香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cx5500
打印 上一主題 下一主題

二手水杯

升級   15.67%

該用戶從未簽到

咁得人驚嘔心

升級   0%

該用戶從未簽到

07年,有朋友做sc的水站義工(西隊前),佢話唔夠水杯要係地下拾水杯再用.........

原帖由 allanccl 於 2009-12-16 12:51 發表

其實有向hkrunner反映,但係回覆令人氣憤,佢地話,飲人口水尾好過見到佢地有水無得飲丫,完全唔承認錯同埋無改善既意圖。

好阿Q精神....佢不如話沒水無得飲會死....飲人口水尾頂多病,唔會死.
佢d的公關技巧真係...

升級   68.8%

該用戶從未簽到

小弟早兩三年都在某跑會於吐露港舉行的10K比賽中做水站。紙杯加1500毫升樽裝水,
去程所有跑手隻杯都係新的,但回程水杯不足,惟有用樽當杯,及撿拾地上完好紙杯,稍作沖洗,繼續派水。 當地上無完好紙杯可拾,就叫D跑手返終點先飲,因為10K飲一次水都OK,天氣唔熱。所以做完之後會提醒D朋友小心水杯

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2009-12-17 02:11 發表
小弟早兩三年都在某跑會於吐露港舉行的10K比賽中做水站。紙杯加1500毫升樽裝水,
去程所有跑手隻杯都係新的,但回程水杯不足,惟有用樽當杯,及撿拾地上完好紙杯,稍作沖洗,繼續派水。 當地上無完好紙杯可拾,就 ...

太核突啦,太不衛生啦。跑得不是最快的跑手一就是要自己帶水,一就是不要跑這種比賽!

升級   95.33%

開心
  • 簽到天數: 1 天

以 唯有自備摺疊杯,或者一個膠袋做杯,好過有機會感染d奇難雜症,傳比家人.
    最慘就是你根本就不知這是二手杯 !!!!!

升級   12.4%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-16 12:51 發表

其實有向hkrunner反映,但係回覆令人氣憤,佢地話,飲人口水尾好過見到佢地有水無得飲丫,完全唔承認錯同埋無改善既意圖。

可唔可以咁樣再建議大會呢可能對跑手既健康有幫助
    係水杯上印以下條款:
    使用前請細閱以下守則:
    1.
    此為巡環再用水坏,請將水凌空倒入口中,咀部不能接觸水杯
    2.
    為支持環境清潔,用後請放回原處

升級   2.67%

該用戶從未簽到

事前預多D紙杯,今次用唔晒,日後約好多活動都啱用,唔會浪費。何況D紙杯好平。大會話D義工擺錯水站,但係D負責人乜無比賽前check吓沿途水站用折回點D設施?呢個跑會搞D比賽,我一早列為黑名單,無玩幾年。

升級   0%

該用戶從未簽到

上年此比賽唔夠水比跑手,
    今年就唔夠杯,
    我跑了兩年此比賽, 下年唔会再玩 ,
    下年会唔夠咩呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-12-19 11:06 發表

下年可能有水,有杯...但冇工作人員...

又或者可能係唔夠運動員,因為已經無人敢玩了!

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

或者出Post 時, 加Remarks 提醒要報名的網友...多加考慮or自備飲用水啦......

升級   40.5%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-12-16 11:18 發表
    印象中個比賽報名費成HKD180,比較貴,估唔到用二手水杯供水比參加者..... 賺得好盡下 !!
    我會BLACKLIST個比賽同個會
    大會收你180元有 t-shirt,環保袋,完成獎牌,專車接送往來,我個人覺得很好.水杯唔夠相信是一時疏忽,再講水杯值多少錢呀terrysze哥!你說法太刻薄.老牌跑會一年攬2個賽事,已經30屆有多,次次都有完賽獎牌給予,十分專業.好過推廣社以推動長跑為名,商業利益為實,一年攬十多個賽事收你百多元賣件背心俾你為佳.

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kenneth 於 2009-12-19 11:06 發表

下年可能有水,有杯...但冇工作人員...

連預備水杯同倒水的人都無嗎??
    咁不如起個大水池比要飲水ge 人跳入去飲了~
    又或者無數部飲水機都得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-12-23 10:00 發表

連預備水杯同倒水的人都無嗎??
    咁不如起個大水池比要飲水ge 人跳入去飲了~
    又或者無數部飲水機都得

你就想!
    聽聞該會既x主席話,方向日報d相片係偽造既。咁即係無預備水呢回事,下次又點會有飲水機呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 coolmanlai 於 2009-12-22 23:38 發表
    大會收你180元有 t-shirt,環保袋,完成獎牌,專車接送往來,我個人覺得很好.水杯唔夠相信是一時疏忽,再講水杯值多少錢呀terrysze哥!你說法太刻薄.老牌跑會一年攬2個賽事,已經30屆有多,次次都有完賽獎牌給予,十分專業.好 ...

其實攪比賽的大會賺唔賺錢我唔理亦唔到我理,覺得報名費/路程合理就會報。

香港地標半馬上年已話唔夠水俾參賽者飲,今次就連杯都唔夠...仲執黎用....
    咁多年經驗去晒邊? 連供水/水杯咁簡單基本既野都接二連三出問題....

t-shirt,環保袋,完賽獎牌,專車接送往來呢d門面野做得足都好,係細微地方都反影出大會唔夠用心囉...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

原帖由 狗哥 於 2009-12-23 11:30 發表

咁多年經驗去晒邊?

我估....
    咁多年經驗用來食老本
    用個名繼續搞
    搞到無人參加就改名

Kin in Running

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 coolmanlai 於 2009-12-22 23:38 發表
    大會收你180元有 t-shirt,環保袋,完成獎牌,專車接送往來,我個人覺得很好.水杯唔夠相信是一時疏忽,再講水杯值多少錢呀terrysze哥!你說法太刻薄.老牌跑會一年攬2個賽事,已經30屆有多,次次都有完賽獎牌給予,十分專業.好 ...

ching,除了少部份地區體育會同某些跑會外,搞比賽唔賺錢就呃你既,
    無論賺返來用作機構經費或袋落自己袋。馬拉松推廣社不嬲都以推廣長跑
    為名賺錢,連飛達搞10k都好似收$120,人地糖尿病協會都係收$100,
    不過人地做係用來做善事,唔賺錢?純粹推廣長跑?比我揀當然揀糖尿病
    協會搞果個比賽。

比賽費用貴唔貴每個人都不同,不過搞手賺錢都要賺得其所,冇跑幾年,
    發覺好多比賽相對貴了,但係提供既服務就反而差了。

幾年前香港長跑會搞既半馬人材濟濟,近呢兩年竟然搞成咁,有熱誠搞比
    賽一回事,連最基本既衛生都唔留意,老人家即係老人家,經過沙士、禽
    流感洗禮,係人都變成驚弓之鳥,唔比人插就怪。

以前avohk搞既比賽,又efficient又平又幾好氣紛,但今年參加完水塘盃
    ,$125一場15km既比賽,有贊助商贊助,都係只得一樽水,蕉都冇一隻
    ,記得以前係有香蕉食補充體力,試諗諗去果攔整箱蕉要幾多錢?蕉都冇?
    $125一場比賽用花$1-$2買隻蕉都唔肯?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

原帖由 wewahaha 於 2009-12-23 13:03 發表

ching,除了少部份地區體育會同某些跑會外,搞比賽唔賺錢就呃你既,
    無論賺返來用作機構經費或袋落自己袋。馬拉松推廣社不嬲都以推廣長跑
    為名賺錢,連飛達搞10k都好似收$120,人地糖尿病協會都係收$100,
    不 ...

仲有, 你而家去香港長跑會網頁, 個半馬成績仲係叫做"provisional", 即係話仲未有正式成績!!! , 咁既辦事效率, 唉!!!! (佢網頁所講既What's new, 已經係11月22日, 即係成個月無update過!!!!)

人地泰基, 樂華等的網頁, 係經常update架!!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2009-12-23 15:09 發表

仲有, 你而家去香港長跑會網頁, 個半馬成績仲係叫做"provisional", 即係話仲未有正式成績!!! , 咁既辦事效率, 唉!!!! (佢網頁所講既What's new, 已經係11月22日, 即係成個月無update過!!!!)

人地泰基, 樂華 ...

無辦法快架啦! 佢地諗緊講d乜野黎掩飾錯誤,唔係諗辦法去改善。
    最初佢地既答案係翻用二手杯好過有水唔飲得,後來改口話擺錯位,而家話係方向日報偽造相片屈佢地,都無心去改善,一味諗計點樣自圓其說,所以好忙,唔得閒update囉。