香港長跑網  - 長跑長友

樓主: didianna
打印 上一主題 下一主題

吾知點算好,....

升級   9.67%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

謝謝你啊schnix ctse. .我希望可以早點好,,,仲可以趕得到2 月8 日...去

升級   9.67%

該用戶從未簽到

ching..我已經休息中啦,,我只係去swimming同行跑,,,(柴灣行去筲萁灣來回..)係keep住運動量...謝謝你關心..

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008/12/27 20:33 發表

咁嚴重.....祝師姐早日康復

謝謝馬王ching

升級   0%

該用戶從未簽到

試吓搽呢隻藥膏 「Voltaren Emulgel」「服他靈」
一般葯房有售

升級   0%

該用戶從未簽到

或者可以參考 lvrunner c-hing 嘅massage 方法:
https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1

升級   0%

該用戶從未簽到

didianna c tse

保重 保重 !!休息多D!!

祝 c tse 早日痊癒

長跑長友 ar

升級   59.4%

該用戶從未簽到

祝didianna早日康復!

升級   9.67%

該用戶從未簽到

很多謝各位ching嘅關心,,昨天同個朋友食飯...同佢講開我拉傷咗暫時跑吾到同好担心2 月8日跑吾跑嘅事...他只係叫我吾好跑..我就好簡單講咗一句(你吾明啦..)佢真係吾會明...我解釋..我呢四個月.好努力去練習..目標就只有一個..想戰勝自己...我吾个意每天五點半就起床,,吾介意謝絶夜生活..只係想做到最好,,但現在的失落..係只有熱愛跑步的人才會明白我,,,我呢幾個月,,每次有吾開心吾如意的事..只要跑完,,所有吾開心就就就跟隨汗水流走..人也變得開朗樂觀....其實我呢兩天又有些私人事..弄得個人很吾開心..但又跑吾到..

升級   0%

該用戶從未簽到

好明白anna ctse 感受,大家都係跑手,我都受過傷...

我九十月間都因為操過龍疑似筋膜炎,朝朝起身都兀下兀下,前暈話好難好,當時都非常擔心,如果叫我唔跑真係唔知點去面對生活,好在晌自己每日悉心護理之下好快就好番~~

仲有個幾月,如果處理得好未必玩唔到渣打既,而家應該專心處理腳傷問題,其實詳細係點傷法呢??如果係一般過勞,減操捽野敷冰應該唔難灰復~~

ctse 加油!!妳一定會同我一樣好快無事!!!

升級   24.21%

該用戶從未簽到

I had injury last year just 3-4 weeks before marathon (shin pain) and doctor ask me to rest for 3 weeks.  I ask whether I can do cycling or swim.  And the doctor asked : "does cycling or swiming use your legs?".  So, the answer is simple - NO.  I have to do upper body exercise only to keep the cardio-vascular working.  (end up playing a lot of Wii Sports).

But the rest helps.  I fully recovered after 3 weeks, did some warm up a few days before marathon and finish my Full Marathon.

升級   9.67%

該用戶從未簽到

謝謝dee ching和 jjchsg ching...我今日去咗睇醫生啦,,醫生話我係脛骨骨膜發炎,,厡因係疲勞過度..佢話跑步中好常見嘅問題,,,甚至有人會因疲勞過度而骨折..佢叫我休息,,可以去游水同做上肢體運動喎,,,我都約咗星期五再去..希望可以早點好,,,再次跑....好思念跑完出身汗那股正feel啊..好多謝一直以來各位 ching/ctse對我的關心,,真係好暖好暖啊,,,,謝謝你們啊...

升級   0%

該用戶從未簽到

didianna c tse

聽醫生講休息多D la

祝 c tse 早日痊癒

長跑長友

升級   0%

該用戶從未簽到

didianna ctse,休息夠後再練番,一定會俾你有傷在身時練得好呀..
記得聽醫生話,暫時忍腳唔去跑,希望你快D好番....

升級   9.67%

該用戶從未簽到

謝謝龜ching和 cookie ctse.....

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse 保重身體, 早日康復, 長跑長有~

ctse 報左老渣邊項? 同埋係東區人?

升級   9.67%

該用戶從未簽到

kcchu ching.....謝謝你關心. 我報咗半碼...我係東區人士...ching莫非你都係我同區??????

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-29 19:46 發表
kcchu ching.....謝謝你關心. 我報咗半碼...我係東區人士...ching莫非你都係我同區??????

你同schnix師姐都係東區人喎~

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008/12/29 21:23 發表

你同schnix師姐都係東區人喎~

係..????好開心喎,,,

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 cu83 於 2008-12-28 10:00 發表 試吓搽呢隻藥膏 「Voltaren Emulgel」「服他靈」一般葯房有售
    呢隻我屋企都有~
    另外 我今日去游水時試了幾劑100米自由泳interval
    發覺都幾練到氣同意志(須隨體能提升而加量)

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-29 09:10 發表
    很多謝各位ching嘅關心,,昨天同個朋友食飯...同佢講開我拉傷咗暫時跑吾到同好担心2 月8日跑吾跑嘅事...他只係叫我吾好跑..我就好簡單講咗一句(你吾明啦..)佢真係吾會明...我解釋..我呢 ...

我这一周也是脚伤了,医生说是创伤性关节炎。本来元旦的马拉松看来是参加不了。

看来didianna 师姐的这段话,在为师姐你对长跑的热爱执着而赞叹之余,也感叹能在长跑网认识这么多的香港师兄师姐是一件很奇妙很幸运的事情。
    至少在这里,我们因伤痛不能跑步的烦恼,都可以向大家诉说出来,不用担心“你吾會明啦”。

祝师姐早日康复,有机会我们渣打见。

也要多谢长跑网。