香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2009.11.29 聯合國兒童基金會慈善跑2009 (所有賽事名額已滿)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

在這裡看到很多, 很高興第一次留 post.

話說星期日 4:00 am 醒來乘計程車去砵蘭街進早餐, 5:00 去新填地街近豉油街巴士站乘特別巴士, 數百跑手等車, 情況相當不可思議.

6:00 到達香港迪士尼樂園度假區, 做 warm-up 熱身準備拉筋伸展, 今有 3000 跑手參加半馬, 第一次正式參加大賽, 首次和許多人齊齊跑, 7:00 開始, 一直保持著有規律穩定速度呼吸和姿勢, 天朗氣清風光美麗, 每隔 1km 有告示牌看看錶, 到達 10 km 花了49分鐘. 除了小便 25 seconds 諸事順利,  之前希望2小時 10 分鐘完成, 如果不超過2小時已經很高興, 到達 18 km 出乎意外花了 88 分鐘, 比預期快許多. 過了18公里,這對自己來說,有生以來第一次跑超過18公里以上的距離。

但真正的挑戰在最後的 5 km. 原因路線和 10 km 跑手合併,  道路擠滿了跑手, 和很多同樣的半馬跑手一樣, 小弟深深地吸了一口氣發功, 穿過一群一群人, 可是這 2 km 因節奏攪亂艱難地前進, 耗盡精力一直保持著 5 分鐘 1 km, 左腳掌感到有水泡非常疼痛, 右小腿每隔 100 m 開始抽搐.  

過了20公里告示牌我自己拍拍手振奮一下, 集中注意力一心只想著把雙腳輪流往前踏出。最後 500 m 遠遠看見終點, 瞬間在喧噪的道路 MP3"近代豪俠傳"音樂響起來,小弟 powder up 雙腿強勁有力用短跑速度一步一踏出去, 一瞥眼過了終點.結果1小時46分52秒我很滿意.

P.S. 拐下拐下慢吞吞回家!

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

同意呀, 呢個係慈善賽, 好多跑10K/3K的平時都唔係跑開步的, 人地一心做善事, 好難怪得人的, 希望大會下年安排好D, 盡量隔開半馬和10K/3k的人群啦~

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 MatthewTse 於 2009-11-30 19:01 發表
    在這裡看到很多, 很高興第一次留 post.

話說星期日 4:00 am 醒來乘計程車去砵蘭街進早餐, 5:00 去新填地街近豉油街巴士站乘特別巴士, 數百跑手等車, 情況相當不可思議.

6:00 到達香港迪士尼樂園度假區, 做 wa ...
    恭喜師兄跑出好成績, 以後多些上來交流下

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   40.67%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2009-11-30 11:02 發表
    我跑1:53.  雖PB左成6分鐘, 但覺得今年安排真係差.  後段同D 10K撞到正, 仲要係撞正個D影相散步團, 要左閃右避殺出重圍.  當我準備過前面個兩位撓住手散步嘅靚女時佢突然伸隻手出來好high咁同對面個人say hell ...

WongC 姐, 原來你都有跑, 我唔見你ge?!

升級   40.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Ning 於 2009-11-30 12:39 發表
    全馬兄好快呀, 真的跟唔上.

ching 講笑, 我追左你成10k先跟到你咋

升級   59.05%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-11-30 10:24 發表
    10k仔偷雞成功.

謝謝..咁多位義公ching/ctse..山長水遠到場打氣及影相..  

7兄
    恭喜晒拎倒第1冠軍
    10k做咩時間??

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 690# 的帖子

全馬兄,好高興見到你無事返出黎跑!應該都走得唔錯喇!最緊要無傷無痛!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MrMoonLight 於 30-11-2009 18:14 發表
    係個跑道上, 每個人都係善長黎, 唔好怪跑得慢既人啦

同意!
    人地講到明係慈善跑,
    唔係真比賽!
    大家玩下,開心下就算啦!
    Don't take this too seriously!

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2009-11-30 18:08 發表

....一個上氣唔接下氣嘅C9兜口兜面撞左埋去個靚女個手踭到.  個靚女停底好溫文咁講左聲Oh! sorry!  C9好無禮貌咁"摺"左一聲, 摔住塊面一枝箭咁走左..............

幸好師姐你有馬拉松堅忍精神,否則可能釀成三位靚女司九,互相指罵掌摑抓面,就不太好了.

升級   13.68%

該用戶從未簽到

大會方面真係要認真考慮下不如張10Km同半馬既起步時間掉轉,咁就可以解決在14km開始大塞車既問題。

今年我都PB,比舊年快左5鐘完成。
    時間係1'52"

升級   66.67%

該用戶從未簽到

不要讓一點小瑕疵,領這場有意義的運動變得不愉快!

Enjoy the race

升級   100%

該用戶從未簽到

2007年,10k開跑時間7:00,半馬在8:00開跑.當年沒有塞車問題,不知何解這兩年掉轉開跑時間.可能主辦單位要制造人頭湧湧效果.用來推廣宣傳.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 街坊鄭 於 2009-12-1 12:00 發表
    2007年,10k開跑時間7:00,半馬在8:00開跑.當年沒有塞車問題,不知何解這兩年掉轉開跑時間.可能主辦單位要制造人頭湧湧效果.用來推廣宣傳.

我正正與鄭CHING想法相同~
    711MF 該用戶已被刪除

升級   18.2%

該用戶從未簽到

大家目標唔同, 唔可以話係10K跑手阻住 (尤其亞7兄你.......我驚我地阻住你就真).  都只怪大會安排欠佳.

升級   71%

該用戶從未簽到

原帖由 街坊鄭 於 1/12/2009 12:00 發表

I think the HM started at 07:00 and 10K at 07:45 instead of the 10K start at 07:00 and then the HM started at 08:00 is for re-openning the Road to the Public as soon as possible.  The organizer has to strike a balance for the runners as well as the drivers.

Anyway, finished the run within the time limit to me is a blessing.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 苯蕉 於 2009-11-30 10:59 發表
    尋日我同朋友好早就去十公里起步區排隊,一路都有講有笑,但臨起跑時有幾個人爬欄杆插隊,有義工喝止佢地都唔理,覺得佢地好無禮貎.
    52分鐘完成十公里,今年係頭一次參加比賽,總共參加左三個比賽,成績一次比一次好 ...

我同你一樣, 一早就在起步區排隊, 都見到你所講既情況,
    不過個別贊助商所派出既跑手是攞正牌插隊的,

我都係52分鐘完成, 我估我同你差唔多一齊衝線.

丁子高(楊千嬅老公)都係呢個時間(52min). 另外聽聞以前Shine既其中一位成員(唔記得係天佑定又南)都有份跑, 排隊起步時都係前面.

順道恭喜7兄, John ching, ricch ching, slowrunner ching & 曲奇ctse得獎
    亦恭喜各位pb既ching/ctse
    多謝各位2公.

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 Daniel 於 2009-11-30 12:25 發表
    昨天首次半馬成績1:39:04, 第一次跑半馬點都算PB啦, 係6K位見到Ning兄一直搭住佢順風車到12K後開始跟唔上,好彩遇上全馬兄大叫加油呀,個人即刻醒晒, 望往手錶一心諗住自已目標時間跑, 雖然中途遇10k跑手回程, 跑得左閃 ...

Daniel 師兄係咪 [復出] 呀 ?!
    第一次就1:39 PB .           恭喜晒 !!!

我第一次跑, 都比預期中好, 只係 2:01 .     

升級   18.2%

該用戶從未簽到

星期一寫左個email去UNICEF比左D意見, 希望佢地出年有所改善.  估唔到佢地咁有效率, 第二日就覆.  而且睇落都好有誠意.  希望出年會攪得好D.  請大家繼續支持!!!

Dear XXX,

Thank you for your participation and support to the Charity Run on Sunday.

We also noticed that there is huge crowd at around the last 6.5km where the 10km runners meet with the half marathon runners. We feel really sorry for the congestion and any inconvenience caused which have affected your running speed and result.

We are now evaluating the event this year and would like to improve the race arrangement in all ways. For the congestion, we are thinking to either change the starting time or routing of the races in coming years to avoid such situation happening again. Thank you so much for your email and I believe that with your information, we would to make the race a smooth one in coming years.

Thanks once again for your support towards UNICEF!

Best regards,
    XXX
    Fundraising Officer
    Hong Kong Committee for UNICEF