香港長跑網  - 長跑長友

樓主: michaelyw
打印 上一主題 下一主題

mic mic 的平凡跑誌 (現在長駐香港)

升級   45.45%

該用戶從未簽到

stanley 兄,跑完全馬後的復完進度如何?? 你的時間真的很好

升級   78.75%

該用戶從未簽到

上個星期全休完全無跑....今個星期開操啦.....

我7月應該會跑gold coast....
michael兄上全馬未?

升級   45.45%

該用戶從未簽到

回復 462# 的帖子

我7月都應該會跑gold coast 試全馬,但不會期望跑得快,但求完成。
若師兄真的跑gold coast,到時我地可以聯絡,並肩作戰

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2009-2-17 17:05 發表
我7月都應該會跑gold coast 試全馬,但不會期望跑得快,但求完成。
若師兄真的跑gold coast,到時我地可以聯絡,並肩作戰

好的好的....
條路又靚又平.......天氣又正....

升級   45.45%

該用戶從未簽到

18/2/09 夜探梅子林第2回 (約12K)

熱身:運動場一圈
沙田運動場-->富安 ---> 梅林一轉 ---->回程 (約12K)
cool down:運動場一圈

第一次參加約跑活動,感覺很好。雖然跑之前作喉嚨痛(而家已經腫腫地),右腳連腳姆指的筋有異樣(應該是著新皮鞋搏鞋帶過緊所致),但是跑起上來又沒有什麼問題。我跟8點開跑組,去程跟Gills、皇上、慢子由沙田運動場朝著梅子方向跑,步速對我來說都幾快。去到近富安時停停等大家,再一齊上梅林,迎面見到早出發的大家,也有些人選擇食多粒梅子。梅林那段上斜由Gills 兄帶頭,因第一次跑呢段路盡量保持Gills 兄在視線範圍內,但是他的身影愈來愈小了,有賴有位師兄過我頭,好使我可以跟住佢。第三、四位上到去,冇計時所以唔知用左幾耐時間。

回程時左腹小"炎" 有小小痛,可能落斜落得太急,但跑跑下又冇事。跟住班師兄師姐跑回運動場,有些師兄在途中與大夥兒分手。回運動場後換過衫就在附近的大排檔食宵夜,與旁邊的火兄和慢子兄吹了些水,實在是個很好的聚會

升級   45.45%

該用戶從未簽到

20/2/09 慢遊夜賞青公: 荃西 約20.5K

時間:20:00
約跑路線:荃灣西西鐵站跑到屯門鄧肇堅運動場(單程約20.5公里)
所用時間:約2hrs (平均步速近6:00m/km)
cool down: 一個運動場圈
心跳:平均152 (約80% intensity),最高167 (最後和花子阿dee 和tommy 衝500m往運動場)

昨晚跑得很開心,有機會與咁多位師兄師姐見面和跑步,沿途與花子阿Dee和快腳Tommy吹水,之後同大家大魚大肉和合照,搭車前與Kenneth兄同行吹水,然而及後才發覺263巴士尾班車已開出,相信荃灣西的43X也應過了尾班車,唯有搭西鐵回九龍,卻在美孚地鐵站巧遇浪子T跑手,於是與他同行吹水。經他指點迷津,得知要點如下:
1. 血型可以造就跑馬拉松的時間(在此不敢班門弄斧,有興趣可直接問T前輩。)
2. 食一碗飯可以跑13-14K
3. 小弟的下身肌肉唔夠

此外,有賴他的分析,我才明白到我應該趕唔切東鐵尾班車返沙田,及後在九龍塘站的告示也証明他的話是對的,與他分手後唯有逕自搭的士回家。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

哇~~掛住吹水搭唔到尾班車
    同師兄傾左咁耐了解左好多澳洲跑步文化
    有機會都想去外國跑...可惜盤村..........
    下年渣打返唔返黎跑丫??

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-21 23:58 發表
    哇~~掛住吹水搭唔到尾班車
    同師兄傾左咁耐了解左好多澳洲跑步文化
    有機會都想去外國跑...可惜盤村..........
    下年渣打返唔返黎跑丫??

很高興認識你 +食飯坐你隔離
    以你的實力就算在外國跑相信你都可以在大部分比賽跑到前列的位置
    我下年渣打應該會跑全馬,我好希望可以跑到,也希望可以儘早在年底回港同大家一齊操 ~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 michaelyw 於 2009-2-21 23:31 發表
    時間:20:00
    約跑路線:荃灣西西鐵站跑到屯門鄧肇堅運動場(單程約20.5公里)
    所用時間:約2hrs (平均步速近6:00m/km)
    cool down: 一個運動場圈
    心跳:平均152 (約80% intensity),最高167 (最後和花子阿dee 和tom ...

米高ching, 今次真係跑+食+傾到"樂而忘返"

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-2-22 00:11 發表

米高ching, 今次真係跑+食+傾到"樂而忘返" hgjD115" />" />hj

絕對是,搞到返屋企途中都有點心驚驚,驚趕唔到尾班車... 直到已成事實時心情才平靜下來,因為已經係的士車廂內了......

升級   45.45%

該用戶從未簽到

22/2/09 踩單車 (由沙田乙明邨到大尾督提壩, 來回約46km)

起程時間:下午三時
    氣溫:23度 濕度:80%
    心跳率: 開始前67, 平均約120, 最高167 (大埔東消防局的那段斜路),  跟快馬期間約155

去程 (共約25.6km):
    1. 沙田乙明邨城門河畔到大埔圓洲仔公園 (約11.6km, 需時約 34分鐘)
    2. 圓洲仔公園到大埔海濱公園, 大貴街段 (約2km, 需時約5分鐘)
    3. 沿大貴街直上汀角路口(約1km, 無計時)
    4. 汀角路+大貴街路口到大尾督路+汀角路口(約6km, 需時18分鐘)
    5. 大尾督路+汀角路口到提壩對岸 (單程約2.7km, 來回5.4km, 無計時)。

回程 (共約20.4km):
    6. 汀角路+大貴街路口到大尾督路到廣福邨廣惠樓 (約8.4km, 需時22分鐘)
    7. 廣福邨廣惠樓到沙田乙明邨城門河畔(約12km, 需時約34分鐘)

筆記:
    1. 縱然是賽馬日,沿途仍有很多車,大埔到大尾督段有不是四人"坦克車",但係咁都唔弊,弊係弊在唔少人都唔太識踩/唔識規舉。慢車唔靠左、突然來個U term,左搖加擺,車群並排兒霸埋對面線等。

2. 縱然體能比從前好,人群穿插技倆已大不如前。有幸在路程中遇到兩位快馬,第一位在提壩上遇到,看樣子是中學生年齡,衣著專業單車服裝連頭盔,車當然也專業,速度和穿插技術也比我好。跟著他後邊,既可走得暢順,又可練練氣。就這樣來回衝提壩一轉,見他逕自在提壩上繼續衝下去,我也踏上回程的路。第二位則在馬料水科學園遇上,此子也是全副專業服裝,不過他似乎不太喜歡有人跟在他後面。跟到孖橋佢就放慢由我過了。當然若果人冇咁多我是無可能跟到佢地的。

3.成兩年冇係廣福邨大排檔食魚蛋粉,其中一位阿嬸卻仲記得我,回想自己在七年前曾是該檔的常客,今次依舊叫了碗魚蛋粉,和那位阿嬸聊了幾句,食完就繼續上路去。多年來的交情就是建基在食魚蛋粉的那段短短的時間,卻經得起時間的考驗。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

23/2/09 5km tempo at 沙田運動場

時間:19:00
    氣溫(濕度): 23度 (88%)

熱身:600m
    tempo:5km
    cool down:1200m

時間:22:23 (首2公里:8:5x, 3公里:13:23, 4公里:17:55)

筆記:
    三小時之前和舊友在公園頹廢吹水,飲了罐啤酒,跑前飲啤酒實在不應該。幸好跑個時感覺沒有什麼異樣。起初沒想過會衝咁快,原打算用4:40m/km的步速,對我而言也夠tempo了。卻在跑第二、三個運動場圈時突然殺出位阿叔來,起初在背後聽到腳步聲,以為是在玩interval的快馬,便稍為向出讓出條內線俾佢過我,卻發覺他並無此意,一味跟住我跑,後來更在外線旁住我,於是全程就與這位阿叔一齊跑,不覺被帶快了步速。

跑完之後與他踱步吹了幾句水,得知他是一位四十來歲,玩開三項鐵人的老手。他說他因受工作困擾而影響到他的訓練進程,今天要晚上跑步實情非得意。在那三個運動場圈的踱步中得悉他如何從踩單車中(練上斜)增強步速,見他的跑法也頗為特別,雙腿彈下彈下,仿如跳躍般。吹完之後佢就繼續跑,我就上岸拉筋收工。

升級   16.67%

該用戶從未簽到

在港跑步頗有趣吧!?看你跑得好勤力呢

睇你似乎進步不少, 甘係香港盡操喎! 然後返來跑winter season, 一齊東征西討...
    唔知你記唔記得Coburg有個叫Liam(快過Jeremy果位), 啱啱跑完State Championship, 5000m 跑左15:33! 快到甩肺, Victoria排名26,全澳相信也可晉身top80...利害
    有埋佢, 今年winter season相信Coburg會好competitive

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 2009-2-25 20:01 發表
    在港跑步頗有趣吧!?看你跑得好勤力呢

睇你似乎進步不少, 甘係香港盡操喎! 然後返來跑winter season, 一齊東征西討...
    唔知你記唔記得Coburg有個叫Liam(快過Jeremy果位), 啱啱跑完State Championship ...

嘩! 15分幾5k實在難以想像,不過我對那個人的樣子都幾模糊了,畢竟冇來跟操太耐了....
    我相信Coburg 跑會今屆應該都有一定的戰力,往年佢在division 3 或之後的成績都不差,望今年會有所突破。

很遺憾地,礙於路途的和個人的惰性,我最後應該以 South Melbourne club 名義跑 winter session,因我呢兩個月來在Melbourne CBD 訓練開的人都來自那個會,況且以我等六班馬對該會的影響力是近乎於0的,純粹跑跑winter series 感受下氣氛就算了。

我是比前兩個月是快了些少,但跑步這玩意兒很難說的,一陣子跑得快點兒,一陣子又會有些setback,很多東西也不能預料的。小弟此刻跑步以珍惜現狀為首,至於能否長跑長有唯有聽由天命了。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

24/2/09 夜探梅子林 (食兩粒梅子,共約14K)

重臨沙田運動場,不同昨天的是與眾師兄師姐一齊跑,和操梅子林那段斜路,為週日清水灣10K賽作準備。

一開始就嘗試用較快的步速跑,不過都唔敢去咁盡,稍為留力為之後食梅子作準備。去到梅子林路,在華兄和全馬兄的帶領下,他們的背影在濛濛細雨之下成了我的照明燈,縱然眼鏡下的視野在雨點之下漸變得矇矓。食完一粒梅子之後落返山,在離起點100米與該兩位快馬師兄碰個正著,並在他們的慫恿下食多粒梅子,隨即掉頭上多次 (嚴格來說是兩粒梅子短100米),再次上到上面的閘口有些尿急,在黑暗的流動廁所勉強解決後就隨同兩位師兄落山,落到山之後見到皇上和一位師姐,師姐想食多轉梅子,遂慫恿我們也食多粒陪佢。我因極限已到唯有同皇上緩跑回程,他們則繼續上去食梅子。

跑完之後全身濕晒,好似游過水咁。及後的飯局很熱鬧,也很便宜(有賴大家等到十點才叫菜 ) ,實在是場很好的約跑活動。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

25/2/09 九龍灣運動場特訓

今日第一次係香港跟人衝圈,在九龍灣運動場由batbat兄帶領是次的衝圈,龍龍兄領跑。
    今次的衝法係跑 5 sets,每set 衝 800m 緩跑400m。

5次800m 的時間如下(無計400m緩跑的時間):
    3:10
    3:14
    3:12
    3:11
    3:11

今次都算完成任務,打從一開始的目的就是跑均速,最後時間都幾consistent。頭3 sets都盡量跟在前面,然第4、5 set 領跑的數位師兄都加速,我則無力跟,唯有保持個步速,還好最後都保持到時間,力保不失。

衝完之後的飯局一貫地熱鬧,在香港的短短兩星期間有幸玩到數次約跑活動,夫復何求呢?

升級   45.45%

該用戶從未簽到

26/2/09 跑步機緩跑20分鐘 (3.7KM)

今日只頹頹廢廢咁係就近酒店做做GYM,跑下跑步機,舉舉野咁。
    用較慢的速度跑20分鐘,約跑了3.7km。
    之後去睇牙醫 (一年一度的洗牙),然後去探親戚。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原來米迦勒兄返咗香港~
    但我要準備考ALEVEL
    應該唔得閒出來跑了

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kenneth 於 2009-2-26 17:20 發表 抄神仔,小弟忘記了,幾時開始鎖閣下戶口?鎖到幾時?
    呵呵~咁就比我玩多幾日~
    就係三月開始開始吧....
    到4月30日考完最後一科~