香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

二手水杯

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 33 天

有無睇到今日東方日報, 半馬拉松賽事內, 供水站職員十分環保, 全用二手水杯供水比參加者

睇到有點嘔心 , 下次過水站飲完水後, 都係將個杯揸爛佢安全 D
    +1 0
    上一篇︰約跑長課 - 元朗南生圍下一篇︰祝 CKWong (12月16), 生日快樂~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cx5500 於 2009-12-16 09:44 發表
    有無睇到今日東方日報, 半馬拉松賽事內, 供水站職員十分環保, 全用二手水杯供水比參加者

睇到有點嘔心 , 下次過水站飲完水後, 都係將個杯揸爛佢安全 D

無買報紙,請問係邊個賽事?係邊個會搞的? 咁唔衛生? 依家d流感同豬流感咁犀利,咪好易感染?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 33 天

十一月八日個比賽, 你睇吓呢條 link.

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20091216/00196_001.html

升級   0%

該用戶從未簽到

呢個比賽已經俾我 blacklist 0左 ..
    上年唔夠水..
    今年聽0左意見擺夠水但唔夠杯
    大家明年跑呢個比賽記得渣爛隻杯才棄掉

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   95.33%

開心
  • 簽到天數: 1 天

咁得人驚 !!! 如果因而感染一些奇難雜症, 又傳左比家人咪好大件事 !!!
    我8/11都有跑, 不過是15km.
    以後都要小心選擇比賽來參加 !!!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

8/11我有跑呢埸比賽呀
    咁得人驚
    從此之後再唔參加呢個比賽la

升級   9.47%

開心
  • 簽到天數: 1 天

難得個會承認, 我最初估佢會用"相中工作人員只係拾起地上紙杯棄置做藉口".
    但點都好, 衰左就衰左, 出年都唔知有無人敢玩.

升級   0%

該用戶從未簽到

印象中個比賽報名費成HKD180,比較貴,估唔到用二手水杯供水比參加者..... 賺得好盡下 !!
    我會BLACKLIST個比賽同個會

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cx5500 於 2009-12-16 10:20 發表
    十一月八日個比賽, 你睇吓呢條 link.

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20091216/00196_001.html

唔該晒師兄條link,原來唔係傳播豬流感咁簡單,仲好可能會惹到腸病毒、幽門螺旋菌、疱疹病毒、心肌炎、心膜炎、腦膜炎等;手指誤觸口水,再碰及眼睛,更有機會染紅眼症。
    咁得人驚,真係要將呢個會搞既比賽列入黑名單,佢一搞比賽就要在當眼位置打句警告字句,提醒各網友小心防犯。

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟在2002年跑 sc 全馬時亦被迫試過呀!

那時紙杯已用完,如想飲水要被迫在地下拾來用!

十分嘔心!

升級   77.6%

該用戶從未簽到

果日我都有跑, 去到路口都無晒紙杯, 我本來想用手兜住水飲, 但係見到對上都好多隻手, 結果只係抺下面就走左, 算來真係好彩.  

我就覺得獨立去睇事件, 個會係經常都係咁, 還是偶然一次個別事件; 係基本原則及方向出了問題, 還是技術出了錯誤.

若果大家覺得多一個跑會搞好的活動對長跑是好事, 跑友善意的建議比起批評, 是否一件較為正面和積極一些呢 ?

小弟做左星期日做義務工作做左廿年, 總結永遠只嘆一句雪中送炭者少, 落井下石為多. 做好十次無人讚, 做錯一次就一沉百踩. 很多年青的義工可能有時較為眼淺, 最後都是因此而離開.

不過以前有經驗都老兵話, 炸彈剛剛炸過的地方, 就係最好下一個藏身之所, 因為好少同一個位炸多次.... 所以若果賽會能夠承諾改善, 我諗都會繼續參加支持.

但話雖如此, 件事係網上已經唔係新聞, 賽會一直都無正面回應, 足見危機感不足, 應該係要多加改善...

我只是個跑齡不足一年的跑友, 表達可能比較片面, 如有得罪講錯, 還望各位斧正斧正, 見諒見諒.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2009-12-16 12:40 發表
    果日我都有跑, 去到路口都無晒紙杯, 我本來想用手兜住水飲, 但係見到對上都好多隻手, 結果只係抺下面就走左, 算來真係好彩.  

我就覺得獨立去睇事件, 個會係經常都係咁, 還是偶然一次個別事件; 係基本 ...

其實有向hkrunner反映,但係回覆令人氣憤,佢地話,飲人口水尾好過見到佢地有水無得飲丫,完全唔承認錯同埋無改善既意圖。

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我就無睇過有關回應, 所以睇法較為片面. 果真如此, 就真係要抵打攞柚啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2009-12-16 13:01 發表
    我就無睇過有關回應, 所以睇法較為片面. 果真如此, 就真係要抵打攞柚啦....

是的,真係爭唔落!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-16 12:51 發表

其實有向hkrunner反映,但係回覆令人氣憤,佢地話,飲人口水尾好過見到佢地有水無得飲丫,完全唔承認錯同埋無改善既意圖。

咁既答案都夠膽死答出黎!係唔係E-mail,係就Post段Message出黎俾大家睇。

升級   30.2%

該用戶從未簽到

雖然話唔錯都錯左, 但第一時間道歉及承諾改善是必要的, 情況就好似一發現問題食品生產商會即時回收一樣. 目的係保住消費者的信心.

我想參賽者寧願無水飲都好過用2手杯飲水. 前者都是怨你一時, 後者畀人既陰影可以好長.

長跑比賽, 參賽者就是消費者, 當危機一出現, 賽會就要即時拆炸彈, 還參賽者一個信心. 若拖下拖下以為不了了之. 不只會影響個跑會聲譽, 日後佢地再搞比賽也就難再吸引到長跑愛好者參與.

升級   7.45%

該用戶從未簽到

嘩!真是十分嚇人。我都可能是一位受害者!

升級   61.58%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-16 12:51 發表

師兄係咪搞錯左,呢個比賽係HKDRC香港長跑會,唔關hkrunner事

升級   4.5%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

回程時候睇著佢地O係地執番紙杯來裝水, 唔敢拎來飲, 攪到最尾几K冇水飲...