香港長跑網  - 長跑長友

樓主: MJ576
打印 上一主題 下一主題

MJ Running blog (2013全馬)

升級   51%

開心
  • 簽到天數: 3 天

CNY 臨近, 相信都無乜時間練跑, 唯有頭吓先....做大掃除

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Will U join the Fat Choy Run?

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   51%

開心

升級   51%

開心

27.1.2009, 走咗轉上環到華富消防局 共19K, 可能天氣凍加上熱唔係幾夠, 所以跑到美程4K開始左腳有D扯住扯住, 時間用咗 1小時43分29秒.

28.1.2009 - 今朝比賽, 天氣真係幾凍, 但氣氛一流, 見到好多長跑友, 但有D都唔係好認得, 下次真係要再打聲招呼.
    講番比賽, 賽前只係Jog 咗 幾分鐘, 覺得左腳外則大腿與小腿之間哥組肌肉扯住痛, 可能係琴日跑完19K, 拉親哥舊肌肉所致.
    所以一開跑, 已經要就住就住, 而大圍兄亦看得出我的腳傷, 所以一路都係以5分一K的步速去跑, 到最後一段大鈄路, 幾乎要行金滯,
    好彩到最後10米見到Alan兄推一推小弟, 所以再大步過賣終點, 時間 36分29秒, 算OK喇, 最重要係開心啫

1月總里數為 : 241.4 K

升級   0%

該用戶從未簽到

祝牛年越跑越快,身體健康;場場 P.B.,,長跑長友!

升級   51%

開心

原帖由 慢子 Wilson 於 2009-1-29 21:50 發表
    祝牛年越跑越快,身體健康;場場 P.B.,,長跑長友!  

慢子兄,

多謝您的祝福, 祈望慢子兄的渣打目標可達.

升級   51%

開心

今日係公園跑圈, 做咗一轉10K, 時間 4652.

1月總里數為 : 251.4 K

升級   51%

開心

今早跑咗轉由上環到->域多利道(經數碼港)->華富消防局,再折回到西環域多利道口. 共17K, 時間 : 1小時36分43.

下晏到維園攞跑手包, 只排咗幾分鐘就搞掂.

1月總里數為 : 268.4 K

升級   51%

開心

今日係城門水塘水霸參加咗4.7K越野賽, 10點鐘開始分組出發, 同組的參加者唔係好多, 不過他們都相當怏. 由於係越野賽的關係, 我都以5分一K 的步速去完成個, 回終點係23分30秒(正正就係 5分1K).

距離SCM 重有一個星期 , 隻腳都唔係好聽話, 有時又扯住扯住痛 , 頭吓又好D , 休息得耐又擔心到時跑唔到, 相信有多人都有我這樣的心情 , 不過最緊要唔好再整親, 如果唔係, 就白費心機, 對於小弟來講人生第一個全馬就有D患得患失的感覺. 希望用最好嘅狀態迎接 "佢" 嘅挑戰.  

你地準備好未呀 ?

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Mj,

I believe U could at least complete the FM in 4 hrs (hopefully sub 345)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MJ576 於 2009-2-1 23:58 發表
    今日係城門水塘水霸參加咗4.7K越野賽, 10點鐘開始分組出發, 同組的參加者唔係好多, 不過他們都相當怏. 由於係越野賽的關係, 我都以5分一K 的步速去完成個, 回終點係23分30秒(正正就係 5分1K).

距離S ...

MJ兄, 小弟同你情況應該差唔多, 上兩個星期已經跑得好少, 來緊最後呢個星期主力都係養傷.
    我都做好心理準備, 渣打如果到時跑跑下腳痛(我估計多數會), 會咁都唔諗盡量放輕鬆咁跑, 希望可以用意志頂到返點終, 做到咩時間都唔係太重要, 你都一樣要做好心理準備呀, 加油!

升級   51%

開心

原帖由 blurmax 於 2009-2-2 13:34 發表

Mj,

I believe U could at least complete the FM in 4 hrs (hopefully sub 345)

Blurmax 兄,

小弟只係盡而為, 希望得喇

升級   51%

開心

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-2 14:51 發表

MJ兄, 小弟同你情況應該差唔多, 上兩個星期已經跑得好少, 來緊最後呢個星期主力都係養傷.
    我都做好心理準備, 渣打如果到時跑跑下腳痛(我估計多數會), 會咁都唔諗盡量放輕鬆咁跑, 希望可以用意志頂到返點終 ...

大圍兄,

希望你可以以最好狀態出戰

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

MJ ching, 加油呀

升級   51%

開心

距離 SCM 只有3日, 今個星期幾乎無跑過(驚整親), 所以今日jog 咗10K幫補吓, 時間 51'25, 頭哥3K, 隻腳有D唔係咁順, 之後就好D, 希望Lee一兩會再好D喇

升級   51%

開心

原帖由 running-sue 於 2009-2-5 23:23 發表
    MJ ching, 加油呀

多謝鼓勵, Sue ctse, 妳都要加 "" 呀

升級   1.35%

該用戶從未簽到

MJ...keep going

升級   51%

開心

原帖由 randyip 於 2009-2-6 10:44 發表
    MJ...keep going

Randy ching,
    Thanks for ur encouragement.  Hope U hv a good result in SM HM 2009.

升級   51%

開心

第一次渣打全馬 4小時01分, 雖然做唔到 sub 4, 但真的依然很滿意.

在整個過程經歷不小人生的起伏  .   最初 25K, 小弟都可以Keep到5分鐘一K , 但到 28K 開感到左腳又再扯住扯住(開始老抽 ), 于是再將速度減慢.

但到 31K (西九龍對出位置), 感到根疲力缺, 只好停低拉吓根後再跑, 但因隻腳赤痛都跑唔到" />" />" />" /> , 心知不妙, 心想如果真係跑唔到, 就算行番終點都係2小時都應該會到終點,

所以有最壞的打算, 好彩行咗幾分鐘後, 又再嘗試跑吓都跑到, 好彩赤痛都可以頂住. 如事者, 跑吓, 停吓, 都有4, 5次,  好彩到最後1K, 沿有很多 ching, ctse 打氣,

所以腳痛都無停, 一路捱返終點.  " />" />" />" />

總結今次全馬的經驗, 就係耐力明顯係不足, 而且之前的傷真係未完全復原, 希望明年再戰 " />" />" />" />" />" />

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

MJ ching, 你好強呀, 老抽都做到依個時間, 我相信下年一定可以報到依個仇, 加油呀