香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Mr.Bus
打印 上一主題 下一主題

邊段路最甘呢?

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

最緊要係

耐力要搭夠.., 速度係其次

唔夠耐力既, 做多的"中等負重[30-50 lbs.]既(呼吸肌肉&股4頭)肌耐力運動[30RM或以上]"吧..

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

其實鬥志、心理上肯定冇問題,最驚都係生理上頂唔住。。
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2009-2-2 10:12 發表

ching點都唔可以行呀   至多超慢跑啫...
    一於咁話!!
    到時著埋長跑網戰衣 (thanks 你! ) 應該可以 (慢)跑足全程的!!
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onionufo 於 2009-2-2 13:22 發表

其實鬥志、心理上肯定冇問題,最驚都係生理上頂唔住。。
    唉~ 去到最尾我好多時係鬥唔過個心魔!!
    因為明知自己仲有少少力跑落去0架, 但係就不斷有把聲同我講: "休息0下啦~ 休息0下啦~"

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 亞平 於 2009-1-31 21:09 發表

35K可能就係小弟撞墻位..再加上要捱全程最甘既位...雙重打擊...希望捱得過去啦.....上天保佑!

亞平ching,
    請指教
    1. 何為撞牆位, 是否跑全馬的健兒才有呢?
    2. 半馬是否有撞牆位, 又在那裏會出現呢?
    3. 撞牆位是按各人有所不同呢?
    小女子馬跑經驗不多, 只參加長跑網數月, 卻獲益良多, 盼望日後多加指教, 探索箇中樂趣,  方能樂在其中.
    Tarry

升級   58.67%

該用戶從未簽到

回復 33# 的帖子

good !!  thank you 多謝 saki ching ,
    and 話時話, 有冇全馬o既分析呢

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-2-4 00:58 發表

亞平ching,
    請指教
    小女子馬跑經驗不多, 只參加長跑網數月, 卻獲益良多, 盼望日後多加指教 ...

幫你推一下, 我都想知, 我今年第一次參加半馬, 之前都係參加10KM, 冇撞牆位.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-2-4 00:58 發表

亞平ching,
    請指教
    小女子馬跑經驗不多, 只參加長跑網數月, 卻獲益良多, 盼望日後多加指教 ...

1) 聽過有人話在 35k之後好大機會撞牆....
    2) 小妹跑0左幾次半馬都未試過有呢個現象... 可能小妹早餐食得夠 + 途中食 gel + 跑得慢
    3) 應該係... 其實小妹覺得在長課中就會知道自己邊度開始有呢個現象.... 在比賽時做定預防措施

有錯請指正..

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 ee_tpk 於 2009/2/4 03:50 PM 發表

1) 聽過有人話在 35k之後好大機會撞牆....
    2) 小妹跑0左幾次半馬都未試過有呢個現象... 可能小妹早餐食得夠 + 途中食 gel + 跑得慢
    3) 應該係... 其實小妹覺得在長課中就會知道自己邊度開始有呢個現象.... 在比 ...

1) 自己係43km先至撞牆
    2) 今次揀跑半馬或者全馬都係睇點用0的跑鞋, 768係43k至撞(夠你輕鬆完成全馬), 904係22K就撞(半馬都no problem la..)
    3) 自己心里有數

升級   0%

該用戶從未簽到

人體貯藏的碳水化合物一般只足夠維持三小時的不斷消耗,超過了這個界限便會出現所謂的『撞牆』現象(Hit Wall),身體會感到極度疲勞和痛苦,亦有機會出現幻覺,神志不清。一般是全馬跑手才會發生.
    半馬應該不會出現.
    是的,如訓練有素的跑手,有機會不會發生.大部份人都發生於30公里之後,所以D人成日講馬拉松係30公里後至真正開始.亦因為係此理由,好多人建議平時一定要跑一次35-38公里的長課.
    如真係出現撞墻,只要有意志力堅持多一陣,調整好呼吸,就可以捱過,身體會進入第二次呼吸階段,可以跑更長既路都得.

如有錯,請指正,因為小弟都係首次全馬

升級   56.65%

無聊
  • 簽到天數: 7 天

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-2 10:11 發表

請問有冇善長仁翁出一個類似既全馬分析!

可以參考SCM本手冊。可以參考全馬那部份其中一幅路程及高度對比圖。
    西區海底隧道中途開始由斜落變成(急)斜上,直至干諾道西天橋 (西區公圜體育館)止。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大隻添跑手 於 2009-2-4 16:05 發表

1) 自己係43km先至撞牆
    2) 今次揀跑半馬或者全馬都係睇點用0的跑鞋, 768係43k至撞(夠你輕鬆完成全馬), 904係22K就撞(半馬都no problem la..)
    3) 自己心里有數

1) 好奇一問..點解你會知你會在 43k 才會撞牆 ? 你已經跑過 43k 定係有數可以計 ?
    2) 點解關跑鞋事既 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-2-4 16:09 發表
    人體貯藏的碳水化合物一般只足夠維持三小時的不斷消耗,超過了這個界限便會出現所謂的『撞牆』現象(Hit Wall),身體會感到極度疲勞和痛苦,亦有機會出現幻覺,神志不清。一 ...

平兄解釋得好詳細..令小妹得益不少...

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

但我聽另一種講法係“第二次呼吸”只出現在中長跑,800,1500尤其常見,係“極點”之後出現,個極點係指身體未適應突然高強度運動而不適的感覺,只是暫時性,并不代表體力耗盡。同“撞墻點”個概念唔同。撞左墻就表示能量已所剩無幾,何來“起死回生”?

以上都是小弟聽返黎....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-4 16:24 發表

平兄解釋得好詳細..令小妹得益不少...

EE師姐,其實同你先前個post既解釋差唔多...小弟最遺憾既是沒有跑過38k,而根據平時長課鍊習完既感覺和體能推測,35-38k應該是小弟既撞墻位,希望大步濫過啦.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 55# 56# 的帖子

瘋兄..平兄..
    小妹想問一問.. 如果你知道大約邊個時間撞牆... 可唔可以在比賽中食密 d gel 去減低呢個 risk 呢 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

極點第二次呼吸

人體在劇烈運動時,由於運動開始階段內臟器官的活動能力落後於運動器官的需要,往往產生一種非常難受的感覺,此時感到呼吸困難,肌肉酸痛,動作遲緩,情緒低落,簡直不願意再繼續運動下去,這種狀態叫做“極點”。

極點的產生是由於內臟器官的活動趕不上肌肉活動的需要,造成氧供應不足,大量乳酸之類物質的堆積,這些化學物質引起呼吸、心率急劇增加,血壓升高,導致呼吸循環系統失調。這些失調的刺激傳入大腦皮質,使運動中樞受到抑制,人體的動作變得慢而無力,協調性下降。

極點出現後,憑著個人意志和毅力再繼續堅持運動,隨著機能的調節及內臟器官機能的改善,氧供應增加,乳酸的清除加快,植物性神經中樞的惰性得到克服,極點出現的現象及症狀就會逐漸消失,生理過程將出現新的平衡。這種現象在運動生理學上稱為“第二次呼吸”。此時呼吸變得均勻而加深,動作感到輕快,不舒適感逐漸消失。

“極點”與“第二次呼吸”是長跑運動中常見的生理現象,極點出現的早晚,與各人的體質、訓練水準等有直接的關係。為了在跑步過程中從容面對它們,跑步愛好者平時應加強鍛煉,不斷提高機體對運動的適應能力,這可延緩極點出現的時間和減輕症狀。當極點出現後,應適當減小運動負荷,加深呼吸,上述異常反應可逐漸緩解或消失。隨後,運動又重新變得輕鬆、協調,運動能力又有提高。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onionufo 於 2009-2-4 16:30 發表
    但我聽另一種講法係“第二次呼吸”只出現在中長跑,800,1500尤其常見,係“極點”之後出現,個極點係指身體未適應突然高強度運動而不適的感覺,只是暫時性,并不代表體力耗盡。同“撞墻點”個概念唔同。撞左墻就表示 ...

其實"極點第二次呼吸" 係唔係同一樣野呢?
    有冇人可以證實?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-2-4 16:46 發表

其實"極點”和“第二次呼吸" 係唔係同一樣野呢?
    有冇人可以證實?

搵到資料可以解釋 極點與第二次呼吸之間的關係了

在劇烈運動中,特別在中長跑中,能量消耗大,下肢回流血量減少,氧債不斷積累,當達到一定程度時,就會出現呼吸急促、胸悶難忍、下肢沉重、動作不協調,甚至有噁心現象,在運動生理學上稱之為“極點”。極點”出現後,適當減緩運動速度,並注意加深呼吸,堅持下去,上述反映就會逐步緩解與消失。隨後機能重新得到改善,供養增加,運動能力有將提高,動作變得協調有力,生理過程出現新的平衡,此種現象稱之為“第二次呼吸”