香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大B
打印 上一主題 下一主題

大B 的跑步人生

升級   13.33%

該用戶從未簽到

奶兄, 多謝鼓勵.. 大埔嗰場係今個跑季最後機會比小弟挑戰10K SUB-42.. 希望都做到啦!!

另, 今日跑左個公司比賽, 10K非常之平坦賽道重無人阻.. 但時間跑得重慢過ASICS.. 得43:25..... 真係唔多掂... 可能諗字仲有石門同大埔10K報仇, 完全tak唔著個鬥心...

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   13.33%

該用戶從未簽到

2010十一月份記錄:

又到月尾埋數時間...

今個月好高興, 自己個場終於熱鬧番少少.. 多謝大圍兄, 神童兄, 奶兄, MATTHEW兄, CHECKIE兄指教!! 雖然大家素未謀面, 不過一班傻佬都唔怕悶唔怕辛苦, 對跑步有一股熱誠, 所以特別啱咀型!

尤其開心既係, 見到各師兄都相繼做出好成績, 大圍兄毅行達標, 神童/奶兄 10K PB! 自己都戥你地高興!   小弟都算係D無乜動力去做到100%既人, 見到各師兄PB, 唔多唔少都激發起自己鬥志, 希望可以跑好D!

其實一直都覺得長跑係幾孤獨既運動, 估唔到都可以有咁多交流同心得.. 小弟近來都公私兩忙, 日後有機會一定一睹各高手訓練, 順便偷下師!

比賽方面, 十一月份開始多野玩, ASICS 10K 雖然做唔到SUB-42, 但都總算PB左, 當係開個好頭啦!

Nov 2010
-------------
2/11  Tue  8k  (Intervals 800m*6 >> 3'00"/set)
3/11  Wed  7k  (Easy)
4/11  Tue  7k  (Tempo 2*2mile >> 4'15"/km)
5/11  Fri  5k  (Easy)
7/11  Sun  21k (Long run >> 1:48)
9/11  Tue  5k  (Intervals 800*4 >> 3'10"/set)
10/11 Wed  5k  (Easy)
11/11 Thu  6k  (Intervals race shaprening)
14/11 Sun  10k **RACE (ASICS 10k >> 42'57") PB
16/11 Tue  8k  (Intervals 800m*6 >> 3'00"/set)
19/11 Fri  8k  (Tempo 2*2mile >> 4'08"/km)
21/11 Sun  21k (Long run >> 1:52)
23/11 Tue  8k  (Intervals 800m*6 >> 3'00"/set)
24/11 Wed  6k  (Easy)
25/10 Thu  9k  (Tempo 2*2mile >> 4'15"/km)
27/11 Sat  10k **RACE (Inter-Hong 10k >> 43'24")
30/11 Tue  8k  (Tempo 2*2mile >> 4'08"/km)
==================================================
2010十一月份里數:  152km

升級   58%

該用戶從未簽到

Sun  21k (Long run >> 1:48)

大B哥,
練跑快過比賽!

升級   0%

該用戶從未簽到

大b兄係穩步上揚中!佳績可期!加油呀!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-12-2 10:19 發表
大b兄係穩步上揚中!佳績可期!加油呀!

咪玩我啦.. 我個D點見得人.. 只求唔好咁易受傷, 繼續享受跑步樂趣, 睇下有生之年可以可以做個10K SUB-40啦..

升級   13.33%

該用戶從未簽到

2010石門十公里賽:

今日天氣都唔錯.. 唔熱唔濕, 今年改左路線, 唔去科學園, 改去馬安山個邊, 不過都係一樣咁平咁好跑...

我最鍾意呢個比賽唔多人, 一起步三幾分鐘人群已經散開, 咁我一路走一路睇住隻garmin, 總之要keep住4'12"之內... 一路跑到5K處, 都重Keep到, 未算好辛苦, 都大約知今次好大機會SUB-42達標啦!!

直到8K, 開始感到好辛苦, 不過, 之前8k都幾均速keep到4'12"內, 無奶油最後2K先黎謝啦, 頂硬上!!  唯有眼望前, 心想著上半身盡放鬆, 保持good form, 亦都想到呢道跑友的鼓勵, 即時將自身痛苦放在一邊, 將集中力放在前方ching ctse, 死跟住前面, 有機會就界埋佢地.. 就咁樣, 痛苦既8分鐘最後都過去...  

結果:  今年10K目標Sub-42達成!!  下年正式挑戰sub-40!!

分段如下:

1/2km  8'16"
3km      4'13"
4km      4'09"
5km      4'11"
6km      4'12"
7km      4'10"
8km      4'12"
9km      4'11"
10km    4'05"
===========
Total     41'43" (PB)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2010-12-5 21:51 發表
2010石門十公里賽:

今日天氣都唔錯.. 唔熱唔濕, 今年改左路線, 唔去科學園, 改去馬安山個邊, 不過都係一樣咁平咁好跑..." />" />

我最鍾意呢個比賽唔多人, 一起步三幾分鐘人群已經散開, 咁我一路走一路睇住隻g ...

恭喜大B兄sub42成功 !D分段時間好靚仔喎!加油!明年就sub40喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜大B哥又pb,都話你愈來愈fit,趁勢繼續pb 唔好停呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2010-12-5 21:51 發表
2010石門十公里賽:

今日天氣都唔錯.. 唔熱唔濕, 今年改左路線, 唔去科學園, 改去馬安山個邊, 不過都係一樣咁平咁好跑..." />" />

我最鍾意呢個比賽唔多人, 一起步三幾分鐘人群已經散開, 咁我一路走一路睇住隻g ...

大B哥勁呀, 預祝出年挑戰sub 40'成功~

升級   58%

該用戶從未簽到

恭喜!恭喜!
大B兄PB!
預祝PB完再PB。

升級   13.33%

該用戶從未簽到

多謝各師兄!!

我會繼續努力,不過咁辛苦達到今年目標後,我諗我會試下唔加強度住,盡量比多D時間自己身體好好適應下先!!下年先再練鑊金!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2010-12-6 23:37 發表
多謝各師兄!!

我會繼續努力,不過咁辛苦達到今年目標後,我諗我會試下唔加強度住,盡量比多D時間自己身體好好適應下先!!下年先再練鑊金!!

跑季開始無耐咁快就收?想問一問,係唔係叫做咩平原期呀?

升級   13.33%

該用戶從未簽到

我諗唔係,我呢D水平邊有平原期架,比借口自己偷下懶姐!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

2010十二月份記錄:

好鬼懶, 差唔多過左半個月都未update.... anyway... 都要做個記錄!!

今個月最高興莫過於石門十公里賽達成今年賽季目標 sub-42 啦!! 詳情前文都有講, 總之感覺幾辛苦, 但比賽完突破自己個感覺真係好爽!!

仲有個沙田皇者之戰半馬 (個名好"恆"...),  本來都無點練長途, 又有個同行跑友話要做SUB1:45, 咁就當練一課甘少少既長課啦... 點知跑友仔唔生性, 10K過後慢慢加速, 快下快下, 到最後兩K仲要比多啲... 就咁響無心理準備挑戰下, 做左個半馬PB....   好心要咁搏早D單聲, 等我比多少少做埋SUB 1:40 可以又達標收工嘛!!  不過話時話呢個半馬條賽道差唔多全平, 要做PB真係幾啱, 下年又玩的話要準備好啲!!

呢個月都係啱啱好索得100K咁大把.. 下個月真係要慢慢加番少少里數.. 唔係渣打真係唔知點死...

由開blog到而家剛好一年, 總結2010年, 完成人生第一個全馬, 10K 定下目標又達成, 識左好多跑友, 得到好多練跑知識, 先知自己係咁膚淺...  2010年總重跑左超過1500KM, 2011年希望唔好受傷, 繼續享受跑步樂緅繼續挑戰自己!!

Dec 2010
-------------
2/12  Thu  6k  (Intervals 800m*4 >> 3'00"/set)
5/12  Sun  10k  **RACE (Shek Moon 10k >> 41'43") PB
7/12  Tue  6k  (Intervals 800m*4 >> 3'00"/set)
9/12  Thu  9k  (Tempo 2*2mile >> 4'08"/km)
14/12 Tue 6k  (Tempo 1*2mile >> 4'08"/km)
19/12 Sun 21k **RACE (Shatin win win HM >> 1:40'53") PB
23/12 Thu 6k  (Intervals 800m*4 >> 3'00"/set)
26/12 Sun 22k (Long run)
28/12 Tue 8k  (Tempo 2*2mile >> 4'08"/km)
31/12  Fri  6k  (Intervals 800m*4 >> 2'55"/set)
==================================================
2010十二月份里數:  100km

升級   0%

該用戶從未簽到

大B兄,你又好耐無UPDATE個BLOG ,叫人地點開藥單俾你呀

升級   0%

該用戶從未簽到

大B兄 ~~ 另外你渣打報了什麼? 好似無說起...

升級   13.33%

該用戶從未簽到

奶哥,我啲練法咁悶,好難成日update,一個月做個總結差唔多啦我諗,或者您有咩好提議?

升級   13.33%

該用戶從未簽到

Matt哥,我都係報全馬,不過自知長課底唔夠,所以無咩大目標,希望四個鐘內完到啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-1-25 18:23 發表
奶哥,我啲練法咁悶,好難成日update,一個月做個總結差唔多啦我諗,或者您有咩好提議?

個個練跑都係練個幾隻款加啦!寫多少少跑時感覺,同每set 既時間囉!
其他人可以睇到你既進度如何!先俾到意見你!