香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

游水會否令到膝頭受傷?

升級   64.21%

該用戶從未簽到

本人不知不覺跑傷了膝頭,想問如果暫時用游泳取代帶氧運動可以嗎?我現在行路是無問題的。。。。。如果我想求醫,又應該睇咩醫生呢?
+1 0
上一篇︰2010.05.23 北潭涌BBQ + 約跑下一篇︰跑步環島(台灣)

升級   18.8%

該用戶從未簽到

係咪應該揾物理治療

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 macwindyhk 於 2010-3-26 11:04 發表
本人不知不覺跑傷了膝頭,想問如果暫時用游泳取代帶氧運動可以嗎?我現在行路是無問題的。。。。。如果我想求醫,又應該睇咩醫生呢?

介紹我朋友他叫Elton Ng (吳生)是物理治療師  Tel: 92351761
診所在佐敦柯士甸道/Nathan RD
可說是Stephen Yau 介紹的

祝早日康復 !

升級   16.32%

該用戶從未簽到

既然你個膝頭傷左 , 應該休息一下隻腳喇 !
如果你一定要游泳 , 我建議你淨係用手游 , 雙腳夾塊浮板之類既野嘞 !

升級   64.21%

該用戶從未簽到

謝謝咁多個CHING既建議,感激萬分

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 macwindyhk 於 2010-3-26 14:36 發表
    謝謝咁多個CHING既建議,感激萬分
    你可是膝頭外側痛??我都有丫!~
    我pe丫sir話游水可以幫傷勢復原@@~

升級   86.84%

該用戶從未簽到

游水唔會令到膝關節受壓, 另外應該要練返大腿前同後肌既肌力同伸展力, 睇物理治療等

升級   64.21%

該用戶從未簽到

係呀, 右邊膝頭外側上次玩完越野賽就傷左, 其實未比賽前都痛過, 但無理由唔玩埋佢, 所以痛住咁完成...........

有練緊, 做緊半蹲既動作hold 2分鐘~~~

我依家行路無事既, 但用d力按下才有點點痛, 但完全停止做帶氧運動又唔想...................所以想游水
    更加想跑下步...................

條街咁涼...............正呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

升級   13.1%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

如膝頭痛就唔好游蛙式, 自由式會好D, 因為冇參與膝頭咁多

升級   0%

開心

原帖由 macwindyhk 於 2010-3-26 22:48 發表
    係呀, 右邊膝頭外側上次玩完越野賽就傷左, 其實未比賽前都痛過, 但無理由唔玩埋佢, 所以痛住咁完成...........

有練緊, 做緊半蹲既動作hold 2分鐘~~~

我依家行路無事既, 但用d力按下才有點點痛, 但完全停止做帶 ...

唉,damn,我都傷左呢個位丫,我休息左3個月,跑步都仲係痛.....係味姐係練無影登@@?

升級   0%

開心

原帖由 alexywk 於 2010-3-27 08:57 發表
    如膝頭痛就唔好游蛙式, 自由式會好D, 因為冇參與膝頭咁多
    下.....死火啦...我淨係識蛙式.....
    唉...我自由式淨係游到10幾米= =

升級   64.21%

該用戶從未簽到

kingsimon ching
    3個月咁耐................死火
    我自由式都ok............但游唔到成個鐘wor

係ar, 好似無影櫈咁但45*度到就ok了, 不知是否正確,如有錯誤請指點

升級   13.1%

慵懶

回復 12# 的帖子

當然可以响水裏坐無影櫈, 因為水可以減輕身體重量, 坐無影櫈更可以強化大腿股四頭肌, 所以唔係一定要識游水, 水有阻力, 响水中做運動都可以得到如其效果.

升級   0%

開心

原帖由 alexywk 於 2010-3-27 17:52 發表
    當然可以响水裏坐無影櫈, 因為水可以減輕身體重量, 坐無影櫈更可以強化大腿股四頭肌, 所以唔係一定要識游水, 水有阻力, 响水中做運動都可以得到如其效果.

膝頭係味會快d好番架...

升級   0%

開心

原帖由 macwindyhk 於 2010-3-27 14:06 發表
    kingsimon ching
    3個月咁耐................死火
    我自由式都ok............但游唔到成個鐘wor

係ar, 好似無影櫈咁但45*度到就ok了, 不知是否正確,如有錯誤請指點
    哦哦!!我做果個90度架...原來45度好d架!!?我試下先!!
    我係沖涼果陣.....洗頭果陣玩無影登架= =....

升級   13.1%

慵懶

原帖由 KingSimon 於 2010-3-27 19:23 發表

膝頭係味會快d好番架...

其實膝頭勞損可能話冇得好,   不過鍛鍊多D大腿肌肉, 可能支撐上身重量, 減慢勞損速度, 通常肥胖人士, 醫生都叫你減去上身重量, 減輕膝頭受壓, 水中運動或水療就有效幫到你, 令關節冇咁痛, 如一段時間不鍛鍊的話, 膝頭會繼續受壓。所以要好好保護D關節。

升級   13.1%

慵懶

原帖由 KingSimon 於 2010-3-27 19:25 發表
    哦哦!!我做果個90度架...原來45度好d架!!?我試下先!!
    我係沖涼果陣.....洗頭果陣玩無影登架= =....

記住坐無影櫈時, 膝頭唔可以少於90度, 即係唔好太低, 如得45度可能幅度又太少﹐對四頭肌訓練效冇咁好。 其次最重要膝頭唔可能過腳尖, 如膝頭過腳尖, 反而會令膝頭受壓, 切記。

升級   0%

開心

原帖由 alexywk 於 2010-3-27 19:50 發表

其實膝頭勞損可能話冇得好,   不過鍛鍊多D大腿肌肉, 可能支撐上身重量, 減慢勞損速度, 通常肥胖人士, 醫生都叫你減去上身重量, 減輕膝頭受壓, 水中運動或水療就有效幫到你, 令關節冇咁痛, 如一段時間不鍛鍊的話 ...
    冇得好...../ . \
    我已經好輕架啦....100磅都未夠...我仲想增肥架
    我都係游一個夏天水...可能到秋天就健步如飛

升級   0%

開心

原帖由 alexywk 於 2010-3-27 19:56 發表

記住坐無影櫈時, 膝頭唔可以少於90度, 即係唔好太低, 如得45度可能幅度又太少﹐對四頭肌訓練效冇咁好。 其次最重要係 膝頭唔可能過腳尖, 如膝頭過腳尖, 反而會令膝頭受壓, 切記。
    好丫好丫!!!唔該晒師兄,我定當謹記

升級   64.21%

該用戶從未簽到

哈哈,我數口差,其真我都係90度到...............
    原來仲要注意膝頭同腳尖位置 ,唔該哂alex ching

同埋頭先去過下10k店,同果個哥哥仔吹過下水,講起滕傷問題,佢都建議我游水代替住跑步先
    咁我聽日一於去游水

我跑既哩數好低,應該唔係勞損瓜