香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大B
打印 上一主題 下一主題

大B 的跑步人生

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-1-26 11:37 發表

個個練跑都係練個幾隻款加啦!寫多少少跑時感覺,同每set 既時間囉!
其他人可以睇到你既進度如何!先俾到意見你!

最好即刻寫 ~~ 夠新鮮!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-1-25 18:36 發表
Matt哥,我都係報全馬,不過自知長課底唔夠,所以無咩大目標,希望四個鐘內完到啦!

如果可以今個和下星期慢跑兩長課對信心幫助很大.

升級   13.33%

該用戶從未簽到

多謝奶哥MATT哥意見, 我嘗試多點UPDATE, 加多點跑後感!

雖然目標賽事係10k, 但渣馬就到, 點都要跑番點長課, 希望今個星期日有時間跑個26-30K啦!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

28/1 (FRI)  Interval 800m*6 @ 2'55"/set (rest 3'00")

之前都講過, 因家中BB仲細, 實在好難抽出多餘時間練跑.. 好彩, 公司樓下有GYM ROOM, 所以而家WEEKDAY既LUNCH TIME會在跑步機上訓練TEMPO同INTERVAL...係無實地咁好, 但都好過無練好多啦!

聽講, 在跑步機上就算相同速度, 強度都會比較細, 可以加少少斜度補救... 就係咁, 加左一格斜度, 嘩!  即刻FEEL到辛苦好多!  點都好, 上就上!

照舊800M慢跑熱身就開波!  第一SET照舊都係感覺比較辛苦, 因副偈未RUN順.. 第2/3SET開始順點, 第4SET應該係感覺最順... 不過腳仔開始酸.. 第5 SET 頭400都可以, 尾400要捱捱地..開始諗第一次加斜, 不如跑少SET啦, 好彩最後天使都戰勝魔鬼, 跑埋第6SET!!  頭400係好辛苦咁捱, 不過尾400知道就快完, 反而跑得放, 尾200仲可以加快少, 尾200仲可以加快少少..  完成我最怕既INTERVAL課...

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩 跑步机走Interval 咁刺激。

在gym跑過幾次,自從冇睇蔣怡個旅遊節目都冇玩啦。

升級   13.33%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-29 13:39 發表
嘩 跑步机走Interval 咁刺激。

在gym跑過幾次,自從冇睇蔣怡個旅遊節目都冇玩啦。

都幾刺激架... 迫住要均速同夠快, 唔係真係會墮馬..

我諗旁人會覺得我係傻佬.. 喺機跑到16-17KM/H...

升級   0%

該用戶從未簽到

我都試過跑1k interval,幾乎pk呀

升級   13.33%

該用戶從未簽到

報得全馬,雖然無咩目標,都要準備下,聽MT兄話練番個長課啦!

諗住目標30公里,因應情況減量(注意:係唔會加既...)

大埔元洲仔出發,行吐露港一直跑到火炭站,沿大埔公路回元洲仔再跑去海濱公園,再回程沿林村河跑。

一路走到24k,氣好夠但腳仔開始無力,頂到28k已經想上岸 ,不過差少少想頂埋佢,正所謂勉強無幸福,29k位大腿賣老抽 ,要休幾分鐘先跑得埋餘下1k...點都好,渣打前最後超長課完成!

31Jan2011 Long run 30km -- 2:53

升級   0%

該用戶從未簽到

大B今日30号跑呀,我11至2 在沙田大埔跑呀!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

Matt哥, 係喎, 寫漏左我係30號跑!!  大約早上9-12啦!!  可惜緣慳一面...

升級   0%

該用戶從未簽到

你地兩個差些少就碰個正著!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

除左見過奶奶比賽之外,都無點見過呢道既跑友,都好期待相遇架!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

虎年最後一課,練埋個tempo好頭好尾!

又係犧牲午飯時間 ,去健身房跑機,照原定進度,今日又加快少少睇下頂唔頂得住 ,第一次加速度所以都係保守一的,唔加斜度住。

菜單3.2k*2 (rest 4'00")

時間無多,例牌熱身800m就開波!頭set唔太辛苦下完成,jog四分鐘又再同部機死過!呢set跑左1k開始呼吸要兩呼兩吸先夠氣,尾兩k當係10k比賽最後咁捱,頂到尾400加少少力3'45"完成辛苦的tempo...

跑完感覺還好,不過如果要跑多set可能好勉強...

今日係值得記錄,因第一次可以用40分走10k既速度跑tempo課而又完成到,向自己目標又行前一步,都幾高興!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-2-1 18:51 發表
除左見過奶奶比賽之外,都無點見過呢道既跑友,都好期待相遇架!

渣打時一次過遇晒啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

祝大B新春快樂,小朋友健康快高長大。渣馬終点一定要見見面。

升級   13.33%

該用戶從未簽到

Matthew,多謝你的祝福 ,也祝你兔年pb連連,工作順利家庭愉快!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

2011年1月份記錄:

又試遲來的月結...

1月份, 都唔錯, 在美記半馬做左個PB, 順利達成今年半馬目標, 餘下只有全馬一個sub-4目標, 咁呢個跑季就可以有個完滿句號!

訓練方面, 都可以慢慢加下速度, 感覺都幾順.. 有限時間中我都盡力去練架喇... 希望腳仔都重頂得住啦.. 學MT兄嗰句, 希望練好點下個跑季可以有望同D勁人過下招啦!

Jan 2011
-------------
2/1   Sun  (10k) RACE:  Tai Po 10k >> 44'53"
4/1   Tue   (5k)  Tempo:  3200m*1 >> 4'03"/km
7/1   Fri     (6k)  Intervals 800m*4 >> 2'55"/set
9/1   Sun   (21k) RACE:  Mizuno half-marathon >> 1:39'45" PB
12/1 Wed  (8k)  Tempo 3200m*2 >> 4'03"/km
14/1  Fri     (7k) Intervals 800m*5 >> 2'55"/set
16/1  Sun   (21k) Long run >> 2:00
18/1  Tue   (8k) Tempo 3200m*2 >> 4'03"/km
21/1  Fri     (8k)  Intervals 800m*6 >> 2'55"/set
23/1  Sun   (12k) Long Tempo 10k >> 4'30"/km
25/1  Tue   (8k) Tempo 3200m*2 >> 4'03"/km
28/1  Fri     (8k)  Intervals 800m*6 >> 2'55"/set
30/1   Sun  (30k) Long run >> 2:53
==================================================
2011年1月份里數:  154km

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   13.33%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2011-2-12 00:10 發表
SUB 4邊有難度架﹖起馬都3:45啦!

到時睇情況啦.. 長途真係練得好唔夠, 又無你或者MT嗰份單幹潛力.. SUB-4 我都唔係好樂觀, 比我蛇下啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

sub-4對你真係無咩難度喎!