香港長跑網  - 長跑長友

樓主: aann
打印 上一主題 下一主題

十磅的目標

升級   0%

該用戶從未簽到

問題 1
如果你時間能力許可.. 跑快 d 跑長 d lor
如果你時間唔許可.. 跑快 d... 但都至少 keep 半小時
如果你能力唔許可... 跑長 d lor
大家未睇過你跑..唔知閣下真正既能力...  好難回答實質要點做

問題 2 之前已答, 再者 lex 兄已在 post # 12 已回答...
原帖由 ee_tpk 於 2009-11-4 10:39 發表

2) 其實跑街唔一定要睇心跳錶.... 跑街時有少少氣喘同埋感覺到自己心跳再 keep 住半小時以上.... 如果想知自己跑咩速度...度好條街地標既距離... 再睇錶就知自己跑幾多速度..跑得多自然會知自己用咩速度跑緊...

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-11-4 11:23 發表

問題 1
如果你時間能力許可.. 跑快 d 跑長 d lor
如果你時間唔許可.. 跑快 d... 但都至少 keep 半小時
如果你能力唔許可... 跑長 d lor
大家未睇過你跑..唔知閣下真正既能力...  好難回答實質要點做

問題  ...

先多謝你地既回覆..

我嘗試下加長少少...好等我可以和你們一起跑步

但請問alan c 兄,
你是否天天跑?
因為我也天天跑....沒有休息的日子...

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 aann 於 2009-11-4 13:11 發表

先多謝你地既回覆..

你是否天天跑?

天天跑.......小心受傷.......

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-11-4 14:43 發表

可能因為天天跑得唔係太勁..所以暫時無咩野..

或者我跑得長D 遠D 可能就不可天天跑..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-11-4 14:43 發表

老味兄,天天跑點會令人受傷呢? 要睇閣下既跑步姿勢、有無熱身、跑鞋既保護夠唔夠等等因素的。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 aann 於 2009-11-4 13:11 發表

先多謝你地既回覆..

你是否天天跑?

小弟係天天跑的,好似公園阿伯咁晨運,除左雷暴,夏天喜歡下著雨時跑步,好爽的。
    有一樣野小弟最反對既,就係節食,節食係減唔到肥的,就算減到一食番野就反彈,節食會變厭食,會死人的,我認識既人就有兩個厭食死左。節食令營養失衡,會貧血、骨質疏鬆、無力運動、等等等等好多唔好的反應。
    一定要均衡飲食,留意食物金字塔,基本上每餐都係123,一份肉,兩份蔬菜,三份碳水化合物。咁減肥先會健康的。最好做到三低一高,做到三無一高就更快見效,三低是低油、鹽、糖,高是高纖。
    ee ctse分析及講得好岩的。 小弟奉行健康飲食,有時亦會食雪糕的,它給我好多好多力量去跑得更遠及更久。不過小弟既原則係跑之前及中途可以任食,但運動完就唔會再食的了。睇下下圖,小弟一食就係兩支甜筒,嘻嘻!

登錄/註冊後可看大圖

升級   82%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-11-4 19:22 發表

小弟係天天跑的,好似公園阿伯咁晨運,除左雷暴,夏天喜歡下著雨時跑步,好爽的。
    有一樣野小弟最反對既,就係節食,節食係減唔到肥的,就算減到一食番野就反彈,節食會變厭食,會死人的,我認識既人就有兩個厭食 ...

嘩,好details呀!!!
    我跑左一個月,3-4days/week,1hr/day,都減唔到幾多咋,進度非常慢,可能我太為食喇....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 aann 於 2009-11-4 10:29 發表

*體能上限的心跳率=220-年齡
    220 –26=194
    *將體能上限心跳率乘以難易度即可得出鍛煉時的目標心跳率。
    194x70%=135
    假設我去跑跑步機
    1小時7k ..心跳已可達156 …即係太快?
    咁慢d 又跑唔到10k…好兩難喎 ...

呢個方法只係可以作為一個参考 , 但係它並未計算, 是一名初初開始跑手 ,
    定係一個 well trained 跑手。
    Ctse, 如果要準確量 HR, 我建議化少少 $, 買條心帶 + 表作為訓練起步,
    會更為有效

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-11-4 19:22 發表

有一樣野小弟最反對既,就係節食,節食係減唔到肥的,就算減到一食番野就反彈,節食會變厭食,會死人的,我認識既人就有兩個厭食 ...

真係要學下阿亮哥先得 , 我現時兄係戒左少肉咋
    其餘照舊

升級   51.05%

該用戶從未簽到

忍唔住搭下訕吹下水,有錯請指正。

如果唔係想練長跑,均速跑唔係一個最有效減肥方法,
    同一個總距離,同一個時間完成,一個均速跑一個tempo
    run,tempo run會讓你燃燒更多脂肪,令你心肺功能增強。
    所以試下玩tempo run,一段距離快放,快放係真係令到自
    己氣咳果種,然後加一段距離慢跑去recover,再來一段
    快放,如此類推。

好多減肥運動都係係指定時間安排唔同程度既運動量,
    動力單車會將衝刺同慢踩互相串聯達到一定效果,如果
    用90cycle/minute踩45分鐘同你由70-120cycles/
    minute互相串聯來回咁踩,後者作用一定比較大。

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 wewahaha 於 2009-11-5 17:00 發表

run,tempo run會讓你燃燒更多脂肪,令你心肺功能增強。
    所以試下玩 ...

新手一問, 乜野係 tempo run???  

升級   9.47%

該用戶從未簽到

我又想問下 我 跑左3個月
    減左 11公斤
    而家85公斤
    不過 85呢個數 成 1個月都無改變 點解?
    我而家格日就跑1個鐘   每2個星期1次會跑2個半鐘
    小弟 171cm 85kg now

升級   24.74%

該用戶從未簽到

多謝c 兄你的誠意回答!!!很用心!!

小妹曾試過跑下雨天,最後感冒收場

你說的節食我沒有..我只是控制飲食
    所以不用擔心∼

我天天跑的..不過不是天天都咁激烈
    一天激一天長....
    而且我不是只做一樣運動

除了跑步, 我會舉重,跳繩,打拳,游水

不過我現在想參加跑步訓練班改善姿勢..請問有沒有介紹呢?

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-11-5 13:40 發表

呢個方法只係可以作為一個参考 , 但係它並未計算, 是一名初初開始跑手 ,
    定係一個 well trained 跑手。
    Ctse, 如果要準確量 HR, 我建議化少少 $, 買條心帶 + 表作為訓練起步,
    會更為有效

請問在那兒買呢?

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 wewahaha 於 2009-11-5 17:00 發表

所以試下玩 ...

tempo run 係唔係interval?
    !!如果我係用慢慢爆上去...再慢慢回....咁樣有沒有用?

今天我做了一個跑上落鈄既早課..感覺唔錯.....
    不過腳有點軟

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 cakk 於 2009-11-6 11:27 發表
    減左 11公斤
    而家85公斤

你有沒有看c 兄所說的.....
    keep 住跑..一定會再下磅的哦~~~~

升級   82%

該用戶從未簽到

原帖由 cakk 於 2009-11-6 11:27 發表
    減左 11公斤
    而家85公斤

cakk ching,
    你都好有成績喎!3個月消左11公斤,真好!

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 aann 於 2009-11-6 11:49 發表

tempo run 係唔係interval?
    !!如果我係用慢慢爆上去...再慢慢回....咁樣有沒有用?

今天我做了一個跑上落鈄既早課..感覺唔錯.....
    不過腳有點軟

sorry, 一時記錯,應該係fartlek先岩,可以參考條link

http://www.runners-resource.com/fartlek.html

另外tempo run係以接近racing pace去maintain一個
    substained running,可參考以下條link

http://www.runners-resource.com/tempo.html

其實tempo run都可以有效減肥,不過普通人冇乜可能平時
    日日都玩tempo run,但係fartlek就可以,跑幾快跑幾耐任
    由自己控制。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 aann 於 2009-11-6 11:48 發表

請問在那兒買呢?

這裡看看
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=6779&extra=page%3D1

或者 polar, timex  $8xx 左右已經有 ( 黃金,地下)
    再 5 系, mongkok, 3-4 百都有個(大 middle -中旅社對面)
    因為不可以直接 post 名,如果你需要我可以 PM 詳情地址給你。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 aann 於 2009-11-6 11:47 發表

多謝c 兄你的誠意回答!!!很用心!!

小妹曾試過跑下雨天,最後感冒收場

你說的節食我沒有..我只是控制飲食
    所以不用擔心∼

我天天跑的..不過不是天天都咁激烈
    一天激一天長....
    而且 ...

做 xtraining, 可以沒有哪麼沉悶,不過我覺得也不需要天天 跑的,
    身體也需要休息,沒有足夠的休息,相反對身體沒有什麼好處。
    我現在也是跑 5-6 天左右,一定要有一天休息,給身體恢復好等
    下一星期可以繼續跑下去。
    aann, 我看到你的餐單,感覺會不會吃得太小0尼?