香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ee_tpk
打印 上一主題 下一主題

ee 筆寫 跑步 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

ee~~ 琴日見到你都知你有點不開心。 依種望到又吾可以參與比賽的心情我都試過。都幾難受下。但學白頭CHING SAY "人生跑道   那有事事順境   逆境必然   接受逆境   適應逆境   "

跑步時時都可以 大把機會等著你嗎!
等你好番之後 明年你想參加全馬. 我同車亞文一齊同你參加....
KEEP GOING. 吾好比佢停.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sara 於 2009-2-2 01:06 發表
EE 你好, 我是新加入的會員。

聽聞你今年渣打因傷放棄,十分同情,祝你早日康復,繼續長跑長有

我今年亦報了半馬,但這幾個星期工作上經常要開ot,跑課都荒廢了。我想我只好退而求其次參與十公里吧,好歹是 ...

HIHI SARA CTSE. 我有位朋友甘Q想跑半馬.但又報了10K 6點起跑. 你是否有興趣交換呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-2 13:45 發表
ee~~ 琴日見到你都知你有點不開心。 依種望到又吾可以參與比賽的心情我都試過。都幾難受下。但學白頭CHING SAY "人生跑道   那有事事順境   逆境必然   接受逆境   適應逆境   "

跑步時時都可以 大把機會等著你嗎!
等你好番之後 明年你想參加全馬. 我同車亞文一齊同你參加....
KEEP GOING. 吾好比佢停.
...

嘻嘻,快活 ctse 為左 ee 跑全馬   ee 要記低快活應承你既野,唔好俾佢反口 ~ 呵呵  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-2-2 13:55 發表

嘻嘻,快活 ctse 為左 ee 跑全馬   ee 要記低快活應承你既野,唔好俾佢反口 ~ 呵呵  

車亞文你都要一齊嗎。。。
我SAY 過是不會反口的。 但當然要睇下到時練成點喇。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-2 14:10 發表

一言為定... 但要視乎我十月報名時隻腳同埋練成點..
如果隻腳無事..我想早一點開始練... 慢慢加量以減低受傷機會 !

我隻腳好番果陣..我地一齊練啦...

升級   20.35%

該用戶從未簽到

等你在跑道上的熱誠會來啊!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-2 14:10 發表

大家要跑全馬, 我會全力支持, 陪大家一齊加操點話.

升級   0%

該用戶從未簽到

我的受傷故事

這個故事是由 味精濃半馬開始...
完成味精濃之後.. 其實左邊膝頭有點痛.. 但都去了打羽毛球...
幾天後再上梅子林... 跑完之後行的時候左膝怪怪地..不想屈曲.. 但休息過後就正常番
bbq長課後回到家... 左膝再次不能屈曲... 冰敷..拉筋... 星期日糖尿跑... 就發現落樓梯都有困難... 但覺得只是 10k.. 跑完先算
但在此之後... 膝頭酸軟無力... 再休息... 卒了紅花油有好轉... 就去了 CCM
CCM 開始時很順利... 完成 15K 入西霸時...忽然有一陣酸軟由膝頭去到 petpet... 勉強可以跑... 但已經明顯減速... 過了終點之後... petpet 由入面痛出來... 想行都行不了.... 辛辛苦苦才回到家....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-6 23:34 發表
這個故事是由 味精濃半馬開始...
完成味精濃之後.. 其實左邊膝頭有點痛.. 但都去了打羽毛球...
幾天後再上梅子林... 跑完之後行的時候左膝怪怪地..不想屈曲.. 但休息過後就正常番
bbq長課後回到家... 左膝再次不 ...

ee 原來你係美記已受傷.明知有傷仲要去打波..
其實一知有事應即停操. 等個傷不好惡化.
依個是好好教訓 . 現在好好休息喇

升級   53.45%

該用戶從未簽到

ee ctse 哩兩日有無好d?

升級   0%

該用戶從未簽到

ee ctse

小心小心

好d ma??

升級   2.33%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-6 23:34 發表 這個故事是由 味精濃半馬開始... 完成味精濃之後.. 其實左邊膝頭有點痛.. 但都去了打羽毛球... 幾天後再上梅子林... 跑完之後行的時候左膝怪怪地..不想屈曲.. 但休息過後就正常番bbq長課後回到家... 左膝再次不 ...

其實我都試過咁樣傷法,

右膝不能屈曲.

之後抖左成4個月冇跑冇行山,

仲要帶埋護膝.

自從果次之後,我唔會成日跑斜路,

一個week最多練跑一次,

自此就冇痛咯.

唔得唔好逞強,說真的

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ivan 於 2009-2-6 23:46 發表

其實我都試過咁樣傷法,

右膝不能屈曲.

之後抖左成4個月冇跑冇行山,

仲要帶埋護膝.

自從果次之後,我唔會成日跑斜路,

一個week最多練跑一次,

自此就冇痛咯.

唔得唔好逞強,說真的

12月尾我都傷過膝蓋. 之前一段時間又係屈唔倒(要膝蓋好硬, 痛痛地). 當時真係唔知哩dsignal. 26/12 上菠蘿山, 係山頂落左兩步就發左出黎啦大吉利是講句, 有時都係傷過先學倒野

升級   0%

該用戶從未簽到

我的治療故事

CCM 之後一日... 因為怕影響渣打... 所以就急急忙忙去睇醫生... 醫生開了消炎藥和醫生紙...叫我當日就找物理治療... 但小妹不知道公司 insurance 是否 cover ... 就打算等一星期再打算... 過年之後... 完全無好轉... 發財跑時... 大學舊同事的朋友見小妹一拐一拐.. 就介紹了他的朋友給我...
第一次.. 說了個大概之後... 她就幫我做傷處做 ultrasound / 電療/ hot pad...完全無好轉跡像... 做完之後.. 她跟我說,"你塊渣打布俾人啦..唔好浪費啦".. 聽完之後..簡直晴天霹靂
第二次.. 她大約知道我的傷患位置... 除了做 ultrasound / 電療/ hot pad, 還幫我在患處petpet 下針... 過了一天... petpet 已經不太痛.. 行路不痛...但小腿至膝頭酸軟...力不從心
第三次... 跟她說了膝頭酸軟..她就幫我在膝頭和 petpet 下針... 痛得要命.. 她還幫我的 petpet 和膝頭痴上了肌肉膠布, 膝頭有了 support... 終於行路行得像個正常人了.. 但左邊膝頭久未用過... 行的時候有時會痛
第四次... 她再次在膝頭和 petpet 下針..我告知她膝頭行的時候會痛..她改了針的位置... 在膝頭痴上了肌肉膠布... 最重要的是她覺得我的膝頭有點鬆..教我如何鍛練左邊...
(治療未完)

我有時想是不是太晚才找其他治療方法...有時候在想..如果我當日立即找物理治療..就可能可以跑渣打了... 有時心裡很害怕以後都跑不了... 甚至恐懼這傷會影響日後生活.. 傷了之後.. 其實心裡不開心了很久... 尤其見到大家在跑步時..心裡更唔舒服... 雖然仍未完全康復, 但我已經很滿意這進度... 現在我每晚都熱敷..拉筋..希望可以盡快康復.. 康復之後更要繼續好好的保養.... 更加要量力而為...方可以長跑長有...
在傷患中有眾多 ching ctse 關心.. 尤其 tko 逍遙團... 活活 .. schnix 仲有 runrun.. 感激你地.. runrun ctse 有時會打電話給小妹問小妹近況..分享她的治療.. schnix 跟小妹差不多同一時間受傷..更能明白小妹感受.. 活活更答應了小妹一起共同進軍全馬.... 真的很開心... 很溫暖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-6 23:52 發表

12月尾我都傷過膝蓋. 之前一段時間又係屈唔倒(要膝蓋好硬, 痛痛地). 當時真係唔知哩d係signal. 到26/12 上菠蘿山, 係山頂落左兩步就發左出黎啦… 大吉利是講句, 有時都係傷過先學倒野" />" />  

schnix ctse..呢句真係好中...中晒小妹想講既野... 令我以後都唔敢再逞強
你呢兩日點丫 ? 星期日 enjoy 呢~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-6 23:38 發表

ee 原來你係美記已受傷.明知有傷仲要去打波.." />" />hjfghft
其實一知有事應即停操. 等個傷不好惡化.
依個是好好教訓 . 現在好好休息喇

呢個係一個大教訓...見到大家緊緊張張等渣打... 自己就... 心裡不是味兒
原帖由 龜速行 於 2009-2-6 23:45 發表
ee ctse

小心小心

好d ma??

好0左好多啦... 至少行路似番個正常人

升級   2.33%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-6 23:52 發表 12月尾我都傷過膝蓋. 之前一段時間又係屈唔倒(要膝蓋好硬, 痛痛地). 當時真係唔知哩d係signal. 到26/12 上菠蘿山, 係山頂落左兩步就發左出黎啦… 大吉利是講句, 有時都係傷過先學倒野  

係呀,有時真係要中過招先會學曉保護腳.

傷過之後,我鍚住對腳.

1.斜路多的賽事唔跑

2.唔會操得太密

3.鞋會買好d,避震要好

4.當有少少痛,一定要停,唔好死衝

我正正係2年前既渣馬中招,

之後成2個week都差d行唔到路,落唔到樓梯,好慘.

但時至今日已可跑15公里了,

雖然唔快,但已好滿足

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-6 23:54 發表
CCM 之後一日... 因為怕影響渣打... 所以就急急忙忙去睇醫生... 醫生開了消炎藥和醫生紙...叫我當日就找物理治療... 但小妹不知道公司 insurance 是否 cover ... 就打算等一星期再打算... 過年之後... 完全無好轉... ...

Ee, 任何傷患都需要時間去康復, 就算係好似我咁臨急去針灸, 治療完都要慢慢等佢好, 不會一針即刻好番晒, 現在我都係有點反覆的, 所以渣打之後我都需要好好休息, 才可完全復原, 不要心急, 你每做一次物理治療就好一點, 証明哩條係正確既路, 慢慢地會好番架啦!