香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Anthony
打印 上一主題 下一主題

跑全馬有什麼絛件?

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

我未跑過全馬以前都同ching既諗法一樣,不過完成到第一個全馬之後,你會想第二個、第三個......甚至好似我咁想跑晒全中國咁多馬拉松呢!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 allanccl 於 2009-3-3 20:54 發表

我未跑過全馬以前都同ching既諗法一樣,不過完成到第一個全馬之後,你會想第二個、第三個......甚至好似我咁想跑晒全中國咁多馬拉松呢!

有冇想過學鄭永忠兄跑超馬呢?甚至學村上春樹跑100k?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Anthony 於 2009-3-3 21:53 發表

有冇想過學鄭永忠兄跑超馬呢?甚至學村上春樹跑100k?

有呀,不過唔係咁心急,想跑多幾個全馬,最好係跑晒全中國既馬拉松先,驚跑傷左同埋感覺自己仲未夠火候住,終有一日的;我的一個朋友剛剛約我去星加坡跑sundown通宵馬拉松,好有挑戰性,心郁郁,今晚可能訓唔著覺呀!
    鄭永忠師兄好勁架,我唔能夠同佢比。佢拿住部相機好重架,我今年跑渣打全馬也學佢拿相機跑,好辛苦,一d都唔容易架。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Anthony 於 2009-3-3 19:10 發表

我都感受到師兄的那份喜悅,能夠跑到一次全馬已是人生無憾了。

我都是在2009年完成了渣打半馬後,
    希望能夠在2010年可以完成第一個全馬.

大家一齊努力吧.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-3-3 22:14 發表

我都是在2009年完成了渣打半馬後,
    希望能夠在2010年可以完成第一個全馬.

大家一齊努力吧.

唔記得左,我其實想講,要在限時內完成一個全馬,一d都唔難架,我覺得最重要係報名,只要你諗住報名,就會努力練習架啦!
    努力! 加油! 長跑長有! 長跑長友!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-3 22:09 發表

有呀,不過唔係咁心急,想跑多幾個全馬,最好係跑晒全中國既馬拉松先,驚跑傷左同埋感覺自己仲未夠火候住,終有一日的;我的一個朋友剛剛約我去星加坡跑sundown通宵馬拉松,好有挑戰性,心郁郁,今晚可能訓唔著覺呀 ...

唔使心郁郁la!! 亮兄, 我跑完渣馬就諗住報SUNDOWN玩下晚上跑全馬, 上到網站, 發覺經已額滿!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-3-3 22:21 發表

唔使心郁郁la!! 亮兄, 我跑完渣馬就諗住報SUNDOWN玩下晚上跑全馬, 上到網站, 發覺經已額滿!!!" />" />

噢!........無計! 今晚可以安心訓覺啦!
    唔該晒高寶兄!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-3 22:20 發表

唔記得左,我其實想講,要在限時內完成一個全馬,一d都唔難架,我覺得最重要係報名,只要你諗住報名,就會努力練習架啦!
    努力! 加油! 長跑長有! 長跑長友!

多謝你既鼓勵先.
    難唔難都好啦,對於未試過完成一個全馬[甚至係未試過跑多過半馬既距離]既我,
    點都會擔心自己完成唔到既.

不過,當我同我其中一位同事講話想下年跑全馬,佢都有鼓勵我架:
    "你咪用半馬既PACING跑大概25至30公里,之後唔得咪行返黎啦,到時應該仲有成3個鐘,點都行到既......"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-3-3 22:41 發表

多謝你既鼓勵先.
    難唔難都好啦,對於未試過完成一個全馬[甚至係未試過跑多過半馬既距離]既我,
    點都會擔心自己完成唔到既.

不過,當我同我其中一位同事講話想下年跑全馬,佢都有鼓勵我架:
    "你咪用半馬既PACING跑大概25至30公里,之後唔得咪行返黎啦,到時應該仲有成3個鐘,點都行到既......"

咁似我跑第一個全馬既諗法既? 我當日就係咁諗啦,再加上一樣,至多跑慢d,盡量唔好行,咁就OK左啦!

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 Anthony 於 2009-3-3 19:06 發表

wongc師兄,多謝你的意見,所提供的資料很有用!我會嘗試一下。

ching 你留意下我個頭像......我唔係ching.......不過都唔係ctse........嘻嘻.......只係C9一名.

升級   11.05%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

I also followed this on-line coach last year, though i trained for HM only.  Yes, the scheme works!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2009-3-3 22:59 發表

ching 你留意下我個頭像......我唔係ching.......不過都唔係ctse........嘻嘻.......只係C9一名.

個卡通頭像好中性,ctse改過個名可能清楚d,例如wongc9就好清楚,唔會叫錯啦! 哈哈!

升級   100%

開心

小弟不才,未有留意。不過巾幗勝鬚眉,我自問c9都不如。

升級   100%

開心

原帖由 Shatinrunner 於 2009-3-4 08:10 發表
    I also followed this on-line coach last year, though i trained for HM only.  Yes, the scheme works!!

Thanks your sharing, I'll try it for the Marathon.

升級   7.37%

該用戶從未簽到

我跑了兩次半馬后就開始跑全馬了。第一次跑全馬的成績是4小時45分鐘。賽前只練了三個月,每月的跑量100公里,最長一次練習跑了25公里。

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

史兄:
    我都好想好似你咁一次全馬就咁成功。
    我跑咗幾年,玩過哂唔同K數的跑賽,包括半馬。唯獨到現在都未有信心跑第一個全馬,真慚愧!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 chengcc209 於 2009-6-5 10:22 發表
    史兄:
    我跑咗幾年,玩過哂唔同K數的跑賽,包括半馬。唯獨到現在都未有信心跑第一個全馬,真慚愧!

秋鴻師姐:
    我唔算成功....只係跟計劃做野
    無出大錯之下完成

你唔駛慚愧既......
    你有傷在身.....唔可以硬來的
    加上傷呢樣野......令你失去左信心

不過講起上黎女性跑全馬比賽時既意志同自律性係比男性好
    相信以秋鴻師姐黎講......
    你有會...有教訓....有同輩支持
    如果你真係跑全馬......你可以應付得黎
    但唔駛強來的......不跑全馬也不是末路

升級   0%

該用戶從未簽到

唔係嘛...咁樣欺騙觀眾呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chengcc209 於 2009-6-5 10:22 發表
    史兄:

秋鴻ctse:
    等我又比d信心妳啦.....妳一定掂呀~

升級   7.45%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

Anthony,

I posted a training program for FM in following website a month ago:
    https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D2
    You can find it at 15#.
    I would like to remind you that this program is not for inexperienced runner, if you feel hard to finish first week training, you should stop immediately in order to avoid any injure caused. If you can follow the program, you should finish your marathon in sub 4.