香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有少少訓練問題 (更新於#7 and #8)

升級   38.42%

該用戶從未簽到

小弟本來係想以10k 為target
之後睇左篇陳家豪的interview
佢話:教練十分注重速度的訓練,指出如果沒有速度的話我們根本不能出外跟人比併。在我剛接受訓練的頭幾年,練習主要是圍繞一些高乳酸的運動,如800米及1,500米的短途跑。<轉載>

而我發覺自己嚴重欠缺速度
所以想想以3k為target (在12.5 - 13mins 完成)
希望在1個月左右完成

小弟: 17yrs old / 178cm / 145lbs

+1 0
上一篇︰各位ching對mizuno wave spacer rs4有咩評價下一篇︰束胸帶一問

升級   38.42%

該用戶從未簽到

我聽日會做3k test

悟知應該有咩要配合??
游水??重量訓練?? ... ??

THX !!

升級   61.1%

該用戶從未簽到

"沒有速度的話我們根本不能出外跟人比併"

咁首先要問問你自己跑既目的係咪都係 "出外跟人比併" 先?

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

both 同自已and 外人
目的: 要開心!!

同埋我一直最快都係得48-52mins (10k)
冇咩進步
所以想進步 (跑快d)

升級   61.1%

該用戶從未簽到

年輕人有拼勁係好事

我地既口號係 "長跑長友", 當中的"友" 字亦與 "長跑長有" 相通
意思就係係跑步之中成為朋友之餘, 而且要 "長跑長有", 不只追求眼前的快, 因為前面的跑道還有很長很長的.

眼見師兄開始不久就如此強調 "速度", 有點擔心, 學邪神師兄說的 "未學行先學走", 未練基本功, 很怕你會因此受傷

建議師兄先練基本功, 執正跑姿, 找到一個合適的動作, 呼吸, 步幅等等. 來日方長, "長跑長有", 不必急於一時之快.

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

人望高處是正常的 撐你
    不過小心傷身, 慾速則不達

升級   38.42%

該用戶從未簽到

今日跑左3k (3276m)

升級   38.42%

該用戶從未簽到

紫色係落斜
    綠色係上斜

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

re:
    基本功, 執正跑姿, 找到一個合適的動作, 呼吸, 步幅

其實有咩基本功要練?
    跑姿方面, 腳跟落地 (Coach 李嘉X講果種 << 6月本sportsoho >> )
    呼吸方面, 兩吸一呼
    步幅方面, 我唔識練

升級   28%

該用戶從未簽到

原帖由 hics 於 2009-7-3 17:50 發表
    re:

其實有咩基本功要練?
    跑姿方面, 腳跟落地 (Coach 李嘉X講果種 > )
    呼吸方面, 兩吸一呼
    步幅方面, 我唔識練

我建議你join  田徑會, 搵教練最實際.
    睇書可以學到基本需要知識,
    但實際既跑姿, 動作用筆墨又怎能完全描述

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 hics 於 2009-7-3 17:41 發表
    紫色係落斜
    綠色係上斜

又上又落,囉命咩
    哩D路線應該係比D超人跑

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 hics 於 2009-7-3 17:50 發表
    re:

其實有咩基本功要練?
    跑姿方面, 腳跟落地 (Coach 李嘉X講果種 > )
    呼吸方面, 兩吸一呼
    步幅方面, 我唔識練

你想用腳跟落地先, 我比D意見你,因為我都係用腳跟先落地
    用腳跟落地是大步幅黎, 所以要巨備強大的四頭肌, 才可為持長時間的運作
    腳跟著地過度去前腳撐後可以再用腳指發力撐起,這就要巨備小腿肌肉.(當步幅超大時,這撐起動作會自動廢除)

由於每個人的解剖結構不同,所以不但沒有完美的技術動作,也沒有完美的跑鞋
    跑姿是最重要的一環,應該是要慢慢在跑步當中自己尋找,方照人家的會吃虧.
    正因我用腳跟先落地,所以我也改良了跑鞋, 鞋底腳跟哪兒加多了二片軟墊.加埋本身的共有三片
    所以跑起來步幅幾大都好,都係無聲跑(呼吸都無聲),每次過人頭時,D人都會感到驚訝 望我一眼
    你自己先去運動埸試試, 最好本身就巨備強大四頭肌

升級   98.95%

該用戶從未簽到

我就係咁睇啦
    你唔set目標係根本唔會有進步
    你每一次practice 都應該係諗住個target,
    如果永遠都無''出外跟人比併''ge心, 無競爭, 又點會有進步呢?

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 hics 於 2009-7-2 21:56 發表
    小弟本來係想以10k 為target
    之後睇左篇陳家豪的interview
    佢話:教練十分注重速度的訓練,指出如果沒有速度的話我們根本不能出外跟人比併。在我剛接受訓練的頭幾年,練習主要是圍繞一些高乳酸的運動,如800米及1,5 ...

你想練速度跑街邊得ga\ \ 一定要運動場la = =

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

我都諗緊join悟join

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

小弟想加強耐力, 特別係尾段
    So I decided to go down first and 最後有一大條上斜 ( around 1K )
    p.s. 好多消防哥哥都跑個長命斜

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

There is no formal 運動埸 near my home (我住石kip尾)
    By the way, http://www.hkfsd.gov.hk/home/chi ... ning_guidebook.html << 有無邊樣對running (eg: 四頭肌) 有幫助

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 hics 於 2009-7-4 18:44 發表
    There is no formal 運動埸 near my home (我住石kip尾)
    By the way, http://www.hkfsd.gov.hk/home/chi/video_recruitment_training_guidebook.html  

hics 師兄,全部都有幫助架,話哂要消防員操練既動作,一定會對力量及速度及耐力方面加強.
    不過呢,以下面兩式對強化跑步方面較佳:
    3. 腿推舉
    18. 屈膝半蹲

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

卓卓師兄
    我o岩o岩先17歲
    唔知重有無得高
    因為我隻腳已經無再大(已經成一年有多)
    If 我做消防員操練既動作會唔會有影響(長高)??

升級   38.42%

該用戶從未簽到

By the way, 有人講男仔有二度發育, 係唔係真??
    有無師兄可以話我知??