香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sleung2002hk
打印 上一主題 下一主題

2009.11.20~22 樂施毅行者

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

11月21号晚返唔到屋企會俾人剪

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-6-21 16:17 發表

唔該晒ee! d文章好詳盡好有用,要慢慢消化同吸收。

X 2
唔知ee會唔會考慮做support team呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-6-21 23:14 發表
壞人兄,情況若許可,小弟可以同你地行幾段可以嗎﹖

oscar兄:如果你做陪行梗係求之不得啦,如果可以幫我地背下d重野就最理想啦.....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-6-21 23:14 發表
壞人兄,情況若許可,小弟可以同你地行幾段可以嗎﹖

歡迎歡迎

登錄/註冊後可看大圖
做埋腳重好呀, 小弟重欠大俠1位

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-6-22 00:15 發表
大圍兄︰以小弟愚見及上年經驗,除咗水同埋小量食物以防萬一,唔使攞好多嘢ge,上年我都係一個腰袋搞掂!

我知呀....諗住你拎咋,咁咪可以唔使等support team,除時都有補給麻....呵呵~

升級   58.67%

該用戶從未簽到

多擺多辛苦, 小擺最舒服, 應該只係水最重要

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 slack 於 2009-6-22 14:56 發表

小弟電話,身分證通通唔要,全身除左衫褲就係水樽腰bag 同power jel/朱古力,1-3段會帶支半500,其實一支都勉強夠,過左水浪窩之後一支可以到尾~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 slack 於 2009-6-22 14:56 發表

QQ兄:
你今年會唔會玩呀? 上山下海應該好多猛人wor~

升級   58.67%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-6-22 15:16 發表 小弟電話,身分證通通唔要,全身除左衫褲就係水樽腰bag 同power jel/朱古力,1-3段會帶支半500,其實一支都勉強夠,過左水浪窩之後一支可以到尾~~

好同意c hing所講, 其實好多站都有大量免費野食同飲
自已好慢無能力玩到,support 就試過

升級   0%

該用戶從未簽到

http://www.oxfamtrailwalker.org.hk/tc/news/detail.html?id=404

首推!樂施毅行者快隊訓練班

假如,你已經參加過樂施毅行者多次。假如,你對麥理浩徑已經頗為熟悉並且屬於速度快的隊伍。
今年新開辦的「快隊訓練班」便十分適合你!我們邀得資深毅行者陳國強擔任教練,主持分享會及與大家到山上實地訓練,令你有機會突破自己及隊友的速度紀錄。精讀班由兩部份組成:

教練分享會
山上實地訓練(第一天)
山上實地訓練(第二天)
日期
2009626(星期五)
200974(星期六)
200975(星期日)
時間
晚上七時至九時
中午一時至下午四時
上午九時至下午四時
地點
樂施會辦公室17A,B
北角馬寶道28號華匯中心17
(北角港鐵站A4出口)
北潭坳至水浪窩(約10公里

城門郊野公園至荃錦坳(約16公里
內容
經驗分享、毅行秘訣、裝備推介、如何全隊完成、新路線全攻略等
如何刻服四大高山:雞公山、針山、草山、大帽山
集合時間及地點
樂施會辦公室
中午一時
北潭坳(二號)檢查站公廁旁
上午九時
城門郊野公園燒烤場
教練
資深毅行者陳國強先生
資深毅行者陳國強先生及康宏遨遊人隊員

參加資格
1.
參加者須已獲樂施毅行者2009參加資格
2.
參加者須曾參與過往三年的樂施毅行者,並於其中一年於27小時內完成(需提交過往證書)
3.
報名費用每人$100(此為樂施會的行政費及代購保險之費用,包括分享會及兩天的實地訓練,不可分開繳交。)

備註
1.
名額有限,先到先得。
2.
實地訓練當日,參加者須自備糧水。請盡量輕便,避免為山徑製造廢物。
3.
參加者自行安排交通。
4.
訓練以廣東話為主。(如有需要,大會可提供簡單英語翻譯。)
5.
如活動當日早上六時懸掛三號或以上風球/紅雨/黑雨,活動將會取消。
6.
如參加者不能出席活動,所有報名費用恕不退還。

報名辦法

填妥報名表格,連同港幣$100元之報名費收條(現金恕不受理),及樂施毅行者2006-2008證書副本(27小時內完成的年份),於623或以前交回樂施會:
郵寄:北角馬寶道28號華匯中心17    電郵:[email protected] 傳真:2527 6213
查詢:3120 5210 小姐

教練檔案       陳國強(KK

首次參加毅行者活動,至今全球完成了21次

1998-2000

連續三年奪得毅行者冠軍(最佳完成時間:11小時45分)

2001,02,04,05,07,08
香港樂施毅行者亞軍

悉尼樂施毅行者亞軍

悉尼及紐西蘭樂施毅行者冠軍

2007,08

日本樂施毅行者冠軍

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-6-22 15:43 發表
http://www.oxfamtrailwalker.org.hk/tc/news/detail.html?id=404

首推!樂施毅行者快隊訓練班

假如,你已經參加過樂施毅行者多次。假如,你對麥理浩徑已經頗為熟悉並且屬於速度快的隊伍。
今年新開辦的「 ...

睇落真係唔錯, 不過小弟唔夠資格參加~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-22 12:55 發表

我知呀....諗住你拎咋,咁咪可以唔使等support team,除時都有補給麻....呵呵~

小的愚見:
一隊好的support team都非常重要的
如果人手夠的話, 能夠做 "定點支援" 就最好不過
定點支援可以慳不少時間
好的支援可以令 4位毅行者行進得更舒服 , 做到更好的時間

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

請問各位毅行壯士,
    支援隊伍安排如何?
    要幾多人?
    去邊度等?
    做啲乜?
    最後有冇人借到電單車!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2009-6-22 22:19 發表
    請問各位毅行壯士,
    支援隊伍安排如何?
    要幾多人?
    去邊度等?
    做啲乜?
    最後有冇人借到電單車!

之前ee貼果個D記個post,都有提到有關支援隊伍果part,我都認為值得參考。

升級   100%

該用戶從未簽到

尚欠一隻

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 kenneth 於 2009-6-22 16:01 發表
    1.大會寄了數本特價卷給小弟,稍後有機會,小弟會交各位。
    2.起步時間,大會容許我們申請建議延至 1400 起步,好處,可和 sue 兄的一組一同起步,目標時間相同,全程8個人行,沿途可以互相照應。十卜TEAM 較容易預時 ...

我唔建議~~因為各人操後進度會唔同~~遲d如冇意外會調隊員
    相信速度會唔同~~一齊行冇咩意思

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-6-22 22:41 發表

我唔建議~~因為各人操後進度會唔同~~遲d如冇意外會調隊員
    相信速度會唔同~~一齊行冇咩意思

我都認同,所以我都話唔駛急於組隊,有足夠既人數,操操下就操到2 team出黎,而家大部份隊友都係第一年玩,好大機會兩team 係唔同腳,一齊行未必好~~

另外support team 安排方面,細節一定要出黎開會傾,因為都幾複雜下,尤其有兩隊,點樣善用人手好重要,而家應該先招募,夠人就出黎開個會,我公司年年都出兩至三隊,我地既經驗可能有參考價值,如果有需要既我可以搵埋呢幾年我地既資料同大家分享下~~