香港長跑網  - 長跑長友

樓主: michaelyw
打印 上一主題 下一主題

mic mic 的平凡跑誌 (現在長駐香港)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2009-2-26 00:57 發表

嘩! 15分幾5k實在難以想像,不過我對那個人的樣子都幾模糊了,畢竟冇來跟操太耐了....
我相信Coburg 跑會今屆應該都有一定的戰力,往年佢在division 3 或之後的成績都不差,望今年會有所突破。

很遺憾地,礙 ...

無問題, 最緊要係參與
不過sth melbourne隊名叫乜?
甘係Winter season比賽領教下你特訓既成果啦!
努力囉

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-2-26 17:18 發表
原來米迦勒兄返咗香港~" />" />
但我要準備考ALEVEL
應該唔得閒出來跑了" />" />hj" />" />h

A-Level 加油呀~
我下星期一早上就會走,希望可以年尾聖誕之前返到來吧。
到時可以一齊出來跑跑

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 2009-2-26 19:24 發表

無問題, 最緊要係參與
不過sth melbourne隊名叫乜?
甘係Winter season比賽領教下你特訓既成果啦!
努力囉

South Melbourne 應該是叫south melbourne 吧,唔清楚......都係跟跑開那些人大隊......
可以看看這個:
provisional clubs grading: http://www.athsvic.org.au/cache/NewsFile/3096XCR09%20Grading.pdf
drafted calander:http://www.athsvic.org.au/cache/NewsFile/30952009%20XCR%20Calendar%20-%20DRAFT.pdf

你都要加油,到時唔洗食你塵都偷笑

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 michaelyw 於 2009-2-27 18:58 發表 A-Level 加油呀~ 我下星期一早上就會走,希望可以年尾聖誕之前返到來吧。到時可以一齊出來跑跑
    希望到時有機會見~

升級   45.45%

該用戶從未簽到

27/2/09 跑城門河邊8.8km (獅子橋--> 孖橋來回)

今日天氣很好,但狀態唔太好,於是純粹出去緩跑了一轉。
    黃昏五點半開跑,一開始在近瀝源橋的那段路徑見到成班中學生開跑,大概是某學校的特訓吧,無意跟左佢地步速,所以開頭都去得幾快,佢地去到翠榕橋就停了,我就調整步速,繼續向前跑。
    最後大概用了45分鐘跑完,去便利店買了支野飲後就回家去。

p.s. 下午去了東京買了兩對跑鞋 (多謝皇上所贈的現金卷),不過星期日比賽應著返舊鞋,新鞋應該去到那邊才"開齋"。

升級   0%

該用戶從未簽到

Michael 1/3 加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2009-2-27 18:58 發表

A-Level 加油呀~
    我下星期一早上就會走,希望可以年尾聖誕之前返到來吧。
    到時可以一齊出來跑跑

聖誕前返來,除左跑步,不如攪個bbq當同你洗塵丫

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-2-27 21:44 發表

聖誕前返來,除左跑步,不如攪個bbq當同你洗塵丫" />" />

謝謝你,星期日我會盡力跑
    年尾返來後一齊練全馬~

另外,展示新鞋兩對:

升級   97%

該用戶從未簽到

michael ching,祝你去australia  一路順風啦,期待你的回來,再與你一同跑步

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 peter6565652003 於 2009-2-28 00:18 發表
    michael ching,祝你去australia  一路順風啦,期待你的回來,再與你一同跑步

謝謝你peter 很高興在這些日子裡認識到你,我會爭取年尾回來,到時再同你一齊跑

升級   45.45%

該用戶從未簽到

1/3/09 清水灣10K 長跑賽

在相對濕度百分之95% (在那裡情況應該更糟),氣溫16-18度的情況下參加了是次賽事。因答應在Melbourne的數位跑手在香港著住件跑衣影幾幅相,前一晚又冇check 短訊息,今朝冇著長跑網衫,也找不到EDK06,接收心意卡任務失敗 。

五點正起身,六點四十五分在彩虹邨地鐵站A2出口附近等車,專車在七點鐘準時到達,接載大家前往比賽場地。車程比相像中長,坐左四十分鐘,人都坐到呆晒。現場有微雨,地面濕漉漉,因當時尚不知道停車場對出有瓦遮頭,賽前換衫、釘號碼報、排隊去廁所都幾狼狽下,都冇咩時間熱身就排隊開跑。

比賽一開始就需要面對一條蠻斜的路,之後的路段也間有上斜落斜,前半段路程尚算能夠利用自己的"輕磅優勢",所以上斜都尚算捱得住;然素來不擅長落斜的我今次也沒有太大的輸蝕。間有強風,在折回點前後的路段有賴一位外籍跑手在前面"單擋”,然而去到咁上下佢"莫氣",唯有過佢頭自己食風。比賽的最後三公里基本上是捱落去的,畢竟斜路訓練不夠,縱輕磅也會體力下降,俾前面的跑手拋離之餘,也被數位跑手從後趕上,雖然我對俾人過頭沒什麼所謂,但是這現象可反映自己今次如何的"虎頭蛇尾"。最後好爆唔爆,竟然到最後直路才爆左,沒辦法,唯有頹頹喪喪咁hea jog 而回,卻仍能守住個pb (其實只係快十幾廿秒 )。

之後嘗試找EDK06,巧遇了公牛兄、gary 兄和 tony 兄 (師兄係未叫tony    ),卻最終也找不到EDK06  
    因沒有車唯有等成個流程過晒才能坐回程的專車,還好賽後花絮也安排得不差,雖然見到38蚊個漢堡實在沒有什麼食慾,免費啤酒則老早就被人搶光。回家在就近的麵檔食野,叫一碗麵一碗剩雲吞都唔洗38蚊,卻飽肚得多

升級   45.45%

該用戶從未簽到

2/3/09 fly to Melbourne

Departure: 09:50  Hong Kong
    Arrival:        21:40  Melbourne
    Flight no.   QF030

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

rider12應該唔係咁適合比賽~mic兄你咁既磅數~沖interval/比賽可以用d 較薄較輕的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2009-3-1 23:10 發表
    Departure: 09:50  Hong Kong
    Arrival:        21:40  Melbourne
    Flight no.   QF030

咪咪一路順風~~
    下次番黎再拍跳,希望有機會同你同場玩番個HM~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-1 23:52 發表
    rider12應該唔係咁適合比賽~mic兄你咁既磅數~沖interval/比賽可以用d 較薄較輕的

thanks for your kind advice sleung hing
    honestly I have no idea about it... perhaps I might wear it for regular training or cross country.
    hope you'll make more new "B" this year and look forward to seeing you again in December.

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-2 12:52 發表

咪咪一路順風~~hgj091" />" />hj
    下次番黎再拍跳,希望有機會同你同場玩番個HM~~

Thanks 花子阿DEE  hing ~
    really nice to run with you last time.
    look forward to running with you in the future

mic mic

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-3-2 13:24 發表
    出年一齊玩全馬吓!努力讀書........同練跑" />" />

thanks oscar hing.
    I will try to make the balance between running and studying

升級   45.45%

該用戶從未簽到

Running brief summary (3/3/09-4/3/09)

I can't get access of internet at home so I have to type English here at school libary.

I didn't run on 2/3/09 as I have taken flight for about 9 hrs on that day, but I re-joined the running group there and made couples of runs on 3/3 and 4/3.

Here just have a brief summary of my running these days.  

3/3/09 Speedword  4 times 1km with 2 sec recovery on the sandy Tan Track

Time: 4:05 (up), 3:59 (down), 4:24 (up), 4:08 (down)

Note: It was such an inconsistent display as I followed the run leader who ran too fast for me. It is my first time running less than 4:00 in one session but it revealed the fact that it wasn't my desirable pace to run this sessions. It is nice to run with them after 2 weeks break and we had a nice dinner at a Chinese restaurant.

4/3/09 10km regular run in Run for the Kids training session.

Time: about 5:10m/km on average

Note: Nice to see so many people joining this session and I enjoy running with such a large group today. Meanwhile, it is a good recovery run for me after a hard session a day before. Although the distance was a bit shorter than 10km, I am happy about the workout for today overall.

and today (5/3/09): just take a rest as I need to have 3 lectures today