, 星期日開始, 我個鼻已經好唔舒服, 要KEEP 住食藥同埋吸熱蒸氣, 食VITAMAN C, 因為如果KEEP 得唔好, 好易感冒, 鼻敏感真係好煩既

不過我今日都會出去跑下, 著長褲, 帶手套保暖, 跑落就唔會覺得冷架啦, 跑完即刻換晒D 乾既衫, 最重要係跑前同跑完之後保暖, 鼻敏感既人都好易感冒架

我長期有鼻塞, 醫生話做運動可以令呼吸暢順D同精神D, ctse 可以係下午暖d 既時間出去跑下

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

冬天跑步要記得做足熱身,最好10分鐘以上,如果唔係會增加受傷機會

升級   0%

該用戶從未簽到

我都有鼻敏感問題, 跑咗一年多後有明顯改善, 今年啱啱轉涼時一跑會流鼻水, 習慣咗涼啲的天氣後跑得比熱天更舒服
    認同schnix師姐講保暖好緊要, 我呢排通常都係著長袖t, 昨晚就著埋風褸
    如果真係太凍會去運動場/GYM跑, 冇咁大風會好啲

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-22 20:42 發表 咁荀??我唔介意用雜牌貨,o岩用就得,ching 可否指點一下小弟邊樹買~~
    再講多少少....
    果兩條褲同名牌褲ge 其中一樣分別就係雙腳側邊都有縫合位 但我見過美記果d 就冇的
    咁樣可能會增加風阻....
    另外 耐用度亦唔清楚 也未作過比較
    p.s. 間店ge 確實位置就記唔清
    但應該係輕鐵豐年路同康樂路兩站之間(唔記得哪一邊了)
    唔埋唔知仲係唔係道 我係今年年頭過年前兩三日買的

升級   9.67%

該用戶從未簽到

THX for schnix ctse嘅心得...我有做足熱身,,(二十幾分鐘)...近來一跑完就馬上回家才做舒緩..就係避免冷親,,我自小就有鼻敏感..係天天早上都好似人地大傷風咁..一到下晏就冇事..但近十年來身體好咗..其情況已經冇再出現..但早個月前..因比較涷,,(我係跑早上6 點幾)鼻又出現問題,係keep住全日都好似傷風咁..已經食咗葯都吾係咁好...天氣一回暖就自行冇事..我的工作係接觸客人的,,(美容)不停鼻水嘅情況實在在不便和討厭..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-12-23 14:04 發表
    再講多少少....
    果兩條褲同名牌褲ge 其中一樣分別就係雙腳側邊都有縫合位 但我見過美記果d 就冇的
    咁樣可能會增加風阻....
    另外 耐用度亦唔清楚 也未作過比較
    p.s. 間店ge 確實位置就記唔清
    但應該係輕鐵豐年路 ...

我平時都只係著一般泳褲或拉筋褲跑,都有縫位,但唔太"un"都唔介意,我呢D 三四線業餘運動員風阻應該唔會好太影響掛~~

謝謝分享,下次經開留意下先~~

升級   0%

難過

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-23 09:39 發表

係呀,件野質料好好~~

叮噹ctse 好勁呀,重用重用再重用,俾個good 妳~~

花子阿dee欣賞, 同路中人.
    希望各位ching/ctse都重用重用再重用, 最好就盡量少用即棄物品.

就算是十元百塊的手套, 可以學ching咁洗完再用, 珍惜擁有而善用之.

升級   0%

該用戶從未簽到

跑個陣時無問題,我最怕一停低涷番,最宜中招

升級   0%

該用戶從未簽到

今晚無想像中咁凍,我著一件短袖快乾衣,外面加件長袖防晒衣,一對厚手襪,跑左5min 已經流晒汗~~

可能因為今晚無咩風,熱點都好過凍,呢個凍天不再任性,夜晚一定會著長袖衫跑~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-23 21:20 發表
    今晚無想像中咁凍,我著一件短袖快乾衣,外面加件長袖防晒衣,一對厚手襪,跑左5min 已經流晒汗~~

可能因為今晚無咩風,熱點都好過凍,呢個凍天不再任性,夜晚一定會著長袖衫跑~~

今晚都無琴晚咁凍,晌琴屋warm up完落街,溫度岩岩好,感覺好舒服

升級   0%

難過

原帖由 上水馬王 於 2008-12-23 21:25 發表

今晚都無琴晚咁凍,晌琴屋warm up完落街,溫度岩岩好,感覺好舒服

Agree! 今晚冇昨晚咁凍同大風, 跑得舒服許多.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 22:16 發表

Agree! 今晚冇昨晚咁凍同大風, 跑得舒服許多.

Agree! 今晚冇昨晚咁凍同大風, 跑得舒服許多.........小弟今脕係跑步機上跑了10k,嘻~嘻

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-23 14:13 發表
    THX for schnix ctse嘅心得...我有做足熱身,,(二十幾分鐘)...近來一跑完就馬上回家才做舒緩..就係避免冷親,,我自小就有鼻敏感..係天天早上都好似人地大傷風咁..一到下晏就冇事..但近十年來身體好咗..其情 ...

鼻敏感真係令人感到無助, 食藥都無用

我既醫生叫我日日運動, 但試過體力上支持唔倒, 運動完當晚即生病, 不過我仍然相信多做運動身體好既, anna ctse 要努力對抗鼻敏感呀

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2008-12-23 22:28 發表

Agree! 今晚冇昨晚咁凍同大風, 跑得舒服許多.........小弟今脕係跑步機上跑了10k,嘻~嘻

廢話, 室內更係冇昨晚咁凍同大風, 跑得舒服許多啦!