香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ee_tpk
打印 上一主題 下一主題

ee 筆寫 跑步 blog

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2009-1-27 21:30 發表

ee祝你早日康復~

隻腳又差0左... 我應該上山頂拎0左件衫就算啦...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-1-27 22:06 發表

ee~做gym個度's教練點講吖~何解隻腳又差左~" />" />

其實狀況一直好反覆..時好時壞...過完年會再睇多一次醫生

果位 instructor 話果個位最快都要 2至 3 個星期先至好得番... 做多 d stretching 睇下會唔會好 d..
    佢叫我放棄渣打...我咁耐無跑...就算好得番狀態上應該麻麻...

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

ee, 一定要睇多次醫生呀!!!!要乖乖地聽醫生意見, 千祈唔好任性呀!!!!

升級   22.63%

該用戶從未簽到

回復 204# 的帖子

放棄的決定是很難,但長遠起見,可能要skip一次.
    去年我都有同一處境,不過最後都參加左. 但十分後悔, pw不在講,結果半年後先跑番.
    希望唔好介意我多口的意見.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 arsenal_fans 於 2009-1-27 23:32 發表
    放棄的決定是很難,但長遠起見,可能要skip一次.
    去年我都有同一處境,不過最後都參加左. 但十分後悔, pw不在講,結果半年後先跑番.
    希望唔好介意我多口的意見.

師兄對腳好嗎? 點會多口俾意見呢!
    你係過來人, 有你經驗之談+醫師的專業意見+跑友的意見,
    希望ee有勇氣作出放棄一次半馬的決定, 長跑長有嘛!

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-27 21:43 發表

ctse你當日都好似只係影相咋wo
    如果真係咁反覆唔跑渣打會好d

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

ee,
    高興24/1認識妳, 當日見妳隻腳傷咗,拐吓,拐吓, 希望妳休息一下,休息並不是指放棄或是停止的喜好的跑步, 是要充沛的休息來迎接更艱辛的, 更長, 更遠的路, 好好休息吧, 下次玥約妳打羽毛球.
    Tarry

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-27 21:43 發表

ee如果你是熱愛跑步的,你真係要認真休息吓呀!
    休息完大把機會你跑呢! 真的不用急呀!

大家都希望你能早日康復的~

升級   22.63%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-31 01:17 發表

師兄對腳好嗎?  

多謝問候! 可能傷太耐,心理陰影比較大,依家慢慢操, 希望操番起,期待下季.

升級   0%

該用戶從未簽到

今天去馬鞍山8k 攝影 2 公... 其實跑不了有點失落....
    其實這星期開始有渣打馬拉松的廣告... 有點不想看... 不知情的朋友問我下星期馬拉松怎麼了.. 我忍痛的告訴他們說,"受了傷.. 不跑渣打"... 只能怪自己在一月時太急進吧...

anyway, 幸好我是一個喜歡攝影的人..可以從攝影繼續享受長跑的樂趣..
    各位, 在渣打跑道上再見.... 如果想有多一點相的話..就勞煩大家穿網衣... 因為小妹認衫不認人...

升級   0%

該用戶從未簽到

昨天物理治療師大約知道那組肌肉受傷.... 給我下了針... 今天好了一點.. 現在是... 左腳仍是無力..上斜落斜 hip 位會有點痛..好過之前兩天坐得久了要起身時左腳幾乎動不了
    今天跟中醫師朋友去睇戲, 她問候了我的腳..大約問了一點關於物理治療師下針的詳情之後.. 她覺得只在我受傷的位置下針並不足夠... 但我已經開始看物理治療, 我也不好意思叫她再幫我下針了... 她吩咐我如果只是酸軟..就擦點紅花油 (舒筋活骼)... 我大概要勤力點好好護理左腿了...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   10%

該用戶從未簽到

EE 你好, 我是新加入的會員。

聽聞你今年渣打因傷放棄,十分同情,祝你早日康復,繼續長跑長有

我今年亦報了半馬,但這幾個星期工作上經常要開ot,跑課都荒廢了。我想我只好退而求其次參與十公里吧,好歹是一年一度的盛事。你認識有其他朋友/會員想轉半馬嗎??很想找人和我換號碼布呢,正在頭痛當天早上怎樣寄存行李,最壞打算是兩手空空起程了。(可惜我不住附近,再怎樣輕身上路,都要一些衣物禦寒)你有什麼意見嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sara 於 2009-2-2 01:06 發表
    EE 你好, 我是新加入的會員。

聽聞你今年渣打因傷放棄,十分同情,祝你早日康復,繼續長跑長有

我今年亦報了半馬,但這幾個星期工作上經常要開ot,跑課都荒廢了。我想我只好退而求其次參與十公里吧,好歹是 ...

其實不用擔心... 如果你平時有練習..只是因為這幾星期要 OT 而跑不了.. 我相信三小時完成半馬還可以..只要以"不要受傷" 為大前提就可以....
    如果我是你... 這幾天會慢 jog 一下令身體再次適應跑步就去跑半馬了...

至於 10k 行李寄存... 如果你找到別人跟你交換 bib... 當然可以叫別人把那個行李牌和寄存袋都給你... (當然你的都要跟別人交換吧...)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-2 00:18 發表
    昨天物理治療師大約知道那組肌肉受傷.... 給我下了針... 今天好了一點.. 現在是... 左腳仍是無力..上斜落斜 hip 位會有點痛..好過之前兩天坐得久了要起身時左腳幾乎動不了
    今天跟中醫師朋友去睇戲, 她問候了我的腳. ...

ee, 快d好返呀, 第緊妳再一齊跑步同埋打羽毛球呀.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   70.33%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2009-1-31 19:45 發表

ee如果你是熱愛跑步的,你真係要認真休息吓呀!
    休息完大把機會你跑呢! 真的不用急呀!

大家都希望你能早日康復的~

ee,,,.十分認同呀,...小弟11月中開始受傷到啱啱先操番咋,..真係要休息架,...來日方長呀,..!!!rtr07rytr