香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

同唔係跑友講比賽...無癮...

升級   61.1%

該用戶從未簽到

領跑ching, 經你一講我記起呢句啦!

《莊子·秋水》:“夏蟲不可語於冰者,篤於時也。”

升級   0%

該用戶從未簽到

嘻.........

被你發現左我抄古文添......

我的意思都係一樣,反正同唔岩頻率的人,講黎都哂氣!

上黎同我地傾多d仲好!

升級   78%

該用戶從未簽到

我都有同ching 類似既經歷,
跑過嘅,通常D說話會鼓勵性多D,例如:幾快wor、都唔錯呀
末跑過嘅通常都問你跑第幾、有無攞獎、第一跑幾多時間、半馬即係跑幾長
末跑過又無知嘅,你答完佢個時間或名次,佢就會話咁渣架、好彩電視見唔到你上白車、無獎攞跑黎做乜。 我估呢類人兄,唔好話參加,連睇都未睇過馬拉松比賽,在佢地心目中,跑步就是中小學的陸運會,渣極都跑第八呀。

升級   25.8%

開心
  • 簽到天數: 10 天

我有一次帶埋兩個中一的學生去跑北京馬拉松,佢地就跑3K,我就跑全馬,
    因為之前顧住四圍貢冇準備好比賽,雖然唔洗上車,但都過左法定時間先返,
    返到黎個死靚仔仲要潤我,話全馬咁易跑,早知我都報啦!聽到我火都黎!!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

我以前都會叫下d fd一齊跑
    不過見佢地都冇心跑~~成日好似做社工咁~要理埋佢地心理
    都係上長跑網搵人跑好過

升級   25.8%

開心
  • 簽到天數: 10 天

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-21 01:04 發表
    都係上長跑網搵人跑好過

要理埋佢乜野心理?

升級   73.7%

該用戶從未簽到

呢D情況我就真係無乜遇過,因為我唔會同我身邊的人分享我的長跑故事,就係明知佢地實係會咁,無謂激氣,上黎同其他跑友討論,重開心啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 21-2-2009 06:49 發表
    呢D情況我就真係無乜遇過,因為我唔會同我身邊的人分享我的長跑故事,就係明知佢地實係會咁,無謂激氣,上黎同其他跑友討論,重開心啦!

呢度有一大班志同道合嘅真正朋友
    合哂何車

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 晴朗 於 2009-2-21 01:01 發表
    我有一次帶埋兩個中一的學生去跑北京馬拉松,佢地就跑3K,我就跑全馬," />" />
    因為之前顧住四圍貢冇準備好比賽,雖然唔洗上車,但都過左法定時間先返," />" />
    返到黎個死靚仔仲要潤我,話全馬咁易跑, ...

師兄......北馬我都走過一次,19/10/08果槍

條路真係好直,氣氛又好,有機會都想跑多次,做個好時間

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我上年都有唔少同學問我跑成點....(去年跑10k)
    詳細係點我就冇乜點去記
    最記得第二日返學第一條問題就係一位女同學問ge "跑得辛唔辛苦?"呢d 就比較正常d 了
    可能因為佢都有跑開步~
    不過主要都係問成績 我話46分幾
    跟住問我屬於咩水平 我就話普普通通啦.....
    再問我名次我就答總排名313
    然後當我話青年組52名時 一d 睇數字做人ge 心態就顯露無遺
    有些人就問我點解唔跑全馬.....我就直接答佢"唔夠薑跑囉"

總體來講 我都冇乜點理人地點講
    讚ge 就當鼓勵 彈得啱ge 就當檢討 唔多啱ge 就試下更正佢
    "on99"的(諗唔到用咩詞語講好似樓主遇到果類)就一笑置之~

升級   32%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 21/2/2009 00:21 發表
    我都有同ching 類似既經歷,
    跑過嘅,通常D說話會鼓勵性多D,例如:幾快wor、都唔錯呀
    末跑過嘅通常都問你跑第幾、有無攞獎、第一跑幾多時間、半馬即係跑幾長
    末跑過又無知 ...

小弟完全同意c hing所講
    因為我年年都會聽到呢d說話

升級   100%

開心

我們不是為別人而跑!

長跑是要挑戰自己,讓自己達成一個又個目標:10k、半馬、全馬、超馬、鐵人.....

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Anthony 於 2009-2-21 17:01 發表
    我們不是為別人而跑!

長跑是要挑戰自己,讓自己達成一個又個目標:10k、半馬、全馬、超馬、鐵人.....

無錯,呢個都係原因唔駛通街話俾人聽我鐘意跑步。

升級   44.2%

該用戶從未簽到

我唔跑, 唔行山既朋友, 同事通常都會覺得我好勁...投以欣賞眼光  ! 其實...只係小妹貪玩jeh , 同埋好似Antony ching 甘講..挑戰自己, 訓練自己克服難關。

升級   22.63%

該用戶從未簽到

每個人心中都有一個對手,就係自己。。。
    其實只要羸了上一年既自己或達到自己既目標,已經心滿意足。。。。。
    同人比較仲乜,所謂:天外有天,人上有人。。。。。

升級   100%

開心

原帖由 evechan5354 於 2009-2-21 18:13 發表
    每個人心中都有一個對手,就係自己。。。
    其實只要羸了上一年既自己或達到自己既目標,已經心滿意足。。。。。
    同人比較仲乜,所謂:天外有天,人上有人。。。。。

說得很對。

當你感到迷失的時候,回想一下,最初是甚麼原因促使你去跑步。

升級   22.45%

該用戶從未簽到

當完成咗一個目標,覺得很快樂,想其他人也有一樣的美妙感覺.
    .......
    像有了孩子的父母,都會叫人生翻一個玩吓,分享一下育兒之樂.
    ......
    未跑過和未有細路嘅人
    不明當中的苦,當中的樂,正常得可以.
    原諒下啦

升級   100%

開心

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-21 01:04 發表
    都係上長跑網搵人跑好過

梁兄,社工的比喻很貼切。不過我又覺得似傳教士多啲。

升級   0%

開心

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-20 12:18 發表
    唔知大家有無試過類似既事~~

上星期一位唔係好熟既同事問:"馬拉蟲跑成點呀?"
    D:"幾好丫."
    同:"跑左幾耐呀?"
    D:"3個鐘頭五十幾..."
    同:"哈!爭D 俾人執走果隻牙?"

我笑一笑無答佢~~

其實類似既情況都試過 ...

無知是無罪的的.... ...最怕無知又扮知....我這種一把年紀的中坑這些人見多了都沒有感覺了!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Anthony 於 2009-2-21 20:36 發表

梁兄,社工的比喻很貼切。不過我又覺得似傳教士多啲。

小弟做左社工或傳教士大約6年時間,以身作則,默默去感染唯一的一個對象,終於在呢1~2年間有些少進展!

我亞媽就成日問我點解要去跑步,仲要次次跑咁耐,我就真係唔識解釋比她聽,最無奈是,佢見親我都話我瘦左,但事實我就半磅都冇瘦到.
    她以前都會問我跑第幾,有冇獎,近年見我碗都冇拎個隻返來,可能知道自己個仔能力去到邊,驚我唔高興,開始冇問我有冇獎攞啦.