香港長跑網  - 長跑長友

樓主: shogikin
打印 上一主題 下一主題

第8回31/3(星期二) 夜探梅子林

關閉 [複製鏈接]

升級   13.2%

該用戶從未簽到

runrun師姐身體要緊, 保重, 待傷患痊癒, 才好漸進練跑, 下個跑季再強勢出擊吧!

師姐原來是文壇前輩, 晚生失敬。師姐有否留意, 有愛貓者開貼談貓, 師姐既才跑雙全, 何不開貼, 專談跑步詩詞, 惠澤眾師兄姊, 亦不失為一美事。

愚弟山野村夫, 學淺才疏, 不敢妄自開山立櫃; 如若師姐開貼, 愚弟自當追隨左右。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

係呀係呀!...就係見妳同圍圍練緊肉女心經,d內勁迫到上黎!唔走快d恐怕會嚴重內傷功力盡失

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-2-19 23:30 發表

係呀係呀!...就係見妳同圍圍練緊肉女心經,d內勁迫到上黎!唔走快d恐怕會嚴重內傷功力盡失

女心經!!

升級   100%

開心

原帖由 runrun 於 2009-2-19 21:53 發表

mill 姐,就算小小傷都要小心妥善處理,不要掉以輕心呀!我就是初有傷患時沒處理好,
    現在總是覺得難於徹底痊癒。

今天中午我就遇到令我又氣餒又担心的事,今天是兒子學校陸運會,我應承跟他跑2X50米親 ...

會唔會係因起步太快肌肉唔適應,血同氧都來不及供應,可能熱身時間長d會好d呀!!
    但如有擔心都係body check下好d!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

鬱悶

原帖由 slowrunner 於 2009-2-19 23:23 發表
    runrun師姐身體要緊, 保重, 待傷患痊癒, 才好漸進練跑, 下個跑季再強勢出擊吧!

師姐原來是文壇前輩, 晚生失敬。師姐有否留意, 有愛貓者開貼談貓, 師姐既才跑雙全, 何不開貼, 專談跑步詩詞, 惠澤眾師兄姊, 亦不失 ...

師兄你才是高人不露相,無論跑步或文釆,你都是鋒芒故意收斂,我只是畧懂皮毛,便貪玩地亂拋書包,
    惹來師兄見笑,我所學的詩詞歌賦只是小學程度,只因興趣鍾情文學,所讀學校由幼稚園到中學又
    是保守的女校,沒有什麼課餘活動,故閒來只有鑽圖書館看書,才可隅而拋一兩句獻醜,錯得師兄抬舉,
    愧、愧、愧。
    開貼不敢當,長跑網內文人雅士比比皆在,小妹只是三脚貓角色,不過遇有雅興時,各位不妨同來舒發內心情懷,
    但最好遇有錯處時,大家一笑置之!

我明白我是太心急去練習,沒有好好地循序漸進,以為還像年青時只要想做到,加陪努力便能成事,可能以
    往的成功變成今日的錯想;其實我在07年尾開始參與跑步比賽時,自知年紀不輕才開始,能夠爭取進步
    及成績的空間已小,儘量把握這幾年時間練習對我來說很重要,這是很多年靑的師兄師姐沒法明白我的,
    我沒有幾多個明日可讓它白白浪費!
             明日復明日,明日何其多?
             我生待明日,萬事成蹉跎;
             人生苦被明日累,春去秋來老將至;
             朝看水東流,暮向日西墮;
             百年明日能幾何?
             請君聽我明日歌!

不過,我已意識到我有需要去調整我跑步的心態,不敢苟望能完全成功,但希望能有所改善。

升級   100%

鬱悶

原帖由 cc 於 2009-2-19 23:48 發表

ctse記得快d去睇醫生...問下佢點解會咁?唔哂擔心咁多~

會唔會係因起步太快肌肉唔適應,血同氧都來不及供應,可能熱身時間長d會好d呀!!

sue, cc 及前進師兄,多謝你們關心,我自知太耐沒有跑,已經在跑前做了差不多一個小時拉筋熱身,
    我曾聽過一個修運動科學的物理治療師說跑前拉筋不太重要,尤其是短跑,過量的拉筋還可能
    影响表現,不知與今天的表現有否關係?我亦希望是因為我太耐沒有跑,就算跑都是極慢,像
    今次渣打全馬,所以肌肉一時適應不到才會跌低,總好過是內傷。
    我會去睇醫生,但唔知究竟繼續睇現時的針灸中醫或是轉看西醫,今天打過電話問大圍睇的醫生,
    但他又說得這個醫生很求其。

升級   53.45%

該用戶從未簽到

runrun ctse 不要心急

腳傷係需要好大既耐性去令佢復原, 現在唯有聽對腳話: 佢想休息就休下, 佢腳軟要做多d exercise 就儘量去幫下佢.
    好似對自己既小朋友咁當初你對佢唔好所有嬲左你, 現在你比多d 耐性對佢, d 聽佢話, 咁佢就會慢慢聽番你話架啦.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

圍圍隊長
    下次星期2好不好

Kin in running

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-2-20 01:45 發表

sue, cc 及前進師兄,多謝你們關心,我自知太耐沒有跑,已經在跑前做了差不多一個 ...

runrun ctse,見到妳呢個情況,小弟都覺得有d 擔心,似乎去check 下好好多,用力跑步時跌倒,有機會韌帶有事,同醫生相量下個情況....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-2-20 09:23 發表
    圍圍隊長
    下次星期2好不好

Kin in running

而家堅堅係林主....你話事啦~  
    不過...以後馮星期二我想跟泰基係灣仔場操呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-2-20 01:45 發表

sue, cc 及前進師兄,多謝你們關心,我自知太耐沒有跑,已經在跑前做了差不多一個 ...

CTSE 你真是要暫停所有以練習喇. 乖乖地等個傷完完全全好番先....
    吾是點樣可以長跑長友呢 !!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-2-19 23:30 發表

又關我事?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

runrun ctse,
    take care 呀

圍圍,
    就星期二來梅子
    比你去泰基......

Kin in Running

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-2-20 11:08 發表
    runrun ctse,
    take care 呀

圍圍,
    就星期二來梅子
    比你去泰基......

Kin in Running

冇問題...我到時睇下跟邊度操~

升級   100%

鬱悶

原帖由 batigoal 於 2009-2-20 09:34 發表

runrun ctse,見到妳呢個情況,小弟都覺得有d 擔心,似乎去check 下好好多,用力跑步時跌倒,有機會韌帶有事,同醫生相量下個情況....

多謝batbat關心,已經約了今天下午去看骨科醫生,真的要好好check下。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 runrun 於 2009-2-20 01:21 發表

師兄你才是高人不露相,無論跑步或文釆,你都是鋒芒故意收斂,我只是畧懂皮毛,便貪玩地亂拋書包,
    惹來師兄見笑,我所學的詩詞歌賦只是小學程度,只因興趣鍾情文學,所讀學校由幼稚園到中學又
    是保守的 ...

Runrun, ctse, 真是一位才女, 在下再多已不敢說, 免得自暴其醜, 昨晚看到ctse分享, 請ctse check吓, 記得上次與ctse食梅已是數月前的事, 更能與妳一起吃飯分享妳的跑步經驗,  期待日後與妳一起跑步. 長跑長友, haha

升級   25.9%

該用戶從未簽到

Kin

我報名24日的採梅團。

升級   100%

該用戶從未簽到

RUNRUN CTSE:
    小心保重~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 slowrunner 於 2009-2-19 23:34 發表

女心經!!   

......學埋d甘野.....
    有咩後遺症架........................