香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ee_tpk
打印 上一主題 下一主題

ee 筆寫 跑步 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

ee ctse 我都有用過nike,覺得都okay..
若你覺得nike唔啱自己,就快d買過另一款啱心水啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

未完的治療故事 (2)

第五次 [10 feb]
physio 見我好似無咩野.. 就無幫我下針.. 都係一 d 針對性運動... squat... hold 住個 weight 而四頭肌 contract... 等等... keep 住連續幾日練習.. 四頭肌痛...禁落去好似俾人打瘀0左既感覺...
第六次 [14 feb]
physio 見我無好轉..又開始在大腿外側和膝頭下針... 又教了我一些運動... 亦告訴了一個好消息.. 就是我可以踩單車和做 weight train.. 她推介了我做 leg extension, 還說睇我就知至少可以做 5 磅.... 有0左呢個好消息..我就回到我的 gym club 踩車和 weight train... 每次做完也花了 15 分鐘 拉筋... 不知不覺間.. leg externsion 原來可以做到 20 磅... 但做完之後.. 大腿內側又痛..又是俾人打瘀的感覺.. 但接連幾天都有做 weight train 和 單車.. 踩單車時... 反而不痛...但左邊仍是好像不受控制... 好像好難發力
第七次 [19 feb]
我跟她說我大腿內側痛.. 她取笑我說... "咁快練到咁大舊?" (實則是腫了) ... 今次集中在膝頭針療... 有幾針都幾痛...又做了平衡運動, leg extension, 轉 petpet, core training.... 因為我的大腿內側痛... 她要我星期二再覆診.. 但自她改了下針的方位... 今次膝頭感覺好了不少... 雖然左邊感覺沒有右邊那麼有力...還有時步行時覺得唔太順...

不幸的是.. 我星期六在 tko 踩單車時失去平衝.. 左膝的舊疤又結我弄得皮開肉爛... 永遠的傷痕.... 但我星期日照舊踩車, leg curl, leg externsion

(未完...)

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

ee可以踩單車同weight-lifting, 有得做運動, 心情好番好多啦!
    唔好心急, 按部就班, 等身體適應運動量.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-23 23:38 發表
    ee可以踩單車同weight-lifting, 有得做運動, 心情好番好多啦!
    唔好心急, 按部就班, 等身體適應運動量.

而家日日都拉筋.... 另外加上有 permission 做番運動...
    坦白講..... 可能因為心情好...  康復既 progress 好0左 ...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

ee c tse

慢慢黎!!!

好進展 ar!!!!!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-23 23:48 發表

而家日日都拉筋.... 另外加上有 permission 做番運動...
    坦白講..... 可能因為心情好...  康復既 progress 好0左 ...

Ee ctse 進度好好, 睇黎好快可以開始慢跑下啦
    今日本來諗住玩Leg extension, 但係gym 太多人啦, 多到要等, 等左一陣都未有得玩, 唔玩住了, 都係玩leg press hip abduction
    Ee 踩單車都要小心, 唔好再整親啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-23 23:24 發表
    physio 見我好似無咩野.. 就無幫我下針.. 都係一 d 針對性運動... squat... hold 住個 weight 而四頭肌 contract... 等等... keep 住連續幾日練習.. 四頭肌痛...禁落去好似俾人打瘀0左既感覺...
    ...

ee,

睇黎就快可以跑!
    希望下個月開學你已經可以跑啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-24 00:34 發表

Ee ctse 進度好好, 睇黎好快可以開始慢跑下啦" />" />
    今日本來諗住玩Leg extension, 但係gym 太多人啦, 多到要等, 等左一陣都未有得玩, 唔玩住了, 都係玩leg press 同hip abduction 先
    Ee 踩單車都要小心, 唔 ...

Schnix 師姐,

自從出左500 元6個月,越黎越多人! 真係唔想去!
    以前9點半後就無咩人, 宜家到9:30 都要排隊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-2-24 16:13 發表

Schnix 師姐,

自從出左500 元6個月,越黎越多人! 真係唔想去!
    以前9點半後就無咩人, 宜家到9:30 都要排隊!

我朝早去都幾多人~
    可能依家會多左人做gym先返工~

升級   9.67%

該用戶從未簽到

CHING咁講,,我都係吾考慮囉,,,我仲諗下早上早完才返工可能冇咁多人呀....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-2-24 17:49 發表
    CHING咁講,,我都係吾考慮囉,,,我仲諗下早上早完才返工可能冇咁多人呀....

唔駛怕~
    我相信呢個情況維持兩個月左右~
    日日要早兩粒鍾去gym,又要趕頭趕命~
    唔會有咁多人堅持到~

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-2-24 22:50 發表

唔駛怕~
    我相信呢個情況維持兩個月左右~
    日日要早兩粒鍾去gym,又要趕頭趕命~
    唔會有咁多人堅持到~

我都好相信會係咁... !
    我就係其中一個放棄了的人 不過我好想再試下, 但好難起身

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-23 23:24 發表
    ...

ee, 上次打完羽毛球見妳隻腳傷咗到 e + 未見過妳, 希望妳早日好番啦, 不過都係唔好心急, 期待同妳一齊跑, 我同妳打過羽毛球, 好似未同妳跑過, 唔該晒妳馬拉松一早出黎同我哋影相, 想講聲多謝.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-2-26 14:02 發表

ee, 上次打完羽毛球見妳隻腳傷咗到 e + 未見過妳, 希望妳早日好番啦, 不過都係唔好心急, 期待同妳一齊跑, 我同妳打過羽毛球, 好似未同妳跑過, 唔該晒妳馬拉松一早出黎同我哋影相, 想講聲多謝." />" /> ...

我都想快 d 回復... 而家努力中...
    可以慢慢跑.... 但未必 handle 到好高 millage

羽毛球希望盡快打得番啦...
    好想同你交流下,....

升級   0%

該用戶從未簽到

開始番做 gym...
    15/feb : 全身 weight lifting (1hr) + 單車 45mins
    17/feb : 單車 45 mins
    18/feb : 單車 45 mins + leg extension
    20/feb : 單車 45 mins + leg extension ( 5kg 10下 @1set; 10kg 10下 @2set)
    21/feb : 全身 weight lifting (1hr)
    22/feb : 單車 1hr + leg extension ( 5kg 10下 @1set; 10kg 10下 @2set)
    26/feb : 單車 45 mins + leg extension ( 5kg 10下 @1set; 10kg 10下 @3set)
    27/feb : 單車 45 mins + leg extension ( 5kg 10下 @1set; 10kg 10下 @3set) + leg press (10kg 10下 @1set + 20kg 10下@5set)

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-27 22:42 發表
    開始番做 gym...
    15/feb : 全身 weight lifting (1hr) + 單車 45mins
    17/feb : 單車 45 mins
    18/feb : 單車 45 mins + leg extension
    20/feb : 單車 45 mins + leg extension ( 5kg 10下 @1set; 10kg 10下 @2se ...

ee 開始慢跑未哩? 如果腳行既時候無問題, 其實可以試下慢跑

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-27 23:05 發表

ee 開始慢跑未哩? 如果腳行既時候無問題, 其實可以試下慢跑" />" />

左腳比較易累點之外...行路無大問題了~
    明天會慢慢跑... 買了你推介的 lp 膝帶...

星期日要去行山... 會用護膝同埋棍.. physio 已經問0左我好幾次可以行幾耐..星期日就知答案了~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-2-27 23:08 發表

ee~~好勤力喎~ btw.....gym個度仲未有人contact我.....我都要操下d四頭肌....

要唔要一齊去 gym club 問問 ?