香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ee_tpk
打印 上一主題 下一主題

ee 筆寫 跑步 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

因為第一次見到你果陣我已經受傷....
我都想同 dee 兄學野.... 好想跟你學落斜... 樂善杯果陣用....

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

我都想學落斜同落山丫~~~次次行山行得耐個波羅蓋就痛~~~所以今年先唔玩毅行~
    有冇得換左個波羅蓋架??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-16 22:22 發表
    我都想學落斜同落山丫~~~次次行山行得耐個波羅蓋就痛~~~所以今年先唔玩毅行~

我之前跑半馬都係膝頭痛..而家睇 physio 話我波羅蓋有 d 歪...
    而家要 train 四頭肌托番起個波羅蓋... 或者梁兄都考慮下做番 d weight train~

升級   100%

開心

嗯嗯~~都諗緊join唔join做gym
    又唔得閒去咁多日~好似唔係好抵咁

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-16 10:03 發表

hgjD103" />" />hj 因為第一次見到你果陣我已經受傷....
    我都想同 dee 兄學野.... 好想跟你學落斜... 樂善杯果陣用....

ee 好番之後應該多去跑山,跑慣左落咩斜都唔怕~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-16 22:22 發表

想問梁兄係咪前掌跑手? 小弟晌山路聽到梁兄有腳掌聲~~

升級   100%

開心

唔係~~聽人講係中掌~~我自己都係咁覺得~~~有機會搵次拍下短片睇下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-16 23:15 發表
    唔係~~聽人講係中掌~~我自己都係咁覺得~~~有機會搵次拍下短片睇下

咁落山呢??
    小弟兩三年前係中前掌落地,跑山就傷左膝啦,自從改變左跑姿,後踭落地,呢兩年膝頭哥好番好多,而家碌落山都放膽好多,唔知關唔關事~~

升級   100%

開心

哦~~~等我得閒留意下~~~其實不嬲落山已經收慢左好多

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-16 23:24 發表
    哦~~~等我得閒留意下~~~其實不嬲落山已經收慢左好多

梁兄就算用中掌+收慢都快過小弟~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心

我毅行有用丫~~~開頭好似有d用既~~用用下都係痛

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-17 01:08 發表
    我毅行有用丫~~~開頭好似有d用既~~用用下都係痛

而家 physio 幫我綁0左 d 肌肉帶..幾好用... 個 knee 托得幾好... 又防水..沖三日涼都唔多甩..好多日本人用...

但係要識得痴先得... 我好想學...  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-16 23:11 發表

ee 好番之後應該多去跑山,跑慣左落咩斜都唔怕~~" />" />hiuijhkj

花子兄... 一齊去跑丫...我希望今年四頭肌練番好 d...年尾樂善杯拎背包...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-17 01:15 發表

" />" /> 花子兄... 一齊去跑丫...我希望今年四頭肌練番好 d...年尾樂善杯拎背包...

等妳,呢度好多ching ctse 都有興趣跑/行山,黎緊呢年相信好多山聚~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-2-17 00:56 發表
    梁兄有無試過用膝帶﹖ 假如不時發覺膝頭有唔妥,用吓膝帶,三四日都經常帶住,可能個感覺會好啲喎!

而家比賽都必備膝帶,之前膝傷嚴重同未好得番晒時就用全包護膝,我覺得全包護膝既保護力明顯比膝帶強~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-17 01:25 發表

而家比賽都必備膝帶,之前膝傷嚴重同未好得番晒時就用全包護膝,我覺得全包護膝既保護力明顯比膝帶強~~

花子兄...我想問一問你用咩牌子膝帶 ? 我買0左 nike... 但太硬... 唔夠貼....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-17 10:18 發表

花子兄...我想問一問你用咩牌子膝帶 ? 我買0左 nike... 但太硬... 唔夠貼....

馬王ching 同schnix ctse 介紹過我晌吉之島買$138.00 既LP,佢地話好用,但我去買果日途中見到條$100 mizuno,好似好輕,又對美記有信心,就買左...

初時戴好"un",好唔舒服,但一跑就唔覺唔舒服,大吉利是用左幾課長課,跑左CCM 同SCM 兩個比賽膝頭都無痛,我睇對我幾有效~~
    nike 我都聽過唔少跑友話麻麻,但晌屯門就賣到斷市,阿Ken ching 就好o岩用,四圍撲添,所以我覺得人地既意見只可以參考,想知邊隻好最好自己試試~~

升級   0%

該用戶從未簽到

ee c tse

some info

https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1

小弟用緊 nike 都ok

同意 花子 c hing "想知邊隻好最好自己試試"

祝早日痊愈!!