香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tommyleung
打印 上一主題 下一主題

tommyleung 挑戰2012渣打全馬430

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2011-5-14 14:18 發表 就咁睇腳跟位X10附近d字都仲睇到,似乎前掌落多d我跑平路就會前掌落,不過如果著rider 我可能會變左脚跟落地,因為對鞋個脚跟位太厚lu

係呀, 我見個enginnering個字都仲睇到少少, 應該唔多用腳跟著地, 唔係一早就無晒,
的確隻鞋都好似仲好新咁, 係鞋面的白色網有少少黃, 聽的Ching講話600~800k就要
放棄一對跑鞋, 有的又話可以著到1000K, 現在我都唔知放唔放棄佢好.

Rider的確好厚, 我都諗緊轉其他, 適合我前掌著地既跑鞋, 但又要闊頭, kf Ching有冇好
介紹? 諗過轉Wave Aero, 不過ching話好快就玩完(400K)...

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 tommyleung 於 2011-5-14 10:25 發表

kf Ching點睇架? 我見前掌同腳跟位都好似有少少耗損

以下是一隻跑左約 800km既Wave Rider 13

就咁睇腳跟位X10附近d字都仲睇到,似乎前掌落多d

我跑平路就會前掌落,不過如果著rider 我可能會變左脚跟落地,因為對鞋個脚跟位太厚lu

升級   100%

奮鬥

原帖由 tommyleung 於 2011-5-14 10:25 發表

新鞋落地冇幾耐會易睇d, 不過你對鞋800k都好似冇乜耗損咁既 , 我d鞋耗損得好快

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2011-5-14 09:40 發表 ching, 你睇吓你對跑鞋個鞋底都可以知道咩野部位落地架

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.05.14 Pose Method (4)

每次跑步前/後都會做的練習, 針對姿勢同落地的掌握

掌握Ball of Foot
    - Base Jump
    - Heel Touch
    - Side Shuffle
    - Hip Twist
    - Shuffle

掌握Pose
    - Changing Support
    - 2 Leg Hop
    - Forward Lunge
    - Running Lunge

不過仍有以下幾個練習未能掌握, 身體唔協調的
    - Pony
    - Hop in Place

總結暫時感覺
    - 膝蓋無咁容易受傷
    - 好似慳力左
    - 呼吸急速左
    - 如果腳跟不著地 (Ball of Foot), 小腿會酸痛
    - 如果全掌著地, 蹠球位先受力, 後而腳跟受力, 小腿唔會酸痛

之後會試下, 再次了解是否慳力左同無咁容易受傷
    - 減慢步速至10公里或半馬速度
    - 增加每次距離至8-10公里
    - 減少跑步日數, 跑一日休一日

升級   100%

奮鬥

原帖由 jeffmiao 於 2011-5-6 13:38 發表
    ching我的情況和你差不多但你成績比我好些。我跑步最初無留意過姿勢但膝蓋未痛過,後來換厚底避震跑鞋和刻意練後掌著地就出事,過了一年才發現問題所在,重新改前掌著地,半年來未受過傷。當初轉前掌也很辛苦,小腿十 ...
    ching, 你睇吓你對跑鞋個鞋底都可以知道咩野部位落地架

升級   79.4%

該用戶從未簽到

201105 Week 2

2011-05-09 7km 36mins
    2011-05-10 5km 26mins
    2011-05-11 5km 26mins
    2011-05-13 7km 35mins
    2011-05-14 4km 20mins

Total: 28km

升級   79.4%

該用戶從未簽到

太熱了!

真係太熱了, 每每走左五公里左右, 個人已經十分熱, 係咁排汗, 雖然身體
    自然散熱, 但意志力下降, 已經不想再走下去, 次次都是五六公里了事, 回
    想起上年, 在GYM到跑跑步機, 在25度的環境下跑, 實在大舒服了, 不過
    今年已經無呢支歌仔唱了............

跑步機雖悶, 但在炎夏, 你別無它選

升級   79.4%

該用戶從未簽到

201105 Week 1

今個月開始增加里數, 但每次仍會先做Pose Method Drill,
    間唔中會加入一公里赤腳跑.

20110502 10KM 57'
    20110505 5KM 30'
    20110506 5KM 28'
    20110507 5KM 26'

Total: 25KM

升級   79.4%

該用戶從未簽到

回復 80# 的帖子

多謝jeffmiao ching提點, 睇了本書, 再加練習, 我已經慢慢明白當中既原理, 努力學習中......

升級   35.26%

該用戶從未簽到

回復 79# 的帖子

ching我的情況和你差不多但你成績比我好些。我跑步最初無留意過姿勢但膝蓋未痛過,後來換厚底避震跑鞋和刻意練後掌著地就出事,過了一年才發現問題所在,重新改前掌著地,半年來未受過傷。當初轉前掌也很辛苦,小腿十分酸痛,咬牙堅持了兩個多月才適應,但是記住是肌肉酸痛不是傷痛。前掌著地並非要求你墊著腳尖跑步,我跑步的照片上好像還是後跟落地,但我能感覺到落地時的受力點在前腳上而不是後跟上,這是關鍵。祝你好運!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

201104 跑步記錄

2011-04-02  12km
    2011-04-05  20km
    2011-04-10  5km
    2011-04-18  2km
    2011-04-25  4km
    2011-04-28  4km
    2011-04-30  11km

Total 58km

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.04.30 為了里數, 忘記姿勢

今個月嘗試去學習新的跑姿, 目的都是為了減少受傷, 但因此令里數再次偏低,
    為了增加里數, 又忘了姿勢, 走了一隻10km. 走起來十分不安, 驚再次令舊患
    再次受壓, 只好減慢步速. 完成後再次練習Pose, 加多1km赤腳跑.

Total 10KM 55'05"

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.04.25 Pose Method (3)

自從開始學新跑姿後, 好耐無跑過, 次次都係最多跑一個400m就停一停,
    諗下自己動作如何, 有時已經唔記得自己之前係點跑開, 今日終於忍唔住
    走了四公里, 跑起上來同之前有少少唔同咁.

之前要跑一個2分400米, 要好大步咁向前踏, 形成落腳重心在前方, 令膝蓋
    受壓, 現在好似結合了Pose Method, 落腳重心在身下(中間), 用步頻去抵消步幅
    的不足, 維持相同的速度, 感覺上好似無咁費力.

速度 = 步頻 X 步幅

不過仍然未能完全掌握個Pose Method, 小腿仍然要少少酸, 不過無第一次
    咁嚴重, 似乎個Pose已經有進步, 但仍有改善空間. 亦開始在練習中加入赤腳
    跑, 訓練習慣中前掌落地的感覺.

2'09" 2'05" 2'01" 2'01" 1'59"
    1'59" 2'01" 1'55" 1'57" 1'57"

Total: 4km 20'04"

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.04.24 POSE Method (2)

經過幾日回到基本姿勢練習後, 再次嘗試用Pose Method試跑, 仍然未能領略, 走起上來
    仍然生硬, 落腳聲仍大, 小腿仍然有攰的感覺, 似乎是步姿已經偏離. 之後試試赤腳走幾步,
    嘗試感受下正確的中掌落地, 雖然是運動場地, 感覺個地都幾硬, 而且吉吉下咁, 好唔自在,
    最後都係放棄了.

==> 又要回到基本姿勢

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.04.18 Pose Method (1)

今日嘗試Pose Method, 盡量令自己用前掌落地, 感覺上觸地的時間少左,
    而且落腳都無以前咁大聲, 但係始終唔習慣, 可能因為太刻意前掌落地, 換來
    小腿酸軟, 亦反映姿勢已出錯, 要再作修正, 不過因為小腿已軟, 無力再試, 只
    好小休後再試吧!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

終於睇完Pose Method Running

三百多頁的書, 開頭三份一有點悶, 但就是因為他要講好多原因事例, 令你去相信
    這套方法, 中間三份一開始都戲肉, 就是推銷他的姿勢, 一個時常要保持的姿勢, 再
    討論不同跑法的問題, 聽起上來是合理的, 不過文字加圖像, 實在難以理解當中既
    姿勢, 要上網睇番Video, 再回看多一次才會更易明白. 最後的三份一講出跑步之外,
    仍要留意身體的柔軟度(即拉筋)及列出最常出錯的地方.

看了之後, 雖然本身無學過邊一種的步姿, 只是隨心所欲, 不過大約都是中前掌著地的,
    睇完Pose Method之後, 雖然未正式嘗試新的方法, 但最少已經明白了自己的問題!
    另一樣就是拉筋, 本身是十分懶的, 是是但但便了事, 原來是十分重要的, 以後仍要多
    加注意.

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2011-4-17 09:06 發表 我仲以為你係買左"村上春樹"寫個本添?!

果本又講咩呢? 我都話我好少睇書, 亦無留意, 只係見的網友講開, 又走去睇一睇,
    覺得岩先買來睇, 主要係希望改善步姿, 減少受傷. 之前都聽講過Born To Run,
    見有網友講中文版, 又走去上網order了一本, 不過遲遲都未有, 最後去圖書館找
    了本英文版, 看了兩看就放低了, 亦好好彩原來order都無效, 因為出版社無貨,
    唔係又浪費了幾十蚊

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 tommyleung 於 2011-4-12 16:41 發表

登錄/註冊後可看大圖
    &width=130&height=173

昨日行過書局, 見到呢本書, 就買了, 我本來就不愛看書, 希望因為我仲對跑步有少少興 ...

我仲以為你係買左"村上春樹"寫個本添?!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

跑步,該怎麼跑?

http://im2.book.com.tw/exep/lib/image.php?image=http://addons.books.com.tw/G/001/8/0010494628.jpg&width=130&height=173

昨日行過書局, 見到呢本書, 就買了, 我本來就不愛看書, 希望因為我仲對跑步有少少興趣,
    可以睇完呢本書啦, 不過當中所講既Pose Method Running, 可以減少受傷, 都值得一
    看既.