香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大B
打印 上一主題 下一主題

大B 的跑步人生

升級   13.33%

該用戶從未簽到

八月份記錄如下:

因家中發生大事(小弟剛做人老頭子了...), 今個月未能照原定訓練計劃, 只能作一些比較快的速度訓練作一些跑姿調整, 發覺之前高里數練習幾有用, 耐力明顯好左, 於速度訓練, 以前後幾SET多數會好攰同慢下來, 現在後幾SET仲可以KEEP到, 甚至可以加快少少.. 感覺幾好..

不過, 真係要諗諗點分配時間了, 湊BB真係要好多時間.. 有無老豆級跑友可以分享下?  點樣在百忙中保持高里數訓練?

Aug 2010
-------------
2/8    8k @ 42m (easy)
3/8    11k @ 52m (hill)
4/8    8k @ 42m (easy)
6/8    13k @ 1h5m (tempo)
6/8    6k @ 33m (easy)
11/8  10k @ 57m (easy)
12/8  10k @ 52m (interval)
13/8  15k @ 1h22m (long)
14/8  10k @ 56m (hill)
17/8  7k (interval)
20/8  10k @ 50m (tempo)
24/8  10k (interval)
27/8  10k @ 50m (tempo)
31/8  8k (interval)
==========================================
八月總里數: 136km

希望有睇小弟拙文的跑友ching ctse, 無論好壞, 比點意見 / 支持下小弟, 萬分感激!!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

九月份記錄:

又一個月, 又係時候update一下小弟沉悶跑步紀錄..

同樣地, 今個月都係因家中小成員, 無乜時間練習, 基本上, 係日日都唔係好夠瞓, 都係怕退步先迫自己抽時間去Keep住一個星期二至三課..

月中跑了個公司比賽, 天氣好濕熱, 又多上落斜彎路, 7KM都係跑到30分幾, 唔算滿意, 不過都算係一課好好既tempo啦!!

距離ASICS 10K只有不到兩個月, 希望十月份可以練足啲, 尤其跑番多啲長課, 好好備戰, 目標42分!!

Sep 2010
1/9    6k (easy)
2/9    10k (Tempo 4+2k >> 4:15/km)
3/9    6k (easy)
6/9    7k (easy)
7/9    8k (Tempo 2*2mile >> 4:10/km)
8/9    5k (easy)
10/9  8k (Interval 800m*6 >> 3:05/set)
14/9  6k (Interval)
17/9  6k (Interval)
19/9  7k (Competition 7k >> 30m55s)
21/9  6k (easy)
26/9  20k (long run >> 1h55m)
28/9  8k (Tempo 2*2mile >> 4:10/km)
30/9  8k (Interval 800m*6 >> 3:05/set)
==========================================
九月總里數: 111km

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2010-10-1 00:43 發表
九月份記錄:

又一個月, 又係時候update一下小弟沉悶跑步紀錄..

同樣地, 今個月都係因家中小成員, 無乜時間練習, 基本上, 係日日都唔係好夠瞓, 都係怕退步先迫自己抽時間去Keep住一個星期二至 ...

大B兄,原來你有個卜嫁!失敬失敬
揍BB的確好阻礙訓練時間嫁!真係要好好安排...(我完全明白你的感受)
我現時10k都係跑42'左右,14/11可以約埋一齊跑喎

升級   13.33%

該用戶從未簽到

神童兄, 作為過來人你應該好明白, 我諗大把老豆級跑手都係咁..  咪又係跑到好成績!

14/11, 點先知道係你呀?  等我到時比你界左都知邊個吖!

升級   0%

該用戶從未簽到

大B哥~~小B難吾難湊?夜晚你駛吾駛起身餵奶?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2010-10-24 11:47 發表
神童兄, 作為過來人你應該好明白, 我諗大把老豆級跑手都係咁..  咪又係跑到好成績!

14/11, 點先知道係你呀?  等我到時比你界左都知邊個吖!

到你小朋友讀小學階段時,相信你仲難分配時間去跑步呀 !到時你就會明白...
其實只要自己努力恆心地跑,相信好成績自然浮現你的眼前,大家繼續努力啦
14/11比賽相信好多網衣人聚集一起,到時我地好難相認,大家唯有向著自己目標進發啦
至於界唔界到你就要睇緣份喇

升級   13.33%

該用戶從未簽到

小弟到時會多多留意綠衣人!  我到時應該會著橙色背心橙色鞋.. 如果大家差唔多時間應該有機會見到, 到時叫聲小弟互相打打氣啦!!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

Matthew兄, 小B仲好細.. 一晚醒幾次.. 所以都長期唔夠瞓.. 搞到跑步都唔敢操得太甘, 休息唔夠好易受傷...

升級   13.33%

該用戶從未簽到

2010十月份記錄:

例牌菜紀錄again..

工作家庭關係, 時間同體力都唔係好夠, 在家中大小老細都許可下, 已經盡力抽空練.. 里數不足唯有強度搭救啦  

天氣開始涼快, 戶外長課都練得特別醒神!  十一月開始有好多比賽玩.. 希望今個賽季做到PB啦!

Oct 2010
3/10  Sun  14k (Tempo 10.55k >> 51m)
5/10  Tue  7k  (Intervals 800m*6 >> 3:00/set)
7/10  Thu  8k  (Tempo 2*2mile)
10/10 Sun  22k (Long run >> 1h55m)
15/10 Thu  8k  (Tempo 2@2mile)
16/10 Sun  22k (Long run)
18/10 Mon  8k  (Easy)
19/10 Tue  8k  (Tempo 2*2mile)
25/10 Mon  6k  (Easy)
26/10 Tue  8k  (Tempo 2*2mile >> 4'10"/km)
28/10 Thu  10k (Intervals 800m*8 >> 3:00/set)
31/10 Sun  23k (Long run)
==================================================
2010十月份數:  144km

升級   13.33%

該用戶從未簽到

14.10.2010 ASICS十公里記錄
====================

Chip time: 42:57

一早起身, 車埋朋友一同出發到天水圍, 因遲左到達, 又搵左一大輪車位.. 結果搞到非常之怱忙咁上線, 要排到55分時區後, 都無時間熱身比賽就開始了.....

百萬行左成三分幾先到起點, 諗住追番D時間, 但奈何頭段大塞車, 忙住加速, 煞車, CUT線... 頭兩K都跑得好唔順, 心諗今次都係凍過水啦...

一路跑呀跑.. 成日諗住開步點唔順, 又形住無熱身, 怕放太盡會受傷會爆(小弟真係受夠傷患因擾, 怕怕...), 信心七上八落, 無咩目標下走下一K走下一K, 到8K位, 睇錶34:00, 要挑戰42內即係要餘下每公里4分內.. 好似要好辛苦咁.. 又無咩火, 都係算啦.. 跑個43內... 結果跑到個42:57, 差D 43分都不保...>

心情好奇怪.. 雖然今次都係跑到PB, 但種種因素, 未能達到預期目標, 所以都唔係好滿意今次成績... 跑完比賽星期一腳仔都唔累, 證明我在比賽無盡到力, 白白浪費辛苦訓練的汗水.. 失敗!>

算啦, 今年重有兩個10K, 希望到時跑好D啦!

PS: 本來諗住神童兄大圍兄應該差唔多時間, 想撞下佢地, 不過都緣慳一面.. 後來知道神童兄掛住要護花.. 無辦法, 總有機會既!!

升級   58%

該用戶從未簽到

大B哥,下次努力!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2010-11-16 23:53 發表

一早起身, 車埋朋友一同出發到天水圍, 因遲左到達, 又搵左一大輪車位.. 結果搞到非常之怱忙咁上線, 要排到55分時區後, 都無時間熱身 ...

大B兄,
如果你唔係起步遲塞人, 應該sub42'冇難度啦~
石門可以試下挑戰41'都有機會呀, 我石門決定唔報啦, 到時過去同你打氣~

升級   13.33%

該用戶從未簽到

點解唔報呢, 大圍兄?  石門條賽道好好跑喎!

另, 祝你今個星期毅行者順順利利, 做到好成績, 加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2010-11-17 17:13 發表
點解唔報呢, 大圍兄?  石門條賽道好好跑喎!

另, 祝你今個星期毅行者順順利利, 做到好成績, 加油!

多謝大B兄, 毅行我一定會盡力~
石門果比賽經高人指點,反正冇咩點練速度都唔會跑得太好,不如留返d彈藥操好先報仇都未遲啦~
我應該會報出年2/1大埔體育會10K,到時信心應該會大好多~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2010-11-16 23:53 發表

一早起身, 車埋朋友一同出發到天水圍, 因遲左到達, 又搵左一大輪車位.. 結果搞到非常之怱忙咁上線, 要排到55分時區後, 都無時間熱身 ...

大B兄,
今次pb唔到全因策略出錯,不關實力問題,正如大圍兄所言,如非塞車一早達標啦!
下次要造時間記得早點上線喇

升級   13.33%

該用戶從未簽到

大圍兄: 大埔我主場, 應該都會玩, 個條賽道又係十分之咁平, 啱曬你報仇!

神童兄: 多謝鼓勵.. 下次開步唔順我會識得搵個靚女做佢pacer算架喇.. 哈哈!!

升級   0%

該用戶從未簽到

2/1 我都報左,到時大家一齊pb 啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-11-27 09:56 發表
2/1 我都報左,到時大家一齊pb 啦!

奶兄, 諗住走咩時間呀?
係咪冇人陪你走長課呀,可以入來沙田一齊玩wor~

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝大圍兄,今日下午自己跑左:(

升級   13.33%

該用戶從未簽到

奶兄, 多謝鼓勵.. 大埔嗰場係今個跑季最後機會比小弟挑戰10K SUB-42.. 希望都做到啦!!

另, 今日跑左個公司比賽, 10K非常之平坦賽道重無人阻.. 但時間跑得重慢過ASICS.. 得43:25..... 真係唔多掂... 可能諗字仲有石門同大埔10K報仇, 完全tak唔著個鬥心...