香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sleung2002hk
打印 上一主題 下一主題

2009.11.20~22 樂施毅行者

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

0791 隊員 已完成登記程序
    0791Arunning-sue
    0791B Patrick
    0791C Allanccl
    0791D John

711MF 該用戶已被刪除

升級   7.2%

該用戶從未簽到

好想試, 但驚拖累隊友

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 running-sue 於 2009-6-28 20:58 發表
    0791 隊員 已完成登記程序

恭喜 sue 師姐組隊成功 !

我遲啲都可能會跟朋友練習,
    舊年試過苗圃行動 42km, 但係 100km 太激,
    要試過先知... 可能第時有機會再玩.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 得得地 於 2009-6-30 00:11 發表

恭喜 sue 師姐組隊成功 !

我遲d都可能會跟朋友練習,
    舊年試過苗圃行動 42km, 但係 100km 太激,
    要試過先知... 可能第時有機會再玩.

大家一齊加油呀

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-6-18 18:05 發表
    我想比少少意見!上年行完22個半鐘有以下經驗分享!
    其實舊年我行毅行,由八月有人通知有得玩,實際只係練咗兩個月,但個兩個月內無行過山,只係靠跑步同埋行下樓梯(當然行樓梯可能會悶)。所以如果你想用操山 ...

其實麥徑指示足夠,唔怕迷路。而且起步之後,全段麥徑都人頭湧湧,所以唔怕搵唔到路。
    不過要留意,如果唔係十一點前出發,去到麥二尾段上北潭坳、麥三中段上雞公山、麥四中段上馬鞍坳都會 塞車。要超車,記住要有耐性、行側邊小路、或者開口講聲「唔該」,大部份人都會讓路。過左呢幾段之後 (如果做20~25小時),就無咁塞人架啦。
    記住,行得要有隊型,如果唔係,行得快既,會係cp等到凍,行得慢既,會好氣餒。

練習方面,俾個參考大家。小弟上年行過,時間係24小時左右。上年由二月開始每星期行一次山,長短不一,但係大部份都係短線 4-5小時行完。另外每個星期跑3~4晚,每次都係 6~7k左右。(仲有踢下波咁) 未試過操長山、跑長課,所以係十月尾既時候,走左去行一次麥三至麥七 (麥1~2好耐無行過、麥8~10未行過),因為最難就係麥三、麥四、同埋麥七上針山!上針山既樓梯,基本上不停咁行,都要行成30分鐘......果次行完五段路,用左11小時,感覺一下行長途既感覺。(因為之前最長都係行5個鐘)
    行山師兄們話,如果呢五段能夠10小時或以內完成,咁應該20~24小時完成無難度。

評分

查看全部評分

升級   23.16%

該用戶從未簽到

仲有,如果平時小行山,真係要操多d山。當操到咁上下,記住,上山唔好谷盡,落山要爆盡!
    上山谷盡最多快3-5分鐘,落山爆盡最多可以快15-20分鐘!但係落山爆盡,膝頭哥就........所以要行多d上落山,先好爆落上。例如由基維爾行落井欄樹 (反衞奕信徑行)條長樓梯,如果不停咁行到落底都唔腳震,我相信各師兄姐既力量都好足夠去應付jog落山。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速使者 於 2009-7-1 21:28 發表
    仲有,如果平時小行山,真係要操多d山。當操到咁上下,記住,上山唔好谷盡,落山要爆盡!
    上山谷盡最多快3-5分鐘,落山爆盡最多可以快15-20分鐘!但係落山爆盡,膝頭哥就........所以要行多d上落山,先好爆落上。例 ...

多謝龜速使者ching既心得分享,非常有用,謝謝!

升級   41.33%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

小弟也成團,目標28hr,多謝龜速使者ching既心得分享

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 daiichi 於 2009-7-3 02:20 發表
    小弟也成團,目標28hr,多謝龜速使者ching既心得分享

恭喜你地成團! 有興趣可以一齊操山,請到以下post睇睇
    https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=5411&goto=lastpost#lastpost

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pan-pan 於 2009-6-29 22:56 發表
    好想試, 但驚拖累隊友

pan-pan兄:
    唔好咁講....可以一齊操下山,再睇下組唔組到隊啦~

升級   7.2%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-7-3 10:00 AM 發表

pan-pan兄:
    唔好咁講....可以一齊操下山,再睇下組唔組到隊啦~hgj091" />" />hj

多謝大圍兄!

遲d我都想跟大家一齊操山.  我無信心跑/行完100km, 但到樂施毅行者時我想跟跑/行, 完成得幾多得幾多.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pan-pan 於 2009-7-3 11:51 發表

多謝大圍兄!

遲d我都想跟大家一齊操山.  我無信心跑/行完100km, 但到樂施毅行者時我想跟跑/行, 完成得幾多得幾多.

都得呀,你可以留意呢個post,睇下邊日就到可以一齊操下山,到時又可以搵段路陪跑都得架~
    711MF 該用戶已被刪除

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-7-2 23:07 發表

多謝龜速使者ching既心得分享,非常有用,謝謝!

剛剛醒起仲有一樣。我上年係夜晚係無跑過咁濟,所以對電筒要求唔高。
    但係如果要做20~24小時既師兄們要留意,如果十二點鐘出發,入夜時份應該係麥三中段或尾段。如果係兩點出發,入黑應該係麥三段。
    正正係麥三有兩大段碎石落山路,所以如果要跑的話 (記住,點快都好,"唔好受傷"係大前提),要帶強力電筒。我行咁多次夜山,發玩頭燈係唔好用既 (個人喜好)。
    我鐘意手渣電筒,放係hip位向前照,咁樣可以將成段路照到。如果只用頭燈,又要頭dupdup,又照唔得多,好難跑。
    上年我用支 潛水用既電筒仔 (黃燈),好處係照到好遠,範圍又大,但唔好處係2個鐘d電玩完。所以我另加頭燈做後備(當然要帶定電池做後備,因為無用support team,所以帶左好多電池)。
    今年我買左支 鴨記電筒 ,CREE膽,白燈、夠光夠遠,可以玩到好多個鐘!不過記住,頭燈還是要帶,當後備;電還是要多帶一點點。

今年我 team #977 兩點出發

P.S 唔知大定知唔知邊個曾小強﹖ 佢今年以 north face team名義參加,係#956。有機會見到佢,真係要同佢影張相先得

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速使者 於 2009-7-4 00:54 發表

剛剛醒起仲有一樣。我上年係夜晚係無跑過咁濟,所以對電筒要求唔高。
    但係如果要做20~24小時既師兄們要留意,如果十二點鐘出發,入夜時份應該係麥三中段或尾段。如果係兩點出發,入黑應該係麥三段。
    正正係麥三 ...

操山時都試過用電筒, 都覺得好過頭燈
    龜速 ching, 你個鴨記電筒買左幾多錢, 等我都去搵下

我 12:30出發, 應該都會見到曾小強.......係我身邊飄過

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 山海赤子 於 2009-7-4 12:06 發表

操山時都試過用電筒, 都覺得好過頭燈
    龜速 ching, 你個鴨記電筒買左幾多錢, 等我都去搵下

我 12:30出發, 應該都會見到曾小強.......係我身邊飄過

山兄,我買左舊幾水咋。好平。不過建議買 "ultrafixe"呢個牌子,佢有隻$200左右既幾好。

佢超車既時候叫停佢影返張相留念。

升級   23.16%

該用戶從未簽到

參考﹕
    今日跟左班超毅人士操麥1~3,二仔底,死跟最頭一班人。
    小弟以6小時10分完成。頭一二名以5小時30分左右完成.....

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 龜速使者 於 2009-7-5 22:39 發表
    參考﹕
    今日跟左班超毅人士操麥1~3,二仔底,死跟最頭一班人。
    小弟以6小時10分完成。頭一二名以5小時30分左右完成.....

你就好啦~~我覺得搵腳操好難~~~佢地target幾多~~睇下有冇機會一齊操下