香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 量子泡沫
打印 上一主題 下一主題

量子泡沫有自唔在有飯唔食(住)高溫作業(孽)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 量子泡沫 於 2009-4-21 01:22 發表
4月頭一個星期, 天氣尚算涼快, 跑了約53.3公里:

1/4/2009   尖東海濱長廊  海逸豪園      8.6k    48:23
3/4/2009   尖東海濱長廊  海逸豪園      9.2k    51:44    25:50 (半程)
4/4/2009   滙景花園  ...

量子ching 開blog 大吉, 長跑長有, 長blog 長有~  

ching 真係好勤力, 食飯時間都出去跑步, 不過天氣開始熱, 跑之餘都要小心身體

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

量子兄,你的毅力真令小弟佩服,努力加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 量子泡沫 於 2009-4-21 09:48 發表

謝謝師兄, 收到! 問題係目前的練習時間好難安排, 所以先自有食晏跑呢個"下策".  遲D希望可以每個週末去跑馬地練interval...

至於踼腿,鴨仔行, 好在有去邪神師兄既分享會, 而家我間中都會匿埋係公司練習, 不 ...

升級   80.67%

該用戶從未簽到

我公司係有好多秘道架...  

升級   0%

該用戶從未簽到

鴨仔行秘道...... ....努力可嘉 !!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 量子泡沫 於 2009-4-21 14:31 發表

我公司係有好多秘道架...  

係公司都練, 厲害!!

升級   80.67%

該用戶從未簽到

Estoy de vuelta - I'm back

今日繼續"自虐":

~1 - 2 p.m.
    氣溫 ~29度

尖東海濱長廊 <-> 海逸豪園   10.5k

0:5:28 (1k)
    0:16:58 (3k)

0:22:59 (4k)
    0:29:17 (5k)
    0:30:47 (5.25k)
    0:47:38 (8k)

0:54:25 (9k)
    0:59:52 (10k)
    1:02:45 (10.5k)

頭半段覺得好攰, 跑唔起, 可能由於擒晚淨係瞓左四粒鐘, 後半段試圖加快, 結果10k魚生粥, 僅僅熟 (sub-60).  遲D再熱D, 我諗全程sub-65都偷笑......

本月劑量:  110.3k <-- 好開心, 跑左年幾, 第一次一個月之內有100k進賬  

升級   49.45%

該用戶從未簽到

量子ching, 勁呀!!咁熱都跑到. 不過記得不能一下子加太多量, 慢慢10%咁加上去, 比自己有足夠休息, 否則得不償失.

add oil 呀!!!

升級   80.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-4-22 10:43 發表
    量子ching, 勁呀!!咁熱都跑到. 不過記得不能一下子加太多量, 慢慢10%咁加上去, 比自己有足夠休息, 否則得不償失.

add oil 呀!!!

謝kopo師兄提點, 其實天氣雖然幾熱, 但好在沿途都好好風, 所以暫時都頂得順(何況我係一隻慢腳).  不過我都會循序漸進, 按部就班......

升級   80.67%

該用戶從未簽到

Estoy de vuelta - I'm back

昨天公司有事, 乘機休息一日.

今天天氣比前天舒服得多, 簡直有天國與地獄的感覺:

~1 - 2 p.m.
    氣溫 ~23度

尖沙咀鐘樓(沿海濱長廊) <-> 海逸豪園漁人碼頭

路程: 10.5k (5.25k x 2)

0:04:58 (1k)
    0:15:50 (3k)

0:21:32 (4k)
    0:27:11 (5k)
    0:28:30 (5.25k)
    0:44:04 (8k)

0:49:56 (9k)
    0:55:28 (10k)
    0:58:22 (10.5k)

今日跑得好開心, 因為第一次59分鐘之內跑完全程, 希望10公里突破55分鐘既日子不會太遠......

本月劑量:  120.8k

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 31# 的帖子

量子ching,
    今天在海濱見到你跑過, 你是不是穿黄色背心(荃灣8K 8.8.2008)果個? 今天大風, 好爽!

升級   80.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-4-23 20:22 發表
    量子ching,
    今天在海濱見到你跑過, 你是不是穿黄色背心(荃灣8K 8.8.2008)果個? 今天大風, 好爽!

Alex師兄,  
    係呀, 唔好意思, 小弟唔係太認得人, 所以冇同師兄打招呼   

說來慚愧, 小弟現時只有依件跑步背心, 所以師兄師姐們如果係食飯時間見到一隻黃色檸檬(我老細咁叫我)係尖東碌過, 多數係小弟了  

升級   80.67%

該用戶從未簽到

這幾天身體抱恙 (唔係豬流感!), 有少少肚瀉及頭痛, 只能在稍為精神既時候練練神腿三式及節奏跳, 不過郁幾郁就已覺得攰, 希望快D好番......

還未決定中午會否重新練習, 一切看身體情況而定, 不過今日天氣好靚, 唔跑真有D"暴殄天物"......

升級   0%

該用戶從未簽到

量子ching,你從3月頭跑到而家,體重有沒下降 ?

升級   80.67%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-4-28 09:27 發表
    量子ching,你從3月頭跑到而家,體重有沒下降 ?

TerrySze師兄,

好奇怪, 體重冇乜跌到, 都係徘徊係62kg左右, 開頭我仲以為會好快跌穿60kg......

升級   0%

該用戶從未簽到

IC IC....我諗你跑的時間唔算長, d人話跑40min之後先見效..

升級   29.67%

該用戶從未簽到

小弟無咩技巧、知識幫到 量子ching。。。
    唯有幫你打打氣!加加油!

升級   80.67%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-4-28 14:23 發表
    IC IC....我諗你跑的時間唔算長, d人話跑40min之後先見效..

Sorry 師兄, 不太明白, 因為我每次練習都會超過55分鐘 (名副其實慢腳一名), 距離盡量貼近10公里......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 量子泡沫 於 2009-4-28 17:07 發表

Sorry 師兄, 不太明白, 因為我每次練習都會超過55分鐘 (名副其實慢腳一名), 距離盡量貼近10公里......

Sorry....CHING 有沒大量出汗 ?...可能你身體將脂肪轉為肌肉.....而肌肉蜜度高/重....所以體重都係沒少到