香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Anthony
打印 上一主題 下一主題

跑全馬有什麼絛件?

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

請諒我先問你一個問題.... 何謂合適練習?

我想你不明白我呢句說話背後其實有意思
我的意思是確保自己的身體由練習直到跑完全馬唔傷唔跛才是跑全馬的首要條件
這是一個非常重要的課題
有人說練全馬要有一定的里數..網上也不少訓練計劃
但以我的玻璃腳來講...要執行這些計劃里數..恐怕未到一半我的玻璃腳已碎

了解自己身體為首要...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 oscar 於 2009-3-3 10:50 發表
    咁我講吓我個例子!
    我05年跑過一次半馬,除咗讀書跑過吓3k、5k之外,根本無參加過任何賽事。十公里都無,只係間竭性跑吓步!
    當年跑05半馬,只係練過一次20k同埋幾次10k左右,再加上無經 ...

一於以師兄的經驗為師,我去年半馬2:15,今年會報全馬,大家努力

升級   25.79%

該用戶從未簽到

條件是 只須付 $270 就可以.. 哈哈  joking
    你比我半馬時間快好多, 我都報左全馬, 你重等

升級   80.67%

該用戶從未簽到

今天報咗半馬, 計劃下年上全馬, 除咗訓練量加大以外, 比賽前兩個鐘係咪要食到好飽至夠能量完成?  中途要唔要食啲野補充 ?

升級   25.79%

該用戶從未簽到

原帖由 amos 於 2009-10-15 23:05 發表
    今天報咗半馬, 計劃下年上全馬, 除咗訓練量加大以外, 比賽前兩個鐘係咪要食到好飽至夠能量完成?  中途要唔要食啲野補充 ?

比賽有水站, 有體育飲品, 全馬尾段有朱古力的, 好像有香蕉, 所以應該 ok.
    你可帶小排朱古力, 太多東西只會重衰
    我跑半馬會聽 mp3 你們呢 ?

升級   25.79%

該用戶從未簽到

我人生的第1個全馬是 2010 SC run, 各位開始加緊訓練 !

祝大家 & me 身體健康, 保持最好狀態, 儘力比賽

升級   40%

該用戶從未簽到

我都好想试一下全马,是明年什么时候

各位师兄,我平常2-3天跑一次10KM,大概用55Min,偶尔跑20KM用 2 小时,不知道如果训练几个月,跑全马有没有问题??
    谢谢

升級   28.95%

該用戶從未簽到

其實第一次全馬速度不是問題, 平日練習大概都會知道自己的實力, 當然真正參賽會同平日練習有分別, 但努了幾個月就是為了完成這個第一次, 不妨放開懷抱嘗試!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 whoami 於 2009-10-21 12:26 發表
    各位师兄,我平常2-3天跑一次10KM,大概用55Min,偶尔跑20KM用 2 小时,不知道如果训练几个月,跑全马有没有问题??
    谢谢

香港渣打國際馬拉松舉行日期是2010年2月28日。
    閣下可以一試的,小弟由從不跑步,至跑第一個全馬,只練習了半年,小弟的第一個半馬是學跑後的個半月便參加了上海東麗杯國際馬拉松,在1小時57分內完成了;第一個全馬也是國內的,鄭開國際馬拉松,五小時內完成是無問題的,全馬除了體力最重要係意志。

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-11-19 09:29 發表

香港渣打國際馬拉松舉行日期是2010年2月28日。
    閣下可以一試的,小弟由從不跑步,至跑第一個全馬,只練習了半年,小弟的第一個半馬是學跑後的個半月便參加了上海東麗杯國際馬拉松,在1小時57分內完成了;第一個全 ...

亮哥你學跑半個月便可以在1'57 分完成半馬!! 好厲害呀!
    我睇過你篇文章, 你那時該很重磅吧? 那個體重可跑到1'57!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-11-19 11:08 發表

亮哥你學跑半個月便可以在1'57 分完成半馬!! 好厲害呀!
    我睇過你篇文章, 你那時該很重磅吧? 那個體重可跑到1'57!  

是個半月,不是半個月,七月中開始減肥,到十月那時已經減左30磅了,身體輕左,負荷少左,加上之前係用急行同健康飲食,對腳已經開始習慣,十月開始學跑,用左個半月練跑,到十一尾跑上海馬拉松(報左半馬)。最重要係有恆心同意志,個個人都得 o既!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-11-19 11:55 發表

是個半月,不是半個月,七月中開始減肥,到十月那時已經減左30磅了,身體輕左,負荷少左,加上之前係用急行同健康飲食,對腳已經開始習慣,十月開始學跑,用左個半月練跑,到十一尾跑上海馬拉松(報左半馬)。最重要 ...

又睇錯野添, 不過個半月都好厲害!!
    上年我都係跑咁上下時間, 但我練左好耐先跑到2小時內.......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-11-19 12:37 發表

又睇錯野添, 不過個半月都好厲害!!
    上年我都係跑咁上下時間, 但我練左好耐先跑到2小時內.......

國內跑跟香港跑唔一樣的,在上海,沿途都有途人圍觀同打氣,唔好意思停低或步行,加上國內是全平路(上海半馬),容易好多的,反之香港大部份路段唔准途人圍觀,又多上落斜,所以無得咁比較。
    唔好講晒小弟啦,講番跑全馬,真係完成唔難的,要造時間如sub3、sub4就真係要落唔少苦工。小弟最近跑杭州馬拉松都要4:18:07,總算跑得晒,係享受型,唔會追時間囉。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-11-19 12:55 發表

國內跑跟香港跑唔一樣的,在上海,沿途都有途人圍觀同打氣,唔好意思停低或步行,加上國內是全平路(上海半馬),容易好多的,反之香港大部份路段唔准途人圍觀,又多上落斜,所以無得咁比較。
    唔好講晒小弟啦,講番跑全馬,真係完成唔難的,要造時間如sub3、sub4就真係要落唔少苦工。小弟最近跑杭州馬拉松都要4:18:07,總算跑得晒,係享受型,唔會追時間囉。

絶對認同!

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-3 00:01 發表
    半馬上全馬唔係咁簡單~夏天要打好底子
    上量期1週80K-100K(包強度)~1-2星期要有1課長課30-35K~(比賽前2個月開始)
    底子唔好咁練法一定會傷
    師兄半馬係2"07~跑齡只有一年~如果全馬跑5h又沒什麼意義
    小弟意見~師兄都 ...

係呀, 夏天操練好緊要, 我之前經常在夏天正午30度以上, 烈日當空下練習, 當天氣一跌番落25度, 我跑時好似曉飛咁樣, 感覺好漂然, 好像有用不完的氣力     

升級   60%

該用戶從未簽到

大家好!我是新會員。我也參加2010年度渣打馬拉松的全程馬拉松比賽,現有一些練習難處,內容如下:
    1.我的比賽經驗只得三年,參加賽事全是渣打馬拉松(第一年:十公里,完成時間55-56分鐘;第二年:半程馬拉松,完成時間約2小時1分鐘;第三年:全程馬拉松,比賽時因賽前練習受傷之故,致跑至30公里改成步行往終點)
    2.今年的練習方式:每星期一次;平均路程估計為30-34公里(來回跑街之故);時間為4至4.5小時;平路。我在夏天因天氣炎熱而改成原地跑,但是現在改跑運動場發覺耐性及速度降低(我跑至20-23公里時會因耐性不足而原地跑),有時候腳部變得比春天練習時易疲勞得多,我不知道是重新適應環境之問題,還是長期原地跑引致慢性腳傷之故,擔心難以完成今屆的比賽。

正因如此,我希望各位前輩可提供適當的練習方法,讓我能在比賽及練習時可用4-5小時跑畢全程馬拉松(不用休息及步行)。此外,我希望前輩練習時可給我參與其中,讓我明白不足之餘,也可以跟大家交流。

P.S.請問諸位前輩可否提供一些長程練習地點嗎(最好是單程街道,次選來回一次的街道。我住港島區)?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

去年我練了跑5 年多才參加第一次渣打10k
    今年沒有參賽
    來年就要挑戰全馬了
    現在要面對的是里數問題...
    未知若然我最近加里數加的過劇會否弄傷?
    我由本來的20~30k(比多了) 一星期內加至50k 左右可以嗎?
    至於體力上能否應付...也要試試才知

升級   10%

該用戶從未簽到

了解自己身體狀況,再進行適當訓練。