香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

長跑...但又想增磅....

升級   74.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

長跑...但又想增磅....有冇d簡單方法????

近0.5yr跑開10k,最近發現d肉實左,但磅數不變,搞到好似好瘦

之後打算玩HM,有冇辦法可以keep到磅數/增磅
    +1 0
    上一篇︰MY FORERUNNER 405下一篇︰請問cp12c手錶可以係邊度買到?

升級   0%

該用戶從未簽到

e c 拉, 食多do米得o羅!

升級   74.6%

奮鬥

升級   55.65%

該用戶從未簽到

原帖由 c29843 於 2009-11-17 23:08 發表

自細食極唔肥

超羨慕

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   21.15%

該用戶從未簽到

我同你一樣都係食極唔肥的

方法只有一個
    但幾極端的
    你未必有時間同精力做到

就係去做gym 刺激肌肉
    要做weight train
    加上跑步 基本上你食量會大增
    我就係咁 由以前3餐到e家一日5餐=.=
    餐餐都食好多

早餐>做gym>早餐>午餐>晚餐>跑步>晚餐

如果無做gym or跑步就會食少餐

而你要食的目標係高旦白質的食物
    e.g 雞胸, 牛奶, 香蕉, 牛肉, 豆類(豆類製品都ok)
    一日吸收幾多個g 你可以上網search下 勁多介紹
    但唔suggest 食奶粉

而d肉就會生係你做果個位度
    我一個月就加左6lbs
    生左係手臂同個胸度
    雖然唔多 但見到自己竟然生肉就好興奮

但要留意
    有時係重左
    但有機會你睇上去反而瘦左
    因為開頭脂肪變左肌肉係會咁
    因為肌肉重過脂肪好多

升級   0%

該用戶從未簽到

x3

升級   44.6%

鬱悶

我同樓主有相似問題
    自小油浸都唔肥 但食量頗大
    今年初操完渣馬後瘦到自已有啲慘不忍睹 (只係瘦,冇減磅)
    之後努力返gym,同事都話我大隻咗好多(大咗成個碼,件網衫差啲著唔落,但又冇增磅)
    最近練返跑大約一個月,又瘦返
    奇就奇在啲磅數冇乜明顯改變

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Piccolo 於 2009-11-18 10:22 發表
    我同樓主有相似問題
    自小油浸都唔肥 但食量頗大
    今年初操完渣馬後瘦到自已有啲慘不忍睹 (只係瘦,冇減磅)
    之後努力返gym,同事都話我大隻咗好多(大咗成個碼,件網衫差啲著 ...

我又係比較難肥0個隻, 肥就肥係個肚度....
    我之前試過出術, 食增肌奶粉加埋做gym, 兩個月多d 真係重到10幾磅, 因為我有做gym, 所以都幾實,
    但呢一兩個月專心跑步, 依家又瘦返6-7磅

如果你要大隻d, 你可以每次跑完步30min內做d weight training, 聽講呢段時間最有效
    當然, 一定要食多d 食多d 食多d

升級   74.6%

奮鬥

gym 我真係抽唔到時間去啦
    唯有不停"食""跑""訓"啦

高旦白質食物....殺丫

升級   57.89%

該用戶從未簽到

應該整番個"跑步增肥討論區"

升級   74.6%

奮鬥

原帖由 sunshine 於 2009-11-18 16:58 發表

最好有營養餐單提供

升級   21.15%

該用戶從未簽到

原帖由 c29843 於 2009-11-18 16:20 發表
    gym 我真係抽唔到時間去啦
    唯有不停"食""跑""訓"啦

高旦白質食物....殺丫

ching 笨唔係不停食就得架啦
    因為作為一個瘦底人的問題係跟本就唔吸收
    食幾多都無用

你必須要靠重力訓練 刺激肌肉生長
    從而令胃口增加
    咁你先增到磅

記住
    係必須要重力訓練
    而且一般掌上壓同sit up都係無用的

真係無時間的話
    只要bmi係正常水平就ok了

升級   92.11%

該用戶從未簽到

自9月積極練跑後, 體重完全沒減, 肚腩/ 肥臀仍在 (我是有點A 字身形)...知道原因是小妹貪吃, 尤其好朱古力,及如飯後1小時跑胃頂住很吾舒服, 所以通常係跑完先吃 (勁吸收!!!!!!!)
    我對跑步可減磅暫未有好大信心

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-11-19 12:26 發表
    自9月積極練跑後, 體重完全沒減, 肚腩/ 肥臀仍在 (我是有點A 字身形)...知道原因是小妹貪吃, 尤其好朱古力,及如飯後1小時跑胃頂住很吾舒服, 所以通常係跑完先吃 (勁吸收!!!!!!!)
    我對跑步可減磅暫未有好大信心

我所理解食物既熱量係咁多就係咁多... 同一份量既食物唔會在運動前運動後吸收既熱量唔同0左

有人話運動後即刻食野會更易肥既原因可能係運動完畢飢餓感會更加強烈...
    肚餓自然食多0左野..食多0左野自然吸收多0左....
    運動後隔一段時間才進食就係等待飢餓感減少....

如果 ctse 要決心減重..就係忍口...或者加大運動量係消耗多餘既熱量

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunshine 於 2009-11-18 16:58 發表

我想講... 增肥 同埋增重係兩回事...

升級   4.75%

該用戶從未簽到

我個case仲複雜
    又想減磅,又想瘦得黎有d肌肉睇下
    又想練長跑
    攪到training同食野好煩

升級   57.89%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-11-19 12:54 發表

我想講... 增肥 同埋增重係兩回事...

咁邊增肥又增重最好啦(for skinny people only)

升級   74.6%

奮鬥

原帖由 sunshine 於 2009-11-19 18:28 發表

咁邊增肥又增重最好啦(for skinny people only)

正想

升級   0%

該用戶從未簽到

同意 !
    我今年跑多佐,廋了7lb~~...最衰係面削了好多.......驚再削落去變白粉友.
    我幾個月先見屋企人一次.....次次俾佢d炸型....叫我跑少d